Hospodářská komora České republiky se znepokojením sleduje, dle jejího názoru unáhlené a v evropském prostoru nekoordinované, kroky spočívající v radikálním omezení a následně i do roku 2022 zastavení všech jaderných elektráren v Německu.

Takováto opatření v národní energetice Německa představují možné reálné ohrožení hospodářství ČR, které může způsobit technické problémy v energetických systémech ve střední Evropě. Může docházet k výraznému nárůstu cen nejen elektrické energie, ale také ostatních paliv, zejména zemního plynu. Připravovaná opatření způsobí politický vstup do konkurenčního prostředí v oblasti energetiky, energetických surovin a tím hrubým způsobem naruší současné tržní vztahy. Popisovaný stav přímo ovlivní konkurenceschopnost nejen českých podnikatelských subjektů, bude hrozit zhoršení odbytových podmínek v celé EU.

V kontextu dalších současných a očekávaných vlivů, náklady na obnovitelné zdroje, cena povolenek CO2, postoje veřejnosti, je nutné vypracování důsledného vyhodnocení všech popisovaných vlivů na konkurenceschopnost tuzemských podnikatelských subjektů a možnosti zhoršení podnikatelského prostředí v ČR. Podle výsledků této analýzy bude HK ČR požadovat, aby vláda ČR podnikla takové kroky, které budou eliminovat předpokládané ohrožení.

Hospodářská komora ČR se bude na stanovených krocích podílet.

Petr Kužel, MBA , prezident HK ČR

Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR

• Ochlazení z Bruselu

Svět se dostal do bezprecedentní situace. Kdo by před rokem řekl, že Evropská unie bude firmám a lidem nakazovat, jak si mají zatopit. Kolik stupňů Celsia bude v pořádku, kolik ne a kdy si budou teplomilní hříšníci koledovat o trest. Vracíme se tak do časů direktivní ekonomiky, do dob, kdy strana a vláda nařizovala, co kdo smí a nesmí. V kapitalizmu přece měla místo nařízení a zákazů usměrňovat chování společnosti neviditelná ruka trhu. Jenže ani ta, jak se ukazuje, nezískala plnou důvěru vedení. Ano, zemního plynu, elektřiny i dalších energií se nebude dostávat, ale s jeho kritickým nedostatkem roste jejich cena. Kdo tedy bude moci příští zimu topit „pánu Bohu do oken“? Myslím si, že skoro nikdo. Omezovat se ve spotřebě a snižovat náklady se stane nutností, pokud mají firmy a domácnosti přežít krizové období. Tento ekonomický zákon...

Kompletní PDF s našimi časopisy - Srpen 2022

Hlavní partner:

TOSlogo 172

Partneři plus:

oslavy 2022 razitko modre 2 copy eon eg logo short

logo-grada3   ca2 logo-dtocz upv logo 56 dk logo 2

judr karabec ip mediace

Formulace zásad mediační dohody 10. srpen 2022

V předchozích příspěvcích jsme se seznámili s těmi fázemi mediace, ve kterých IP mediátor navozuje pocit vzájemné důvěry a pozitivního ovzduší pro mediační jednání, nastavuje základní pracovní a společenská pravidla, a také aktivně naslouchá stranám a pojmenovává předměty jednání. Strany konfliktu však nebyly zatím připraveny spolu efektivně komunikovat a vzájemně si na­slouchat.

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 cps vetsi 300AVLOGOM3