INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Český svaz pivovarů a sladoven spolu s nejvýznamnějšími subjekty působícími v českém pivovarství a sladařství založil Sdružení právnických osob pro podporu Českého piva. Cílem sdružení, jehož dalšími členy jsou Plzeňský Prazdroj, a. s., Budějovický Budvar, n. p., Sladovny Soufflet ČR, a. s., Heineken ČR, a. s., a PMS Přerov, a. s., je založení Nadačního fondu České pivo sládka Františka O. Poupěte. Posláním a účelem fondu je podpora a ochrana výroby piva v České republice jako součásti národního kulturního dědictví, a to s cílem zachování historických senzorických vlastností Českého piva a surovin pro jeho výrobu. Fond bude shromažďovat prostředky od výrobců piva a sladu a dalších subjektů, např. Ministerstva zemědělství ČR, Evropské komise (DG Agri) atd. Předsedou sdružení se stal Ing. Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, a. s.

„Považuji za významné, že se největší výrobci sladu a piva u nás shodli na tom, že České pivo jako světově uznávaný fenomén je třeba nejen zachovat pro další generace, ale též je dále rozvíjet pro jeho jedinečnost," řekl Ing. František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Ne všichni si totiž uvědomují, že pokud chceme specifika Českého piva udržet, je třeba vkládat do jeho budoucnosti finanční prostředky nezbytné k financování základního výzkumu. Tak podpoříme dlouhodobou udržitelnost Chráněného zeměpisného označení České pivo," doplnil František Šámal.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo bylo v prosinci 2008 schváleno komisařkou Evropské komise pro zemědělství. Předcházela mu intenzivní a dlouhá diskuse českých sládků, kteří v letech 2002–2004 hledali jednak definici a jednak způsob, jak ochránit naše pivo např. před jeho napodobeninami. Např. že by někdo mohl vyrábět nekvalitní pivo v ČR a vydávat je za české pivo nebo je vyráběl v zahraničí a vydávat je rovněž za české pivo. Podle podmínek schváleného CHZO České pivo musí místní výrobci z vymezeného území u nás k vaření takového piva používat nejméně 80 % sladu ze schválených odrůd se specifickými vlastnostmi a specifikovaným množstvím českého chmele.

„O světovou pověst českého piva se vedle vysoké odbornosti všech, kteří se na jeho výrobě podíleli a podílejí, a unikátní technologie zasloužily hlavně kvalita sladovnického ječmene a chmele z vymezeného území a výhodné podmínky pro jejich pěstování," uvedla Ing. Věra Hönigová z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Odrůdy sladovnických ječmenů, podobně jako klony českého chmele musí být neustále obměňovány, neboť mají limitovanou životnost. Proto je třeba v oblasti jejich šlechtění, zkoušení a ověřování, na němž se mimochodem významnou měrou Genobanka českého chmele podílí české výzkumné ústavy, dlouhodobě výrazně navýšit objem finančních prostředků," dodala Věra Hönigová.

V orgánech Nadačního fondu České pivo sládka Františka O. Poupěte budou působit vynikající osobnosti českého ječmenářství, sladovnictví, chmelařství a pivovarského výzkumu. Předsedkyní správní rady se stala prof. Ing. G. Basařová, DrSc., světově uznávaná a respektovaná pivovarská a sladařská odbornice. Dalšími členy jsou prof. Ing. Jaroslava Ehrenbergerová, CSc., a Ing. Richard Paulů st. Dozorčí radu povede ve funkci předsedy Ing. Jiří Kořen a dalšími členy jsou doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc., a Ing. Ivan Houska.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Bez předsevzetí? Bez cíle?

    Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Prosinec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partneři plus:

 
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3