INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Gala 1Dovedete si představit zdravou stravu bez ovoce, bez čerstvých domácích jablek a hrušek? Patří k nám odnepaměti, dodávají nám zdraví, krásu a ovocné zahrady českému venkovu nenapodobitelný ráz. Plní však i neméně důležité ekonomické a sociální funkce. Hovořili jsme o tom s předsedou Ovocnářské unie ČR Ing. Martinem Ludvíkem.

Co je hlavním posláním a cílem Ovocnářské unie v České republice?

Ovocnářská unie ČR je nevládní profesní sdružení pěstitelů ovoce a ovocných školkařských výpěstků, kterých, prostřednictvím regionálních ovocnářských unií, sdružujeme téměř 600. Naši členové obhospodařují 86 % ploch produkčních sadů v ČR. Naším cílem je propagace tuzemského ovocnářství a školkařtví a hájení zájmů našich pěstitelů zejména u vládních institucí. Dále je to spolupráce s dalšími nevládními organizacemi či výzkumem a univerzitami. Zabýváme se také poradenstvím, organizací školení, zájezdů a vydáváním periodik pro naše členy.

Ludvik

Jak se vám daří záměry naplňovat?

Myslím, že se nám to daří, svědčí o tom i rostoucí zájem o členství v naší unii. Samozřejmě naše činnost a její výsledky jsou také úměrné našim personálním a finančním možnostem. Vážíme si především pozitivního vnímání české produkce většinou spotřebitelů, což dávají často najevo při nákupech tuzemského ovoce.

Ovocných sadů ubývá a některé stárnou. V čem vidíte hlavní příčiny?

Největší slabinou našeho ovocnářství je přestárlost velké části sadů. Máme zhruba 6000 hektarů ovocných sadů starších dvaceti let, kde klesají výnosy a je tam větší podíl ovoce jen na zpracování. Za poslední roky bylo z naší krajiny zlikvidováno na 3500 hektarů ovocných sadů a obnovila se jen necelá třetina. Tento propad zatím nemá zásadní vliv na produkci, jelikož nové moderní sady mají výrazně vyšší výnosy i kvalitu ovoce. Pěstitelé museli k tomuto kroku přistoupit pod tvrdým ekonomickým tlakem, kdy snížit náklady na kilogram ovoce lze jen zvýšením výnosu, tedy vybudováním nových sadů. Dva a půl roku po zavedení embarga na vývoz ovoce z EU do Ruska klesly ceny a pěstitelé se tomu musí přizpůsobit. Největší podíl ovoce se u nás prodává v obchodních řetězcích a ty tak tlačí na nízké ceny právě v momentě, kdy není náhradou za ruský trh ovoce v takové míře kam z Evropy vyvézt.

O tom, že domácí ovoce je pro české spotřebitele to nejlepší, čím si mohou zpestřit a zkvalitnit svůj jídelníček, není pochyb. Které jeho přednosti byste především vyzdvihl?

Tuzemské ovoce sklízíme v té nejlepší konzumní zralosti a tím, že je není nutné dlouho převážet a skladovat, je beze sporu chutnější. Našemu organizmu je navíc nejbližší ovoce mírného pásma, které umí naše tělo nejlépe využít. Jde o celou řadu vitamínů, minerálů nebo třeba o vlákninu. Konzumací domácího ovoce také pomáháme životnímu prostředí, které velmi zatěžuje doprava, která v případě spotřeby domácího ovoce z velké části odpadá. Konzumace čerstvého ovoce je pro organizmus nenahraditelná, i když se nás reklamy výrobců různých potravinových doplňků snaží přesvědčit o opaku.

I ovoce prochází módními trendy a obliba druhů a odrůd kolísá. O co mají Češi největší zájem?

Češi milují jablka. Každý z nás za rok sní téměř 23 kg jablek, což je skoro třetina spotřeby veškerého ovoce. I když celková spotřeba ovoce je u nás z evropského hlediska stále mírně pod průměrem, tak ve spotřebě jablek patříme k těm nejlepším. Roste také spotřeba švestek, hrušek a některých druhů drobného ovoce. Naopak spotřeba banánů spíše v posledních letech stagnuje.

Rozvíjí se i ekologické ovocnářství?

Ekologické ovocnářství je evropským trendem a zájem o ovoce a zpracované produkty je stále v centru pozornosti a poptávka roste, zejména na západních trzích. Je to pro naše ovocnáře velká výzva, kterou však zatím plně nevyužili. Ekologických sadů je v ČR velké množství, ale produkce bioovoce z nich je stále malá. To potvrzují i statistiky Ministerstva zemědělství ČR. Pěstitelé nevyužívají plně všech moderních pěstitelských technologií dostupných v ekologickém ovocnářství, které by vedly k produkci takového ovoce. Někteří se soustředí více na čerpání dotací než dobré zpeněžení bioprodukce.

Odhadnete, jak se projeví letošní tuhá zima na stromech a keřích, jaká bude nabídka v letošním roce?

Letošní průběh zimy, konkrétně lednové počasí, je typickou zimou pro naše podnebí. Příroda je na takové počasí nastavena a neznamená to žádný problém. Stromy jsou v hlubokém zimním spánku, tzv. dormanci, a ani teploty kolem -20 °C jim nevadí. Naopak při takové zimě dojde k redukci přezimujících chorob a škůdců. O výši letošní sklizně ale rozhodne spíše až jarní počasí, zejména při květu a těsně po něm, kdy naši úrodu často v posledních letech poškozují pozdní jarní mrazíky. Dělat v tuto chvílí nějaké předpovědi letošní úrody nelze, jsme velmi závislí na přírodě a počasí, což je na jednu stranu rizikové a zároveň krásné.

Co byste si jako předseda Ovocnářské unie nejvíc přál?

Přál bych si, aby se situace v ovocnářství stabilizovala, aby dále neklesaly výměry sadů a rostla produkce, jelikož stále více než polovinu čerstvého ovoce mírného pásma musíme k nám dovážet. Ovocnářství je hodně rizikové, takže si rovněž přeji, aby k nám byla příroda nakloněná a abychom třeba také měli dostatek sezonních pracovníků na sklizeň ovoce, kterých je nedostatek. Ty na rozdíl třeba od pěstitelů řepky či obilí neumíme nahradit mechanizací. Rovněž si přeji, aby k české produkci byl nadále spotřebitel vstřícný a při nákupu ji preferoval, čímž pomůže i naší krajině, v které zůstanou ovocné sady, které tak krásně na jaře kvetou.

ptal se Pavel Kačer



Slovo ke dni

  • Doba byrokratická

    Prý umožňuje lepší fungování státu. V něčem možná ano. Rozhodně má aparát, který může zabezpečit lepší kontrolu. Ale umožňuje i snazší podnikání? Tady už je to na pováženou. Hlasy lidí z businessu zní unisono. Podnikatelské prostředí v České republice potřebuje výrazné zlepšení. A opravdu se nenechme ukolébat tím, že vloni vzniklo meziročně nejvíce firem od dob pandemie. Bohužel úřednický aparát neroste jen proto, aby byly úkoly státu zvládány rychleji a kvalitněji, ale protože těch úředních povinností přibývá i s ohledem na požadavky EU. A tak nevznikají nová a nová úřednická místa zdaleka jen na straně státu. Podniky si stále častěji musí najímat externí dodavatele, kteří by pro ně onu byrokratickou část businessu dokázali zpracovat na klíč. Případně staví vlastní oddělení, které musejí tuto agendu zvládnout. Administrativa tak...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 
 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

budova UPV 2 copy

Co jsou dodatková ochranná osvědčení 3. prosinec 2024

Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3