INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 03 24Skupina ČSOB ve spolupráci s Hospodářskými novinami a společností REMA Systém vyhlašují soutěž Zelená obec roku. Soutěž je otevřena všem obcím, které se angažují v environmentální oblasti, udržitelném fungování a mají odpovědný postoj k životnímu prostředí. 

Doložit to mohou některým ze svých projektů, který právě realizovaly nebo jej připravují. Vítězná města a vesnice získají ocenění Zelená obec roku a až 300 tisíc korun pro svůj další rozvoj. Speciální kategorií soutěže je pak Sociální počin roku. Tento titul a finanční výhru 100 tisíc korun spolu s možností konzultace získá obec s nejlepším sociálním projektem, resp. počinem, který přináší řešení ve společensko-ekonomických tématech. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne společně s odbornou konferencí 15. června 2023 v pražském ČSOB Kampusu, který je považován za jednu z nejekologičtějších staveb Evropy. 

„Z iniciativy obcí a měst vzniká v Česku každý rok řada zajímavých projektů a aktivit v environmentální oblasti – ať už se zabývají využitím místních zdrojů, úsporami energií, obnovitelnými zdroji nebo třeba technologiemi šetrnými k životnímu prostředí.​ ČSOB tyto projekty a aktivity dlouhodobě podporuje, proto jsme se ve spolupráci s dalšími partnery rozhodli vyhlásit tuto soutěž s cílem každoročně představit udržitelné obce a jejich fungování v environmentální oblasti a současně přispět k jejich dalšímu rozvoji,“ říká Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za Vztahové bankovnictví. 

„Hospodářské noviny se dominantně zaměřují na ekonomická témata a byznys, obojí je ale samozřejmě provázáno s životním prostředím a klimatem. Tyto vztahy si uvědomujeme, a proto mají i ochrana přírody a klimatu v našem deníku stálé místo. Rádi píšeme o inspirativních projektech, které mění věci k lepšímu, a se stejnou chutí jsme se pustili i do spoluorganizování této soutěže,“ uvedl Jaroslav Mašek, šéfredaktor Hospodářských novin.

Cílem soutěže je vybrat obce, které mají v oblasti udržitelného fungování dlouhodobou vizi, snižují uhlíkovou stopu, zmírňují dopad na změnu klimatu, investují do ochrany životního prostředí, přináší inovační hodnotu, podporují biodiverzitu a aktivně zapojují občany. Vítěz soutěže získá titul Zelená obec roku. Očekává se, že soutěž podpoří vznik nových šetrnějších projektů v sektoru municipalit, ukáže možnosti financování a získávání zdrojů a inspiruje další obce k realizaci vlastních řešení.

„Obce hrají klíčovou roli v podpoře zeleného hospodářství a já jsem velmi potěšen, že můžeme ocenit zodpovědný přístup starostů a dalších zástupců obcí. Soutěž nám umožňuje upozornit na inovativní projekty, které mohou sloužit jako inspirace a motivace pro ostatní,“ uvádí Petr Kubernát za společnost REMA Systém, která v rámci svých projektů Zelená obec, Zelená firma, Zelená škola a Buď líný zabezpečuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení. „Je skvělé, že spolupracujeme s tak silnými partnery, jako jsou ČSOB a Hospodářské noviny, a těším se na tuto společnou iniciativu," uzavírá Kubernát. 

Přihlášené obce bude hodnotit odborná porota složená ze zástupců firem, obcí, ministerstva životního prostředí, architektů a odborníků. V porotě zasedne například ministr životního prostředí Petr Hladík, ekolog Martin Bursík, architektka Eva Jiřičná či výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. 

Přihlášení do soutěže je možné v termínu od 22. března do 9. května. Stačí se registrovat přes jednoduchý formulář na webových stránkách www.zelenaobecroku.cz, kde jsou k dispozici i detailní informace k samotné soutěži.

Organizátoři:
Československá obchodní banka, a. s., jako jedna z velkých bank má dlouhodobé partnerství s řadou obcí, měst, krajů, příspěvkových organizací, dceřiných společností či svazků obcí. Získané zkušenosti a znalosti průběžně promítá do produktů a služeb a vylepšuje jejich podmínky a parametry. ČSOB nabízí klientům z komunální sféry komplexní portfolio produktů jako je vedení účtů, platební styk včetně platebních terminálů nebo zhodnocování prostředků. Nabízí optimální financování jak provozních potřeb, tak investičních projektů. Poskytuje i alternativní formy financování, jako je např. postoupení pohledávek, které obcím nezvyšují finanční zadluženost. Služby jsou konzultovány se starosty a přizpůsobovány potřebám moderních obcí. Nabízí rovněž unikátní sofistikovaná platební řešení v oblastech veřejné dopravy, na parkovištích či ve školách. 
Hospodářské noviny přináší od pondělí do pátku všeobecné zpravodajství se silnými analytickými prvky a komentáři. Ze všech českých deníků dávají největší prostor ekonomickým a byznysovým informacím, finančním trhům a servisu pro podnikatele. Obsahují rozhovory s předními českými i světovými byznysmeny a analýzy nejdůležitějších ekonomických událostí.
REMA Systém, a.s., je neziskově hospodařící akciová společnost, která se zabývá ochranou životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadních elektrických a elektronických zařízení. Ve spolupráci se společností REMA Battery navíc umožňuje i zpětný odběr odpadních baterií a akumulátorů. Kolektivní systém REMA již od roku 2005 zajišťuje svým klientům odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností v oblasti zpětného odběru odpadních elektrozařízení. Za tímto účelem zajišťujeme osvětu, organizaci sběru, třídění, nakládání s odpadním elektrozařízením a jeho recyklaci v celé České republice. V rámci své činnosti se zaměřujeme na komplexní řešení pro všechny skupiny elektrozařízení. Spolupracujeme s obcemi, firmami, školami i veřejností. S dvaceti tisíci sběrnými místy disponujeme širokou sběrnou sítí v Česku a jsme autory osmi unikátních projektů, kterými přispíváme k větší informovanosti v oblasti nakládání s odpady, recyklačního průmyslu a ochrany životního prostředí.

Partner:
Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí, a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje přes 2800 měst a obcí a svými členy tak čítá cca 8,5 milionu obyvatel České republiky. 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3