INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Eva Josefíková Pavel SysalaV říjnu proběhl první ročník udělování ocenění Bílá vrána 2014, které se zaměřuje na dnes aktuální a kritické téma integrace mladých lidi s ústavní výchovou do běžného života. Proč je toto ocenění tak důležité a proč se ho společnost yourchance o.p.s. rozhodla vyhlašovat.

Nejprve se pojďme podívat, co vlastně představuje a pro koho je určeno. Bílá vrána symbolizuje úspěšně zakončené pomyslné vylétnutí z hnízda – domova s ústavní péčí, které neskončí jako velká většina případů, a to na okraji společnosti. Proto je udělováno mladým lidem, kteří se v nelehké životní situaci dokázali poprat s nástrahami osudu, zabojovat a postavit se na vlastní nohy.

Druhá část ocenění, která je neméně důležitá, ne-li zásadnější, patří firmám, které se snaží řešit tuto problematiku a svým lidským přístupem bez jakýchkoliv předsudků těmto mladým lidem pomáhají. Jak? Nabídnou jim to, co v tuto chvíli potřebují nejvíce – zaměstnání.

V současné době jsou v České republice desítky tisíc lidí, kteří se ocitli v hmotné nouzi a tíživé životní situaci absolutního sociálního vyloučení, bez domova. Statistiky říkají, že až 70% z nich prošlo nějakou formou ústavní výchovy. Toto číslo je alarmující. Čím je to? A jak se to dá řešit?

Odpovědi nejsou tak složité, alespoň ve vztahu k dětem z dětských domovů. Mnoho zaměstnavatelů seně dívá jako na nezaměstnatelné, neschopné řešit běžné denní situace a hodnotí je jako méně produktivní. Tento mylný pohled firem vychází z mínění veřejnosti, která ještě není připravena se úplně oprostit od předsudků. Ve skutečnosti stačí opravdu málo. Ukazuje se, že pokud vložíme trochu důvěry a špetku trpělivosti dotěchto mladých a ze začátku možná nerozkoukaných lidí, stávají se z nich loajální a pracovití zaměstnanci. Stačí jen dát jim šanci.

Drtivá většina firem si tento fakt zatím neuvědomuje, přesto se v České republice najdou společnosti, které nejen, že na problematiku začleňování „lidí z děcáku“ do společnosti veřejně poukazují, ale aktivně ji také řeší. Řada z nich třeba spoluprací na projektu Začni správně.

Mezi těmito společensky odpovědnými společnostmi, které postoupily do finálového kola hlasování o Bílou vránu v kategorii zaměstnavatel, nalezneme korporátní velikány jako Albert, Hotel Hilton Prague nebo Skanska, ale také menší podnikatele a jiné organizace – Duha, Zámeček, Mosty o.s., sociálně psychologické centrum, Hostel Florenc nebo mateřskou školu Ekolandia. Držitele ocenění vybrala široká veřejnost a stala se jím společnost Skanska.

Odborná porota rozhodovala o kategorii jednotlivců. Jejím rozhodnutím ocenění Bílá vrána získal Pavel Sysala (na snímku) za svůj inspirativní přístup k životu.

Pamětní plakety a drobné ceny byly oceněným předány v majestátních prostorách Karlínského spektra. Na programu bylo inspirativní úvodní slovo zakladatelek společnosti yourchance, slyšeli jsme i silné životní příběhy nominovaných. Své pěvecké vystoupení si pro tuto příležitost připravily i děti z Dětského domova v Žatci. Slavnostní atmosféru podtrhly autorské písně nadějné kapely Mimosféry. Mezi hosty nechyběla ani patronka projektu Začni správně, herečka Eva Josefíková (na snímku).

Oceněným ze srdce gratulujeme. Také děkujeme všem přítomným za podporu a celému yourchance týmu za práci, kterou přípravám celé akce věnoval.

Nikola Jančíková

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3