INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

EEGA logo sG 2014V Praze byli slavnostně představeni vítězové základních kategorií 7. ročníku mezinárodní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, jejímž iniciátorem je v České republice od roku 2008 energetická společnost E.ON. Celkového vítěze, který vedle sošky ekologického oskara získá zajímavé odměny včetně automobilu ŠKODA Octavia Combi G-TEC, zvolí v příštích měsících v hlasování veřejnost.

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady z oblasti životního prostředí a úspor energií. Její 7. ročník letos přilákal rekordní počet autorů ekologických projektů. „Celkem se nám do soutěže přihlásilo 373 projektů, což je nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže,“ říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Přihlášené projekty byly také letos hodnoceny ve čtyřech základních kategoriích Obec, Firma, Mládež a Kutil, jejichž vítěze zvolila odborná komise pod záštitou Akademie věd ČR. Autoři vítězných projektů si dnes na tiskové konferenci převzali odměny včetně roční zápůjčky vozu ŠKODA Citigo G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

Z vítězných projektů základních kategorií bude také letos vybrán celkový vítěz, o němž svým hlasováním rozhodne veřejnost. „Hlasovat je možné až do 20. září prostřednictvím SMS nebo na webových stránkách www.ekologickyoskar.cz a pro hlasující jsou připraveny hodnotné ceny od pořadatelů a partnerů soutěže. Celkový vítěz 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR bude představen v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize,“ vysvětluje Jitka Ničová z týmu E.ON Energy Globe Award ČR. Více informací o hlasování je na www.ekologickyoskar.cz.

Přehled vítězů základních kategorií

Kategorie Obec

Vítěz: Základní umělecká škola Karla Malicha (město Holice)

V centru města Holice vznikla v roce 2014 první veřejná budova v České republice, která splňuje standardy pasivní výstavby. Při stavbě budovy byly využity nejmodernější technologie, což umožnilo dosažení energetické třídy náročnosti A.

1 Obec ZUŠ  Holice

Přes snahu o dosažení pasivního standardu přitom nebyl překročen původní rozpočet a budova díky řadě chytrých technologických řešení maximálně využívá pasivní energetické zisky.

2. Vytápění rodinných domků v místní části Kloužovice z bioplynové stanice ZD Dolní Hořice (Kloužovická tepelná s.r.o., vlastník město Chýnov)

3. Výstavba nízkoenergetické budovy pro ústav sociální péče Lidmaň (Kraj Vysočina)

Kategorie Firma

Vítěz: Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE (Country Life s.r.o.)

Firma Country Life za posledních 10 let přebudovala nevzhledný areál zkrachovalého JZD do podoby multifunkčního areálu, v němž prodává biopotraviny a poskytuje také další služby veřejnosti.

2 Firma Country Life

Z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, prostor kravína posloužil jako sídlo společnosti, balírna či pekárna. V multifunkčním areálu pak může běžný návštěvník najít také řadu dalších objektů, jako jsou školicí střediska, knihovny, velkoobchod s potravinami či biokosmetikou.

2. Inteligentní systém EKOREG - Snížení nákladů na vytápění domů (WILKOP-trade, spol. s r.o.)

3. Sprchový výměník NELA  - Technologie pro úsporu energie

(Ivan Sakal)

Kategorie Kutil

Vítěz: Větrné čerpadlo Pavla Floriše (Pavol Floriš)

Zařízení Pavla Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny. Jak říká sám autor technologie, řada studen je otevřená a obsahuje velké množství mechanických nečistot.

3 Kutil Floriš

Jím speciálně upravené čerpadlo dokáže tyto nečistoty rozdrtit a společně se znečistěnou vodou odčerpat. Následně provádí její desinfekci, čímž se odstraní 99,9 % bakterií a virů, Technologii lze díky příznivé ceně i unikátnímu postupu, který si jeho autor nechal patentovat, využít po celém světě.

2. Plusový dům CHIMNEY -  První energeticky plusový rodinný dům v ČR ( Ing. Rostislav Kubíček)

3. TerraSol House - Využití přebytků tepla z léta v zimním období (Ing. Miloš Kalousek)

Kategorie Mládež

Vítěz: Sdružení Tereza - Unikátní ekologické projekty pro školy (Sdružení Tereza)

Sdružení TEREZA již od 90. let minulého století v České republice koordinuje mezinárodně uznávané vzdělávací programy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole.

4 Mladez Sdružení TEREZA

Na programech se aktivně podílí přes 4 000 učitelů, jsou akreditovány Ministerstvem školství a podporovány Ministerstvem životního prostředí. Dnes se programů účastní přes 730 základních i středních škol a více než 94 000 dětí.

2. Elektrický traktor -  Funkční prototyp na elektrický pohon (Střední odborné učiliště zemědělské a služeb Dačice)

3. Vzdělávací centrum Otevřená zahrada (Nadace Partnerství)

Více informací o hlasování najdete na webu www.ekologickyoskar.cz

O soutěži E.ON Energy Globe Award ČR

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Jedná se o mezinárodní soutěž, kterou v České republice již po několik let pořádá energetická společnost E.ON.

Partneři soutěže E.ON Energy Globe Award ČR:

Iniciátor soutěže v ČR         

Energetická společnost E.ON

Hlavní partneři                    

Škoda Auto, a. s., Penny Market, s. r. o.

Partneři                                 

Saint Gobain, Cetelem ČR, a. s.,

Vaillant Group Czech, s. r. o.,

Gorenje spol. s. r. o.,

Erste Corporate Nankiny, Massive Circle,

Madeta a. s.

 

Mediální partneři                 

Deník Mladá fronta DNES,  

ČIA news.cz,

portál nazeleno.cz,

časopis Dřevo&Stavby

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3