INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Veřejnost si může na internetu nalézt prověřené neziskové organizace, které jsou držiteli značky spolehlivosti. Tato značka je zárukou, že finanční dary, které nezisková organizace obdrží, nebudou zneužity k osobnímu prospěchu zakladatelů nebo pracovníků, ale budou využity na účel, který daná organizace deklaruje. Kromě jiného je prověřováno, zda nezisková organice splňuje všechny zákonné povinnosti, její režijní náklady a odměny pracovníků jsou v přiměřené výši a zveřejňuje o sobě pravdivé informace. Webové stránky www.znacka-spolehlivosti.cz provozuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) a aktuálně na nich naleznete 16 prověřených neziskových organizací.

Hodnocení spolehlivosti, webová stránka a první držitelé značky spolehlivosti jsou výsledkem téměř dvouletého projektu podpořeného Operačním programem Lidské zdroje a zaměstnanost. Cílem projektu bylo přinést na český trh kvalitní systém pro hodnocení spolehlivosti neziskových organizací. „Důvěra české veřejnosti k neziskovým organizacím není příliš vysoká. To je dáno i jejich nízkou transparentností, kterou dokládají průzkumy provedené na Univerzitě v Hradci Králové. Členské organizace AVPO ČR se proto rozhodly stávající stav změnit. Pověřily AVPO ČR vytvořením nástroje, který umožní, aby se lidé nebáli podporovat neziskové organizace a neměli obavy, že jejich finanční dary budou zneužity k nekalým účelům nebo osobnímu prospěchu. Proto nyní nabízíme veřejnosti značku spolehlivosti,“ říká Alena Sladká, ředitelka AVPO ČR a značky spolehlivosti.

Každý držitel značky spolehlivosti prošel důkladným komplexním hodnocením, které se opakuje každé tři roky. Ve zbývajících dvou letech tohoto tříletého cyklu prochází základní kontrolou nezávislých hodnotitelů.

„Neziskových organizací je v ČR registrováno přes 120 000. Pravdou je, že můžete ojediněle narazit i na podvodníky. Drtivá většina neziskovek ale funguje poctivě a spolehlivě. Pokud chcete mít úplnou jistotu, že je neziskovka prověřená, hledejte tu se značkou spolehlivosti,“ říká prezident asociace Marek Šedivý.

Na zmíněném webu značky je zveřejněná také metodika hodnocení spolehlivosti i doporučení pro tvorbu a obsah výročních zpráv nebo pro etické způsoby oslovování dárců a obstarávání finančních zdrojů.

Pro více informací prosím navštivte http://www.znackaspolehlivosti.cz/ a http://www.avpo.cz/

O značce Spolehlivá veřejně prospěšná organizace

Značka spolehlivosti (označení Spolehlivá veřejně prospěšná organizace) vznikla v reakci na poptávku dárců a neziskových organizací. Jejím účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání. Značka spolehlivosti tak má ambici stát se významným samoregulační nástrojem, který v českém neziskovém sektoru doposud chybí.

Více informací na http://www.znackaspolehlivosti.cz/.

O Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR)

AVPO ČR od roku 2010 zastřešuje veřejně prospěšné organizace, které musí splnit podmínky pro členství – zveřejnit o sobě údaje v databázi členů přesahující rámec současných zákonů. Posláním asociace je přispívat k vytváření transparentního, spolehlivého a moderního neziskového sektoru ČR. V současnosti má 90 členů. AVPO ČR je průkopníkem zavádění samoregulačních mechanizmů v českém neziskovém sektoru – aktuálně pracuje na uvedení značky spolehlivosti na český trh, jejíž přínosem bude jak posílení důvěry firemních a individuálních dárců, tak profesionalizace veřejně prospěšných organizací. AVPO ČR je klíčovým hráčem při tvorbě legislativy pro neziskový sektor, je partnerem pro jednání s institucemi státní správy a samosprávy. Prezident asociace je členem Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. AVPO ČR je členem domácích i zahraničních sítí – je aktivním členem Unie zaměstnavatelských svazů ČR, Asociace nestátní neziskových organizací ČR, mezinárodního výboru ICFO (International Committee on Fundraising Organizations) a ENNA (Evropská síť národních střešních neziskových organizací).

Více na: http://www.avpo.cz/.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3