INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jan Chvatal kopieJan Chvátal měl k ekologii vždycky blízko. Proto chtěl dům co nejšetrnější k přírodě. „Chtěl jsem ukázat, že dům ze slámy může být moderní jak na pohled, tak z hlediska provozu. A také, že je možné ho postavit svépomocí,“ vysvětluje Chvátal.

Ten si po slavnostním vyhlášení desátého ročníku soutěže E.ON Energy Globe odnášel domů hned dvě ocenění. Se svým projektem totiž vyhrál nejen v kategorii Stavba, ale stal se též absolutním vítězem celé soutěže.

Pane Chvátale, jak se u vás vlastně zrodila myšlenka postavit si pasivní dům ze slámy?

Chtěli jsme s rodinou dům, který by byl co nejšetrnější k přírodě. Tento způsob stavění nás prostě zaujal a nadchnul. Už při samotné výstavbě vzniklo minimum odpadu, protože jsme používali převážně přírodní a obnovitelné materiály. Do stavby jsme se s nadšením vrhli před pěti lety, já na ni pak vlastníma rukama pracoval na plný úvazek celé tři roky.
Hlavní devizou našeho projektu je podle mě to, že ukazuje, jak může být dům ze slámy na pohled i z hlediska provozu moderní. A také, že je možné ho postavit svépomocí. Já se navíc snažím předávat své zkušenosti z reálné stavby všem ostatním nadšencům, kteří by si rádi takový dům postavili.

EEG logo 2b colorJak vás napadlo, že budete své zkušenosti sdílet a pomáhat tak ostatním nadšencům?

Chápu to jako jakousi pomyslnou splátku dluhu vůči lidem, kteří s námi v době plánování a stavby sdíleli své zkušenosti a pozvali nás k sobě domů. Jeden rozhovor s člověkem, který postavil dům, vám dá víc než přečtení několika knih. Já už jsem pak v průběhu stavby začal psát blog www.slamacek.cz. Zároveň jsem se radil a sdílel zkušenosti s dalšími lidmi, kteří stavěli podobné domy. Zaujaly mě také aktivity Centra Pasivního domu, a tak jsme zařadili náš dům do jejich databáze pasivních domů. Účastníme se rovněž jejich každoroční akce Dny pasivních domů.

Kolik lidí už využilo vašich rad a zkušeností? Jak velký je vlastně zájem lidí v České republice o stavby ze slámy?

Za těch pět let se u nás bylo podívat a inspirovat okolo tří stovek lidí. Tím, že jsme v domě už začali bydlet, se snažíme tento okruh lidí omezovat opravdu jen na skutečné zájemce o podobnou stavbu a ty, kterým naše zkušenosti mohou zásadně pomoct. S další více než stovkou lidí jsem konzultoval jejich projekty a dotazy po mailu či telefonu. A dosah našeho webu či různých článků ani nedokážu odhadnout.
My totiž nepomáháme jen lidem, kteří mají zájem o slaměné stavby. Ten okruh je daleko širší. Patří mezi ně i zájemci o pasivní domy a různé s tím související technologie, lidé, kteří se chystají stavět svépomocí, či vlastně kdokoli, kdo se chystá stavět rodinný dům. Ale neustále mě příjemně překvapuje, kolik zájemců o stavění z přírodních materiálů je. A také, kolik slaměných staveb už v České republice vzniklo. Sice neexistuje nějaká centrální databáze, ale podle informací, které mám, bych to odhadl klidně na dvě stovky domů.

Váš dům vizuálně ladí s okolní přírodou, a to nejen díky zeleným střechám a dřevu. Na jakých principech ale funguje? Jak šetří energii?

Základním principem je, že díky velmi dobré tepelné izolaci veškerých konstrukcí a výplní potřebuje dům jen velmi málo energie na vytápění. Tomu pomáhá i vzduchotechnika se systémem zpětného získávání tepla, a také poměrně hodně prosklená jižní stěna. Energie, kterou skrz okna i v mrazivých dnech přinášejí sluneční paprsky, stačí na příjemné vytopení celého prostoru. Slunce nám navíc díky střešní fotovoltaické elektrárně dodává i elektrickou energii na provoz elektrospotřebičů a dohřev teplé vody. V zamračené dny pak přitápíme dřevem v krbové vložce.

Zvoleným způsobem vytápění zatěžujete okolní přírodu jen minimálně. Jak ale takový provoz vypadá v číslech?

Veškerá energie na provoz 160 metrů čtverečních stojí naši čtyřčlennou rodinu jen okolo 700 korun měsíčně. Dešťovou vodu ze střechy využíváme pro splachování na toaletách a při zalévání zahrady. Díky tomu ušetříme ročně více jak 40 procent pitné vody. Vodou ze střechy nad částí terasy pak napájíme malé zahradní jezírko.

Vy už teď máte za sebou slavnostní galavečer a vyhlášení soutěže E.ON Energy Globe. Jak jste se cítil, když jste přebíral ocenění nejen pro nejlepší stavbu, ale i celkového vítěze?

Šli jsme tam s manželkou bez jakýchkoli očekávání. Oba teď máme poměrně pracovně náročné období, a tak jsme si šli hlavně odpočinout a pobavit se. To se nám v konečném důsledku podařilo. Mezi nominovanými, předávajícími i dalšími hosty jsme totiž potkali plno známých, ale též inspirativních lidí, s nimiž byla radost si povídat.
Myslím, že část hlasujících zaujalo, že otevřeně mluvíme o problémech, které nás v průběhu stavby potkaly, a že s ostatními sdílíme naše vlastní zkušenosti. Z vlastního předávání ocenění si upřímně moc nepamatuji. Těším se, až to uvidím v televizi.

Musel to pro vás být tedy opravdu vzrušující večer. Mění nějak vítězství v soutěži E.ON Energy Globe vaše plány? Plánujete ještě dům nějak zdokonalovat?

Z vítězství mám samozřejmě ohromnou radost. Vnímám to jako projevení zájmu o to, co jsem udělal, a také jako jistý druh ocenění. Ovšem, popravdě řečeno, nějak zásadně se tím pro mě nic nemění. Chci dál pokračovat v osvětě ohledně stavění z přírodních materiálů, pasivních domů a stavby svépomocí. Nadále budu rád prostřednictvím webu slamacek.cz, e-mailů či osobně poskytovat rady a zkušenosti zájemcům, kteří se chystají stavět podobný dům a mají zájem o naše zkušenosti z reálné stavby.
Největším oceněním je pro mě to, že jsem dokázal náš dům dostavět a že se nám v něm krásně žije. Žádnou další technologii neplánujeme využít, jelikož dům je dostatečně úsporný. Spíš mám pořád dlouhý seznam drobných dodělávek, hlavně co se týká interiéru. Jako majitel domu jsem totiž zjistil, že slovo „dům“ je vlastně sloveso času průběhového. (směje se)

Jan Chvátal: Celkový vítěz 2018 a vítěz kategorie Stavba

Vlastnoručně postavený pasivní dům ze slámy
V kategorii Stavba zvítězil a celkovým vítězem soutěže se stal slaměný dům v Dobřejovicích u Prahy. Jde o ekologický skvost postavený z hlíny, slámy a dřeva. Jan Chvátal svůj unikátní rodinný dům budoval sám tři roky. Dům využívá dešťovou vodu, fotovoltaiku a vytápění dřevem. Energeticky pasivní dům s dominantním jasanovým schodištěm ve tvaru stromu dýchá přírodní atmosférou. Už během svého vzniku téměř nezatěžoval své okolí a stejně činí i nyní při svém provozu.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2 100 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3