INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

NIBE ventilacni tepelne cerpadlo NIBE F750Podle dodavatelů energií není letošní zdražování plynu, vody a elektřiny ani zdaleka poslední, a v budoucnu je tak možné očekávat další zvyšování cen. Na českém trhu však již existují inovativní systémy, které zajišťují nejen optimální hospodaření se všemi přírodními zdroji a energiemi, ale také úplnou soběstačnost a nezávislost na technické infrastruktuře.

Zajímavým příkladem podobného řešení je energeticky nulový rodinný dům, který využívá technologické jádro NyrdenCore s ventilačním tepelným čerpadlem NIBE F750.

Energetické jádro NyrdenCore komplexně řeší vytápění, chlazení, větrání, ohřev vody, ekologickou likvidaci odpadních vod a biologického odpadu i výrobu elektřiny. Majitelé nulového rodinného domu, manželé Horovi si díky němu mohli pořídit levnější pozemek bez připojení k inženýrským sítím, a stali se tak zcela nezávislými na zdražujících se energiích. „Jádro NyrdenCore je energeticky účinné, šetrné k životnímu prostředí i zdrojům pitné vody, a navíc snižuje provozní náklady na minimum. Energie v našem domě budou pocházet pouze z obnovitelných zdrojů a v projektu se tak počítá s tím, že dokončená stavba splní požadavky kladené na nulový dům,“ konstatovala majitelka.

Zcela nezávislý ostrovní systém s ventilačním tepelným čerpadlem

Navržený ostrovní systém umožňuje vyrábět a skladovat elektrickou energii bez závislosti na technické infrastruktuře, a není tak ohrožený jejími výpadky vlivem přetížené sítě nebo živelných pohrom na trasách vysokého napětí. Dostatečná produkce elektřiny vyrobené autonomní fotovoltaickou elektrárnou zajišťuje i efektivní provoz ventilačního tepelného čerpadla NIBE F750, které slouží k vytápění, větrání, chlazení a přípravě teplé vody. Funkce tohoto důležitého prvku jádra NyrdenCore vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ: „Ventilační tepelné čerpadlo je v zásadě systém na recyklaci energie. Nejdříve ji odebere teplému vnitřnímu vzduchu odváděnému pomocí ventilačního systému z interiéru a následně ji použije k vytápění či ohřevu vody. V oblasti zpětného získávání tepla tak předčí i rekuperační jednotky a díky maximálnímu využití tepelných zisků pokryje téměř celoroční energetickou potřebu domu. Toto zařízení navíc účinně brání vzniku a bujení plísní a vytváří zdravé vnitřní prostředí.“

Dokonale šetří vodou

Energetické jádro NyrdenCore řeší také rostoucí ceny vodného a stočného, do kterých se již začínají promítat náklady nutné na rekonstrukci vodárenských sítí nebo sucho. Umí totiž využít nejen běžné zdroje vody, ale v případě potřeby i ty alternativní: dešťovou , povrchovou nebo podzemní vodu z vrtů či ze studny. „Problém nebudeme mít ani s mikroplasty, které se běžně vyskytují v pitné vodě a vodárny je současnými metodami úpravy neumí zcela eliminovat. Jádro je totiž díky certifikované filtraci spolehlivě odstraní a zároveň zajistí likvidaci biologického odpadu z domácnosti a odpadní vody. Kombinací velmi nízké spotřeby vody a řízeného biologického rozkladu splašků v kompostéru se totiž veškeré odpady přemění na teplo, páru a biomasu. Přefiltrovaná odpadní voda nám může posloužit i k splachování,“ řekla majitelka.

Ocenění pro autonomní systém

Funkce celého systému na závěr shrnul Jan Blažíček z týmu NyrdenCore: „Společným jmenovatelem všech propojených řešení jsou ekologické obnovitelné zdroje, optimalizovaná spotřeba, maximální účinnost jednotlivých procesů a akumulace energie: ve zkratce propojení kvalitních technologií do jednoho synergického celku. Právě díky těmto vlastnostem jádro zvítězilo v národním kole mezinárodní soutěže inovací Quality Innovation Award a postoupilo do světového finále.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3