INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

3 pa lackyStejně jako klienti bank mohli i zákazníci leasingových a splátkových společností využít možnosti odkladu splácení půjček, aby zmírnili nepříznivé dopady ochranných opatření na potlačení nemoci covid-19 do jejich rodinných či firemních rozpočtů.

Podle údajů České leasingové a finanční asociace, která sdružuje přední tuzemské poskytovatele leasingu a nebankovních úvěrů, schválily její členské společnosti v souvislosti s pandemií k 30. červnu letošního roku 79 124 žádostí o odklad splátek. Zhruba polovinu těchto žádostí zpracovaly v režimu zákonného úvěrového moratoria, které vstoupilo v platnost 17. dubna a vztahuje se na spotřebitelské a podnikatelské úvěry sjednané před 26. březnem letošního roku.

„Druhá polovina žádostí byla schválena na základě dobrovolného rozhodnutí našich členských firem, které ke svým věřitelům přistupovaly velmi vstřícně od samého počátku krize. Aniž by čekaly na rozhodnutí vlády o vyhlášení moratoria, začaly ve velkém přijímat žádosti o odklad splácení s cílem maximálně ulevit zákazníkům zasaženým ochrannými opatřeními,“ řekl generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Celkových 79 124 schválených žádostí před- stavuje 7 % všech aktuálně běžících leasingových a úvěrových kontraktů členských firem asociace. ČLFA přitom v tomto ohledu eviduje rozdíl mezi privátní a podnikatelskou sférou – zatímco v kategorii domácností tento podíl činí 4,8 %, ve firemním sektoru je to 10,6 %.

Souhrnný finanční objem odložených splátek realizovaných členy asociace dosáhl 30,8 miliardy korun, což představuje 11,6 % celkové hodnoty jejich aktivních leasingových a úvěrových smluv. U privátních zákazníků tento podíl činí 3,6 % a u firemní klientely 12,8 %.

V rámci moratoria bylo možné přerušit placení splátek nejdéle do konce letošního října. Odklad splátek bude ale i po tomto datu vhodným instrumentem pro řešení problémů dlužníků, kteří se dostanou do potíží. „Úkolem asociace není předepisovat svým členům, jak mají při řešení svých jednotlivých obchodních případů postupovat, bylo by to v rozporu s našimi stanovami, ale i s legislativou. Nepochybujeme však o tom, že i po 31. říjnu budou naši členové přistupovat ke svým zákazníkům zodpovědně. Je to ostatně ve shodě s našimi etickými předpisy, které jsou pro všechny členy závazné. V našem memorandu k ochraně spotřebitele například stojí, že členské společnosti respektují zjevné, oprávněné a opodstatněné individuální zájmy a potřeby klienta, a to jak před uzavřením smluvního vztahu, tak po celou dobu jeho trvání,“ upozornil Jaroslav Krutilek.

Když se klienti leasingových a splátkových společností dostanou do finančních problémů, měli by tuto skutečnost svému věřiteli nepro­dleně oznámit. „Není nic horšího, než vyčkávat a situaci neřešit,“ doplnil ještě Jaroslav Krutilek a odkázal přitom na doporučení, která asociace zformulovala v podobě desatera zodpovědného spotřebitele.

„V případě problémů se splácením nedoporučujeme vzít si další úvěr. Mohl by vás uvrhnout do dluhové spirály, kdy jednu půjčku budete splácet druhou. Pokud máte více úvěrů, jednou z možností je takzvaná konsolidace, tedy sloučení do jednoho úvěru, anebo můžete věřitele požádat o odklad splátek. Je také možné obrátit se na neziskovou poradnu,“ uvádí asociace ve svém desateru, které je dostupné na jejím webu (www.clfa.cz) pod názvem 10 + 1 otázka pro zodpovědného spotřebitele.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3