INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Eduard Blaha.JPGEduard BlahaLázeňská sezona začala také v Lázních Luhačovice. Nejen znovuotevřením veřejných pítek, ale také představením dalších novinek, které pro toto období lázně připravily – a není jich málo. Jednou je například zrekonstruovaná kolonáda i významné ocenění pro hotel Alexandria. V jakých spojitostech na tyto milníky v historii luhačovického lázeňství nahlíží MUDr. Eduard Bláha, generální ředitel největší české lázeňské skupiny Spa & Wellness Nature Resorts sdružující Lázně Luhačovice, a. s., a Léčebné lázně Jáchymov a. s. a prezident Svazu léčebných lázní České republiky?

Do lázní lidé jezdí pro utužení kondice, ale také za odpočinkem, komfortem čistým vzduchem a klidem. Co především mohou očekávat od Luhačovic? Zejména pak samoplátci?

Jedinečný architektonický výraz, unikátní přírodní minerální vody i bohatý společenský život... Jedinečnost luhačovického lázeňství spočívá jak v jeho hluboké tradici, která je více než stoletá, ale i v pověstném geniu loci areálu s architektonickými skvosty v čele se známými a charakteristickými stavbami Dušana Jurkoviče. Luhačovice zkrátka mají atmosféru, kterou celá řada jiných lázních už ztratila, což koneckonců vloni v listopadu stvrdila i Evropská komise oceněním našich lázní v soutěži EDEN o nejkrásnější destinaci, která se stará o udržitelný cestovní ruch. Lázně Luhačovice byly oceněny především právě za soulad tradice a inovací léčebného lázeňství, ale i využití moderních trendů v oblasti well­ness, a právě to od nás mohou hosté očekávat...

K dobrým referencím patří i spokojenost samotných hostů s jednotlivými lázeňskými domy a hotely. Jednou z perel luhačovických lázní je Alexandria Spa & Wellness hotel, který navíc v těchto dnech získal významné ocenění v soutěži Czech Hotel Awards. Co porotu zaujalo především?

Nejprve musím říci, že si nesmírně vážíme toho, že jsme se letos vůbec poprvé stali absolutním vítězem kategorie Wellness & Spa. To totiž pomyslně potvrdilo, že letošní již osmé vítězství v kategoriích čtyřhvězdičkových hotelů a wellness & spa hotelů ve Zlínském kraji není jen tak samo sebou. Za to vše patří velké díky jak kvalitnímu a sehranému týmu, který o hosty pečuje, tak zvláště hostům – protože právě oni jsou těmi, kdo dávají nominovaným hotelům své hlasy, a tak jsou pro nás velkou motivací udržovat standardy na nejvyšší možné úrovni. V hotelu Alexandria je pak odbornou porotou vedle profesionálního přístupu oceňováno například wellness ve stylu Starého Říma s bazénem se zlatým sluncem na dně, lemovaným antickými sloupy a vyhřívanými lehátky jako ve starořímském senátu, vířivky pod širým nebem a plachtami evokující plavby Alexandra Velikého nebo široká nabídka masáží obličejových a tělových spa rituálů...

Alexandria wellness masaz Z foto zdroj Lazne LuhacoviceNavíc je do hotelu Alexandria přiveden i léčivý pramen, zájemci tak mohou využívat jeho osvěžujících účinků do sytosti... Je to tak?

Ano, to je v hotelu, který se jinak zabývá spa a wellness službami, velkou předností. Pramen přivedený přímo do budovy totiž díky tomu můžeme využívat na oblíbené uhličité koupele, které jsou jinak výhradně doménou pobytů léčebných, a tak hosté mohou zažít jak jejich příznivý vliv na srdeční a cévní systém i celý organizmus, tak cenné bonusy lázeňského zázemí obecně. Ty totiž umožňují, aby lázně, které musí mít pro splnění přísných kritérií pro lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami vysoce kvalifikované odborníky, mohly poskytovat tyto služby i všem ostatním zájemcům. A právě díky tomu je možné maximálně prospěšně spojit ceněnou tradiční lázeňskou kúru s využitím přírodních minerálních vod a moderní životní styl wellness jako v hotelu Alexandria.

O zmíněném hotelu se hovoří rovněž ve spojitosti s výtečnou kuchyní. V čem je tedy jedinečná a co hosté na jídelním lístku oceňují?

Především v tom, že zdejší Francouzská restaurace nabízí mnohem víc než pouhé jídlo, ať už budeme mluvit o jedinečné noblesní prvorepublikové atmosféře, zážitcích v podobě flambování pokrmů a šambrování koňaků přímo před hosty, nebo o sezonních tematických brunchích, které platí v Luhačovicích už za téměř tradiční malé společenské události.
Nezpochybnitelným kouzlem úspěchu je ale samozřejmě také naše šéfkuchařka Jitka Boráňová, která se vaření věnuje už celou řádku let a za své umění získala právem ocenění Asociace kuchařů a cukrářů – z její kuchyně gurmáni často oceňují například chateaubriand se zahradní zeleninou nebo na úžasné flambované palačinky s kalifornskou broskví, ale i mnoho dalšího. Celkově totiž vycházíme z regionálních a čerstvých sezonních surovin od místních dodavatelů a z nich pak připravujeme pro naše hosty například recepty z knih našich babiček, avšak v moderním kabátku...

Lidé z businessu neradi ztrácejí čas, často na úkor svého zdraví. Přesto i oni volí jako svoji dovolenou pobyt v lázních. Co byste jim doporučil právě v hotelu Alexandria?

Je to tak, lázně objevují stále častěji nejen vytížení manažeři, kteří si potřebují odpočinout a načerpat nové síly, ale také čím dál mladší lidé, kteří se zajímají o své zdraví i psychickou pohodu jako součást prevence a zdravého životního stylu. Nečekají zkrátka, až je bude opravdu trápit nějaký zdravotní problém, aby jim lázně předepsal lékař. A není divu, při takových lázeňských pobytech totiž mohou využít antistresové a relaxační lázeňské procedury, jako je například perličková koupel s vonnou esencí, masáže aromaterapeutickým olejem, rašelinové a parafínové zábaly či orientální parní lázeň s očistnou kúrou...

Alexandria hotelova restaurace francouzska gastronomie obsluha foto zdroj Lazne LuhacoviceV nedávné době jste právě v lázních hodně investovali – do kolonády i do tohoto hotelu. Co všechno se zde vybudovalo, změnilo?

Hotel Alexandria se dočkal zlomové rekonstrukce, která jí navrátila původní prvorepublikový lesk a obohatila ji o novou moderní budovu s největším luhačovickým wellness centrem, a to už v roce 2010. Ovšem nedávnou novinkou jsou například stylové vířivky přímo pod širým nebem, zabudované na venkovní terase do pódia připomínající příď lodi a pod plachtami evokujícími plavby Alexandra Velikého. Lázeňská kolonáda je potom kapitolou sama pro sebe – otevřena byla po více než rok trvající náročné rekonstrukci slavnostně vloni na podzim, takže se těšíme, že ji celá řada hostů teď v létě uvidí v novém úplně poprvé. Díky tomu tak znovu ožilo samotné srdce lázní a proměnilo se v kulturní a společenské centrum s atraktivní obchodní zónou i místem pro posezení u moderní gastronomie. Navíc jsme na zrekonstruovanou kolonádu nechali vyvést nové veřejné pítko Vincentky, které koresponduje s rovněž nově opravenou halou Vincentka, kde návštěvníci najdou i celou řadu zajímavostí od interaktivní expozice luhačovických minerálních vod či původní výdejní pult z kubánského mramoru, přes stylově přímořsky laděnou relaxační zónu, po vystavený zub žraloka, mamutí stoličku či levitující blok horniny.

Jakou podnikatelskou a manažerskou zkušeností bylo pro vás povinné uzavření lázní?

Spíš jde o zkušenost lidskou. Jak málo stačí k tomu, aby padly naše jistoty... Člověk si uvědomí, co má, až když to ztrácí. Snad nám ta pokora všem nějaký čas vydrží. Také jsem znovu zjistil, jakou moc mají média. Podle mě šlo totiž o mediální virus. Kritéria pro epidemii nenaplnil ani z deseti procent, ale to vyvolávání strachu přesto úplně paralyzovalo společnost. V našich firmách jsme si znovu nedobrovolně vyzkoušeli krizové řízení, a byť jsme bohužel neudrželi práci pro každého, tak jsme znovu zjistili, že krize donutí nalézat řešení i tehdy, když už nejsou běžně zřejmá.

A s jakým přesvědčením jste nyní otevřeli? Má hotel ve svém programu nějakou novinku pro letošní sezonu?

S přesvědčením a vynaložením maximálního úsilí, aby lázně přes všechno aktuální dění zůstaly pro hosty oázou klidu a bezpečí, a ti se tak bez obav mohli opět přijet do Luhačovic nadechnout z plných plic. Povinná pauza totiž neznamenala, že se v lázních nic nedělo, naopak, a tak mohu s klidným svědomím říci, že jsou ještě krásnější než kdykoli před tím... Například jsme vysypali všechny tradiční pískové cesty v lázeňském areálu novým čistým pískem a zahradníci také nově osazují symbolický lázeňský pohárek u Jurkovičova domu, který je z neuvěřitelných 5000 malinkých rostlinek a květin. Co se týče konkrétně hotelu Alexandria, připravili jsme pro hosty speciální pobyt Letní dovolená v Alexandrii s wellness procedurami, uhličitou koupelí a volným vstupem do wellness centra, včetně nových venkovních whirlpool.
Zkrátka na návrat luhačovického lázeňského života, jak ho známe, je vše připraveno – ostatně první symbolickou vlaštovkou bylo už na konci dubna znovuotevření všech veřejných pítek přírodních minerálních pramenů, takže se už nezbývá než těšit, že budeme vítat stále více hostů, a to s veškerým komfortem, na který jsou v Luhačovicích zvyklí...

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3