INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

01 technologypark.czBrno je velmi často díky mnoha univerzitám, jež sídlí v moravské metropoli, označováno jako studentské město. Desítkami tisíc vysokoškoláků to ale nekončí a z Brna se pomalu stává mozkovna Evropy. Až polovina studentů, která se během studií do Brna nastěhuje, v něm i zůstane.

Ideální prostředí pro studium a následné budoucí zaměstnání nachází mladí lidé v brněnských městských částech Medlánky a Královo Pole, kde sídlí několik fakult Vysokého učení technického v bezprostřední blízkosti Technologického parku Brno.

Na začátku nového milénia hledalo Brno svou identitu. Strojírenství – dřívější dominanta města se dostávalo do útlumu, což mělo za následek i postupný ústup ze slávy brněnských veletrhů. Brno se proto rozhodlo vsadit na akademickou sféru a s tím spojenou vědu a výzkum. „Univerzity a zejména jejich studenti dali Brnu zcela novou tvář. Jejich počet každým rokem rostl a v letech 2011 až 2013 zde studovalo přes osmdesát tisíc vysokoškoláků. V tomto akademickém roce u nás studuje šedesát pět tisíc studentů vysokých škol, což je zhruba šestnáct procent obyvatel města,“ přibližuje situaci Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí města Brna.

Unikátní spolupráce VUT a TPB

Jedním z největších důkazů, který potvrzuje, že Brno to se zaměřením na studentstvo, vědu a výzkum, myslí vážně, je dynamický rozvoj v brněnských městských částech Medlánky a Královo Pole. V této lokalitě na severu Brna vznikl Technologický park a řadu fakult sem přesunula největší technická univerzita v České republice Vysoké učení technické. Na obrovské ploše 190 tisíc metrů čtverečních vzniklo centrum, kde studují a následně pracují ty nejchytřejší mozky nejen z České republiky. „V prostorách Technologického parku je v současnosti zasídleno třicet osm firem, jež zaměstnávají více než sedm tisíc pracovníků. Téměř všechny firmy jsou špičky ve svém oboru, naprostá většina z nich má mezinárodní přesah,“ říká Jitka Sládková, ředitelka strategického rozvoje a marketingu z Technologického parku Brno (TPB).

Zásobárna mozků

Velký vliv na proměnu města Brna v mozkovnu Evropy má Vysoké učení technické, na kterém v současnosti studuje téměř dvacet tisíc studentů a je tím pádem za Masarykovou univerzitou druhou největší vysokou školou v Brně. Ačkoliv přímo z Brna je jen dvanáct procent jejich žáků, po studiích zde zůstane téměř polovina jejich absolventů. „Souvisí to samozřejmě s tím, že až sedmdesát procent studentů si najde už během studia nějakou brigádu nebo praxi v oboru,“ uvádí Radana Koudelová, tisková mluvčí Vysokého učení technického.
Podíl pracujících studentů podle Koudelové stále roste. Důvodem je fakt, že pokud student naváže kontakt s některou firem už v době svého studia, je velká pravděpodobnost, že společnost absolventovi nabídne po dokončení studia hlavní pracovní poměr. „Je to logické. Firmy, které sídlí v TPB, často nabízí studentům různé stáže či vedlejší pracovní poměry, zaučují je, nechávají je nakouknout pod pokličku a postupně jim předávají know-how. Pokud se student osvědčí, nemá firma důvod spolupráci neprodloužit,“ říká Sládková.
Spolupráce s TPB byla pro VUT vzhledem ke geografické poloze logickým vyústěním a i Technologický park si spolupráci chválí. Podle Sládkové je VUT pro řadu firem velké lákadlo a důvod, proč si jako sídlo firmy vybírají právě Technologický park. „V Technologickém parku sídlí progresivní startupy a lídři z různých průmyslových trhů. Díky vztahům s TPB nám každým rokem roste podíl absolventů, kteří v Brně zůstávají, protože rovnou nastoupí do některé z těchto firem. Z našich dat víme, že nejčastěji zde zůstávají absolventi Fakulty informačních technologií, nadprůměrně také absolventi Fakulty podnikatelské a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Jejich prvním zaměstnavatelem je v drtivé většině některá ze společností působících v TPB, například Red Hat, Zebra, IBM, Ysoft, G.L. Electronic nebo B:TECH,“ přibližuje Koudelová.
Absolventi VUT jsou na práci v progresivních firmách skvěle připraveni
Právě B:TECH je jednou z firem, která si budoucí kolegy vychovává díky stážím, brigádám a praxím už v průběhu studia. V této společnosti, která již 20 let působí na trhu průmyslové automatizace, pracuje přes čtyřicet procent vysokoškolsky vzdělaných lidí, přičemž řada z nich vzejde právě z VUT. „Kromě praxí a brigád u nás řada studentů VUT zpracovává i své diplomové práce a samozřejmě většinou platí, že ti, kteří s námi dlouhodobě spolupracují, nastupují po ukončení studia do hlavního pracovního poměru,“ říká Lenka Klimešová, marketingová manažerka ve společnosti B:TECH a vedoucí interního vzdělávacího střediska Automation Academy a dodává hlavní výhody spolupráce mezi TPB, kde je B:TECH zasídlený a VUT:

„Blízkost k VUT byla jedním z hlavních důvodů, proč jsme si tuto lokalitu vybrali. Jsme rádi, že se nám podařilo získat zázemí pro naše kolegy v těsném sousedství s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií, odkud verbujeme velkou část našich budoucích odborníků. Obecně se dá říct, že absolventi VUT jsou na práci v naší společnosti velmi dobře připraveni. Praxi nutnou pro práci u nás mají příležitost získávat už v průběhu studia nebo po nástupu, kdy je doškolujeme v našem interním vzdělávacím středisku Automation Academy,“ uzavírá Klimešová.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3