INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

21 AQP VH AF 21 05 03 2 sirkaJaké představy máme, když vcházíme do recepce hotelu, když usedáme v restauraci k obědu nebo večer zavítáme do baru či do bazénu? Hledáme klid, odpočinek, nebo naopak zábavu a všedypřítomný adrenalin? Oč stojíme, když zde prožíváme dovolenou nebo když se v místě určení odehrává třídenní školení?

Ano, už douho si takové otázky nepokládáme, koronavir stanovil jiné priority...Tím více se však těšíme, že se pandemická opatření zmírní a že do zařízení cestovního ruchu zase začnou proudit návštěvníci, jimž se už po většině služeb už hodně stýská. Třeba i po té odpolední kávě při obchodní schůzce jinde, než v kanceláři...

Ovšem jak bude provoz vypadat? Neprojeví se úbytek pracovních sil? Možná ano. Co z toho plyne? Jednoduchý závěr. Ti, kteří co nejdříve získají patřičné vzdělání, se v nadcházejících letech v cestovním ruchu dobře uplatní. Odborníci se domnívají, že mají nyní velkou šanci i proto, že obor projde změnami. Naučit se s předstihem ho vnímat v souvislosti s nimi se zdá víc než rozumné. Vidí to tak rovněž Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA, generální ředitelka Aqua Palace Praha v Čestlicích, která zároveň externě vyučuje na Vysoké škole hotelové v Praze:

Léta se pohybujete v hotelovém průmyslu v mezinárodním pojetí. Zažila jste řadu změn, turbulencí. Co říkají vaše zkušenosti tomu, co se dnes děje v oboru? Určitě nejste pesimista a věříte, že každá krize má své vítězství...

Hospitality svět je poměrně tradiční disciplína, lidé cestují za poznáním, zábavou či prací a dle svých preferencí hledají odpovídající ubytovací a stravovací službu. To zůstane stejné i po pandemii… Co se ale, očekávám, změní, je cena služby. Částečně se projeví odliv personálu, který si téměř po roce bez smysluplné práce našel jiné zaměstnání, často lépe placené, bez nutnosti pracovat na směny, o víkendech a svátcích. A jelikož byla cena práce v hotelnictví a gastronomii dlouhodobě podhodnocena, ti, co zde pracovat zůstanou, budou mít šanci si polepšit. Zprvu bude trh ještě oslaben nižší poptávkou, především v turistických destinacích závislých na zahraničních turistech jako jsou Praha, Český Krumlov a jiná místa, ale během jednoho až dvou let se to srovná.

Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA, generální ředitelka Aqua palace Praha, Managing partner Golden Apple Hotels, pedagog Vysoké školy hotelové v PrazeIng. Mgr. Vladana Horáková, MBA, generální ředitelka Aqua palace Praha, Managing partner Golden Apple Hotels, pedagog Vysoké školy hotelové v PrazeDobrý manažer nekolabuje při prvním neúspěchu, ale hledá východisko a svůj tým se i navzdory problémům snaží motivovat. Jak to řešíte v současné době vy? V Aquapalace Praha, který vedete, je stále zavřeno, vodní zábava je zastavena...

Snažím se vždy situaci využít pro prospěch společnosti, a zároveň hledám pro sebe i svůj tým nějakou mentální, motivující aktivitu. Většinou vymýšlíme, co vylepšit, změnit, připravit do budoucna. Při první uzavírce jsme velice investovali do oprav. Využili jsme nuceného uzavření provozu, který předtím fungoval 12 let a 365 dní v roce… Pustili jsme se do oprav a výměn technologických celků ve strojovnách, ale i do vylepšování vzhledu a instalace novinek, dokončili jsme skvělý vodní bar, který se hned po otevření v květnu 2020 stal trhákem. Při třetí uzavírce jsme měli už vše hotovo….Vycítili jsme ale společenskou poptávku po testování na přítomnost Cov-19. Získali jsme oprávnění na provoz Odběrového místa a testujeme pomocí AG testů firmy i jednotlivce buď v našich prostorách v Čestlicích, nebo výjezdem mobilních týmů v Praze a Středočeském kraji. Máme již schválený provoz i Očkovacího centra, bohužel dodávky vakcíny váznou, ale jsme připraveni na okamžité spuštění.
Nucené uzavírky jsme využili i v našich hotelích. Ve Spa Hotelu Děvín v Mariánských Lázních právě dokončujeme školící centrum s vinárnou a Hotel Svornost v Harrachově právě prochází doslova revoluční rekonstrukcí společných prostor včetně restaurací, barů a konferenčních místností.

Jaký dopad bude mít pandemie Covid-19 na naše životy z dlouhodobého hlediska? Myslíte si, že i po jejím skončení se některé naše zvyky navždy změní?

Především si začneme vážit osobních kontaktů a možnosti setkávat se. Bude zvýšená poptávka po socializaci, home office přestane být odměnou, ale spíš trestem. Také očekávám, že si lidé uvědomí cenu zdraví a budou do sebe více investovat. Zvýšenou poptávkou po pohybu i relaxaci bychom mohli dorovnat úroveň obvyklou v Německu či Rakousku, kde wellness a aktivní relaxace je nedílnou součástí životů střední i seniorské generace. Nejen fyzické aktivity – sport, fitness, plavání, otužování, ale opravdový aktivní relax a regenerace, např. formou muzikoterapie, aromaterapie, meditace a dalších technik. A samozřejmě se změní náš vztah k technologiím, on-line nákupy, konference i studium ovlivní mnoho oborů trvale.

Externě působíte jako pedagožka na Vysoké škole hotelové v Praze, vyučujete obor cestovního ruchu. Co přesně máte na starost a jaké poselství se snažíte studentům předat?

Své působení na VŠH považuji doslova za poslání. Snažím se studenty pro cestovní ruch i jeho součásti jako jsou hotelnictví, lázeňství a gastronomie nadchnout, ukázat, že je v něm pro každý osobnostní typ zajímavé uplatnění. A přesto, že působení ve službách i díky nárokům na čas a flexibilitu není jednoduchá, je to práce s lidmi a pro lidi, zpětná vazba je okamžitá, v kolektivu zažijete spoustu zábavy i adrenalinových situací. Rozhodně to není nuda…

Mnozí nad cestovním ruchem a hotelnictvím lámou hůl, naopak jiní se nevzdávají a předpovídají velký růst odvětví již brzy. Jaký je váš odhad?

Už v létě 2020 jsme mohli pozorovat, že lidé cestovat a užívat si kvalitní služby nepřestali…Odliv zaznamenaly turistické destinace závislé na příjezdovém cestovním ruchu. Hotely v regionech, na horách, v lázeňských místech, u jezer, doslova praskaly ve všech….A chut´užívat si a utrácet byla veliká. Díky tomu Češi objevili mnoho krásných hotelů, resortů i lokalit, které se do budoucna stanou jejich místem pro třetí či čtvrtou dovolenou i po otevření hranic…

Mnoho pracovníků z hotelů, restaurací, lázní a podobných zařízení odešlo, hledají uplatnění jinde, jak jste naznačila. Za pár měsíců i v dalších letech však bude právě zde po vzdělaných lidech s patřičnou specializací velká poptávka. Hotelnictví, gastro, a další obory budou jistě velmi vyhledávané, ale vyškolení lidé budou potřeba co nejdříve. Doporučujete tedy například středoškolákům, aby neodkládali svá rozhodnutí a hlásili se na školy se zaměřením na hotelnictví a cestovní ruch?

Odborné vysokoškolské vzdělání má vždy smysl, navíc základy hotelnictví a gastronomie by měly patřit téměř povinně k všeobecnému rozhledu, kultura stravování a společenského chování je základem civilizovaného projevu. Stále větší význam má i celoživotní vzdělávání při zaměstnání. Obory hotelnictví, lázeňství a gastronomie se beze sporu změní, ale porostou. Bude potřeba nových sil a energie. A s poptávkou po pracovní síle vzroste i důležitost a respekt k tomuto oboru. Bude šance obsadit uvolněná místa a dostat se rychleji k zajímavým pozicím.

Jaké předpoklady by měl mladý člověk splňovat, aby se jednou z něj stal úspěšný manažer, případně podnikatel?

Především musí hledat uplatnění v tom, co ho baví, pro co má vášeň. Pak může mezi konkurencí prorazit, upoutat na sebe pozornost, přinést oboru nové směry a inovace. A pokud se jedná o studium VŠH, vidím nutnost propojení s praxí. Jen naivní studenti si myslí, že ze školy vyjdou jako manažeři a svět jim bude ležet u nohou. To je úplně zvrácená představa, kterou studentům vysvětluji hned v začátcích studia. Pochopit komplexnost činností a specifika práce v hotelnictví a gastronomii se musí získat praxí na prvoliniových pozicích, ideálně na recepci, rezervacích v obsluze či kuchyni. Odtud se dá studiem rychle růst… Ale bez této základní zkušenosti není hotelový manager nikdy všestranný.

Jako dlouholetá úspěšná generální ředitelka máte určitě svou vizi, již se snažíte naplnit. Jaká to je?

Tak především bych chtěla vidět náš areál Aquapalace Praha a naše hotely pod značkou Golden Apple Hotels opět v provozu. Spoučasná situace, kdy nemůžete tvořit, setkávat se s klienty i zaměstnanci, je ubíjející. V delším časovém horizontu je mým cílem rozvoj obsahové nabídky wellness a lázeňských hotelů, kde vidím veliký potenciál pro zlepšení zdraví a rekondice klientů. Připravuji se na to studiem v Institutu Aromaterapie, kde skladba předmětů představuje zajímavý vhled do západní i čínské medicíny, pracuje s bylinami i éterickými oleji. Jejich vhodným použitím dochází k pozitivně terapeutickým účinkům při masážích, peelingu, saunových ceremoniálech či inhalacích. Vlastně se dá říct, že cestovní ruch rozšiřuje obzory nejen o poznávání nových destinací, hotelů a restaurací, ale v případě wellness a lázeňských pobytů může významně podporovat i rozvoj duševní, navodit vnitřní klid, získat rovnováhu a přispět k celostně vyrovnanému a spokojenému životu. A to si nyní zaslouží opravdu všichni.

ptala se Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3