INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

4R4A3273 kopieJan VokurkaPo několika letech se veřejnosti znovu otevřel areál Vratislavické kyselky ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku. Kolem 2000 návštěvníků sem v půli června přilákal její nový majitel, výrobce známých sirupů Kitl, který do areálu bývalé stáčírny přesunul svou výrobu. V budoucnosti chystá znovuobnovení stáčení kdysi oblíbené minerálky. Majitel firmy, Jan Vokurka, si tak postupně plní svůj velký sen. Ještě v roce 2018, kdy areál firma Kitl koupila, to bylo místo plné sutin, špíny a upadající v zapomnění. Necelé tři roky trvalo, než se znovu probudil k životu a nyní se dočkal velké premiéry. Ukončena byla první etapa rekonstrukce, a výroba se tak opět rozjela.

Po slavnostním otevření firma vyrábí již dvanáct druhů sirupů. Poslední, dvanáctou příchuť totiž v rámci úspěšné akce Kitl v Kyselce pokřtil přesně ve 12 hodin a 12 minut známý herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka. A jaká že je letošní novinka Kitl? Je jahodová. Přesně ta totiž k létu patří.

„Chci ukázat nejen lidem v Česku, ale i za hranicemi naší země, že je tady firma jako Kitl. Chci jít s našimi výrobky do světa a nebát se říct, že tohle je český výrobek, ukázat českou kvalitu. Daří se nám, rosteme, dáváme lidem práci. Věřím, že nás po covidové tmě čeká hezkých pár slunečných let,“ sdělil s přesvědčením sobě vlastním Jan Vokurka.

Kitl s.r.o. je držitelem certifikátu Regionální produkt Jizerských hor, vítězem několika ročníků soutěže Výrobek Libereckého kraje, k cenným uznáním práce společnosti pak patří například titul Firma roku Libereckého kraje a třetí místo v celostátní soutěži Firma roku v roce 2013, vítězství v prestižní americké soutěži The Mazer Cup International Competition 2015 či opakované ocenění na veletrhu Země živitelka, kdy poslední si Kitl s.r.o. přivezl v roce 2019, a to hlavní cenu Zlatý klas za limitovanou letní edici Kitl Syrob Okurka Bio.

Jan Vokurka, zakladatel a majitel firmy Kitl s.r.o., je také čerstvým držitelem titulu EY Podnikatel roku 2020 Libereckého kraje. Přestože jsme s ním v příloze Fresh Time nedávno uveřejnili rozhovor, přinášíme nyní druhý, tentokrát více zaměřený na filozofii jeho podnikání:

Areál Vratislavické kyselky opět ožil. Přestěhovala se sem výroba vašich dobrot, ale to jistě není vše. Jaký záměr jste měl před pár lety, když jste ho kupoval?

Když jsme areál kupovali v roce 2018, původním záměrem bylo především rozšíření výrobních prostor firmy. Navíc má toto místo skvělou polohu a nápojářskou tradici, která se mi líbila. Minerální voda už byla jen bonus navíc.

Červen 2021 se stal důležitým mezníkem ve vašem podnikání. Co chystáte ve Vratislavicích dál?

Nyní nás čekají velké investice do technologie na úpravu minerální vody i na její stáčení.

Čím se vyznačuje místní pramen a jak s tímto zdrojem hodláte naložit?

Vratislavická kyselka je přirozeně proplyněná kysličníkem uhličitým. Její chemizmus je typicky horský a čistý. V této minerálce je vysoké zastoupení křemíku, dokonce nejvyšší v České republice. V nejbližší době připravujeme čerpací zkoušku vratislavické minerálky a stavbu minerálkovodu.

IMG 0806Bude se tedy kyselka zase někdy prodávat v obchodech či podávat v restauracích jako dobrá minerálka?

Pevně věříme, že ano. Plánujeme ji začít prodávat do tří let, a to pod tradičním názvem Vratislavická kyselka.

A uvažujete také o zřízení lokálních lázní?

Už v 19. století byly v areálu malé lázně, ale bohužel zkrachovaly. Od těchto dob se ve Vratislavicích stáčela vždy pouze minerální voda. Přestože by byla výstavba lokálních lázní krásnou myšlenkou, obávám se, že by to mezi veřejností nenašlo dostatečnou odezvu.

Rád zdůrazňujete, že se český business může směle srovnávat se světem a že čeští výrobci dokážou být světoví jak nápadem, tak kvalitou. Proč prosazujete tuhle myšlenku a v čem tkví základ vaší hrdosti?

Domnívám se, že Češi patří k tradičním kulturním národům Evropy a v naší historii najdeme spoustu osobností, které přispěly k lepšímu světu. Myslím proto, že i dnes má český národ světu co nabídnout.

Značka Kitl se dobře zapsala v povědomí lidí, kteří hledají originální a vysoce jakostní potraviny, váží si původních receptur. Je stále co objevovat?

Určitě ano. My podnikáme pouze a jen v sirupech, nicméně tradiční receptury se nacházejí ve všech oblastech nápojů a potravin. Nechte se překvapit.

Rád byste se svým sortimentem expandoval na zahraniční trh. Kam máte namířeno?

Zcela logicky chceme začít v nám nejbližších zemích. Slovenskem počínaje a Německem konče.

Odvážné plány se bez investic neobejdou. Financujete vše z vlastních zdrojů, nebo si pomáháte úvěrem?

Kitl zdravi v lahviFinancování našich projektů stojí na třech hlavních pilířích. Bankovních úvěrech, dotacích, a samozřejmě také na vlastních prostředcích, které si musíme na rozvoj firmy vydělat.

Co vás motivuje k tomu, abyste byl stále optimistou a věřil, že se sny naplní?

Řekl bych, že optimistou se člověk narodí. A já si prostě nemůžu pomoct, myslím, že nás čeká skvělá budoucnost!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Společnost Kitl s.r.o.

vznikla v roce 2008 v Jablonci nad Nisou. Specializuje se na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství.
Inspiraci k přípravě receptur čerpá z dobových regionálních pramenů a inspiruje se při jejich přípravě historií prověřenými recepty. Ostatně i název společnosti je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.



Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3