INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Romana HofmanovaüRomana HofmanováMnohé firmy by bez řádné certifikace odborníků nemohly již existovat. Záruka znalostí a doklad o tom, že jde o zdatnost nejvyšší úrovně, jsou důkazem jistoty a spolehlivosti. Česká společnost pro jakost se již léta profiluje jako výsostný hráč na trhu certifikací. Dokazuje to i rozhovor s Romanou Hofmanovou, vedoucí certifikačního orgánu pro certifikaci osob:

V čem je největší přínos personální certifikace? Proč by měly firmy vyžadovat do svých týmů certifikované odborníky?

Největším přínosem personální certifikace je ověření znalostí a dovedností držitele certifikátu třetí, nezávislou osobou, tedy certifikačním orgánem. Zaměstnavatelé, externí auditoři nebo např. leadeři týmů si mohou být jisti, že pokud je daná osoba držitelem certifikátu, tak disponuje deklarovanými znalostmi a dovednostmi. Navíc ještě držitelé certifikátů vysílají jasný signál, že jsou ochotni ve své profesi udělat něco navíc než jen absolvovat školení. Úspěšné absolvovaní certifikační zkoušky za sebou totiž skrývá nutnou přípravu na zkoušku, která zahrnuje u mnoha typů certifikátů i zpracování případové studie.
Důležitý je také fakt, u kterého subjektu (certifikačního orgánu) držitel daný certifikát získal. Vždy bychom měli mít na zřeteli, že certifikáty by měly být podloženy akreditací (např. Českého institutu pro akreditaci – ČIA), licenční smlouvou s vlastníkem daného schématu (např. s VDA QMC) nebo jestli daný subjekt je přímo členem nějakého uskupení, které vlastní dané schéma např. Evropské organizace pro kvalitu (EOQ).

Česká společnost pro jakost má vlastní certifikační orgán pro certifikaci osob. Jaké akreditace a pověření máte pro tuto činnost?

Certifikační orgán pro certifikaci osob České společnosti pro jakost je držitelem několika akreditací a má podepsané licenční smlouvy na vydávání certifikátů s tuzemskými i zahraničními subjekty. Jak jsem již uvedla, tento fakt je velmi důležitý pro uznávání námi vydaných certifikátů v českém a evropském prostředí, ale i celosvětově. V některých oblastech je ČSJ jediným subjektem, který smí vystavovat určité certifikáty např. certifikáty pod licencí VDA QMC nebo EOQ.
V současné době je ČSJ držitelem akreditace ČIA pro manažery a auditora kvality, EMS, BOZP, bezpečnosti informací, bezpečnosti potravin, CSR, CAF a v oblastech vzorkování, realit a dětských hřišť. Již téměř 15 let jsme držiteli akreditace pro provádění zkoušek z odborné způsobilosti v prevenci od MPSV. Na základě licenčních smluv můžeme vydávat certifikáty v oblasti automobilového průmyslu a pro testery softwaru podle ISTQB.

Ve kterých oborech je o personální certifikaci největší zájem?

V tuto chvíli je největší zájem o obory v oblasti automobilového průmyslu, jako je např. Auditor VDA 6.3 nebo auditor IATF 1694 1. a 2. stranou. Certifikát auditora VDA 6.3 je požadován u osob, které provádějí procesní audity u dodavatelů v automobilovém průmyslu. V publikaci VDA 6.3 sice není tento požadavek takto striktně uveden, ale této publikaci jsou nadřazeny specifické požadavky zákazníků a např. Volkswagen to v má nich uvedeno.
Velký zájem je rovněž o zkoušky testerů softwaru podle ISTQB, kde nabízíme certifikáty Certified tester foundation level, Agile tester nebo Certified tester advanced level Test Manager, Test Analyst, Technical Test Analyst nebo Test Automation Engineer. Tato certifikace je celosvětově uznávaná a držitelé našeho certifikátu se s ním mohou prokazovat v jakékoliv české i zahraniční IT firmě.
V poslední době je ČSJ zapojena do projektu Ženy do IT, kde spolupracujeme s firmou Avast a neziskovou organizací Czechitas. V rámci toho projektu mají ženy možnost získat certifikáty CTFL ISTQB, a tím i snadněji zaměstnání v IT firmách.

Významný podíl ve vaší činnosti jsou personální certifikace z oblasti automobilového průmyslu, které to jsou především?

V automobilovém průmyslu je jednoznačně největší zájem o obor Auditor VDA 6.3. Tuto certifikaci nabízíme od roku 2011, kdy vyšla nová verze VDA 6.3. V roce 2016 pak došlo k revizi a vyšla nová verze VDA 6.3 2016.
Dalším žádaným certifikátem v automobilovém průmyslu je certifikát auditora IATF 16949 1. a 2. stranou. Pro provádění interních a dodavatelských auditů v minulosti postačovalo pouze absolvování třídenního licenčního kurzu. V posledních letech se ale zvýšil zájem i o certifikaci.
Třešničkou na dortu je pak certifikace auditorů IATF 3. stranou, tzv. certifikačních auditorů. Tuto certifikaci nabízíme již od roku 2002 jako jediný subjekt pro Českou republiku a Slovensko. V poslední době se tohoto kurzu účastní i zájemci z Polska. Recertifikace auditorů IATF 3. stranou v ADP pak probíhá pod dohledem také v ČSJ, jako v jediné zemi ve střední a východní Evropě.

Kolik ročně vydáte takových certifikátů?

Ročně vydáme okolo 100 (před koronavirem to bylo 200) nových certifikátů pro auditory VDA 6.3 a provedeme okolo 200 recertifikací. V tomto oboru se valná většina držitelů certifikátů recertifikuje a udržuje si platnost certifikátu po mnoho let. Od začátku provádění zkoušek pro auditora VDA 6.3 v roce 2011 naše zkoušky úspěšně absolvovalo více než 1400 držitelů. Recertifikaci pak absolvovalo více než 800 držitelů. To je pro nás signálem, že tento certifikát je pro své držitele přínosem. V loňském roce poklesl počet účastníků našich zkoušek z důvodu koronavirových opatření přijatých vládou ČR, počty zájemců o recertifikaci jsou však stabilní a výrazně se nezměnily.

Poslední velká změna normy VDA 6.3, která je jednou z klíčových norem v automobilovém průmyslu, je z roku 2016. Chystá se v brzké době opět její aktualizace a úpravy?

Aktualizace VDA 6.3 již nyní probíhá. VDA QMC sestavilo expertní tým, jehož členy jsou odborníci nejenom z VDA QMC, ale i z významných automobilek. Nová verze publikace by měla vyjít do pololetí příštího roku a kurzy by měly být k dispozici od září 2022. Všichni držitelé i zájemci o certifikát auditora VDA 6.3 budou včas informováni o změnách prostřednictvím webových stránek ČSJ i newsletteru.

za odpovědi poděkoval David Kubla

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3