INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

I ty úplně nejmenší praskliny, jinými metodami nezobrazitelné vady materiálu, které by mohly ohrozit například provoz dopravního letadla nebo přesnost usazení zubního implantátu v čelisti, bude možné odhalit pomocí mikrotomografické stanice „v|tome|x" firmy GE Phoenix.

Tento unikátní přístroj budou za pár týdnů instalovat vyškolení specialisté v laboratořích Středoevropského technologického institutu – Vysokého učení technického v Brně (CEITEC VUT). Žádné jiné zařízení v České republice není schopno změřit vzorky takové velikosti jako právě to z CEITECu VUT. Přístroj se uplatní i v lékařské diagnostice, kde umožní například docílit zvýšení životnosti umělého kloubu.

Pomocí tomografie lze snadno nahlížet dovnitř věcí, bez nutnosti tyto věci fyzicky rozřezat. Právě proto zaujala tomografie klíčové místo v lékařské diagnostice. Konstruktéři kloubních náhrad mohou sledovat vzájemné působení implantátu a kostní tkáně a zvýšit tím životnost umělého kloubu.

I v dalších odvětvích je často nutné zobrazit vnitřní strukturu objektů a materiálů, proto potřeba rozlišení mnohem menších detailů dala vzniknout mikro- a nanotomografii. Ve strojírenství je díky tomu možné zviditelnit vnitřní trhliny a bubliny v odlitcích, jejich odstraněním se například zvýší spolehlivost motoru. Je také možné zobrazit deformace složitých dílů lisovaných z plastu a zlepšit tím světelnou stopu reflektoru v autě. I v oblasti ochrany kulturního dědictví má mikrotomografie co nabídnout. Archeologové mohou zkoumat stav nebo rozsah poškození vzácných předmětů. Paleontologové mohou hledat příbuznost vymřelých druhů na základě tvarové podobnosti jejich kostí nebo z nich rovnou vytvářet virtuální knihovny a zpřístupnit tak vzácné nálezy široké veřejnosti.

Ve Středoevropském technologickém institutu VUT (CEITEC VUT) v Brně právě v těchto dnech postoupila do poslední fáze přípravy laboratoř Rentgenové mikro- a nanotomografie, která bude zaměřena na vývoj a aplikace nedestruktivní 3D zobrazovací techniky. Mikrotomografická stanice za 18,5 milionů korun se bude instalovat a nabídne se pro smluvní výzkum firmám již příští měsíc. Nejen českému průmyslu se tak otevírá možnost využít jediné zařízení v České republice, které je vybaveno dvěma zdroji rentgenového záření, mikrofokusem pro studium větších předmětů s rozměry desítek centimetrů a nanofokusem pro analýzu vzorků se submikrometrovým rozlišením.

„Přidanou hodnotou našeho už tak výkonného mikrotomografu jsou špičkoví odborníci. Kromě toho, že naše vědecké pracoviště pořídí unikátní analytické zařízení, může spoléhat i na ostatní odborné kolegy v rámci CEITECu VUT. To je dobrým předpokladem dostatečného využití potenciálu přístroje," konstatoval doc. Jozef Kaiser, vedoucí výzkumné skupiny Rentgenová mikro- a nanotomografie z CEITECu VUT. „Multioborový přístup k individuálním problémům partnera, dostatečně rychlá odezva a fundovaný řešitelský tým s odpovídajícím přístrojovým vybavením jsou pro partnery z firem zárukou kvalitní práce, " dodal Kaiser.

„V CEITECu VUT očekáváme obrovský zájem o využití tohoto přístroje právě proto, že ani v zahraničí se nejedná o běžné vybavení univerzitních ani průmyslových laboratoří, " uvažoval prof. Radimír Vrba, ředitel CEITECu VUT. „Předpokládáme, že právě firmy, kterým se zatím nevyplatí investovat miliony do podobného vlastního přístroje a do vlastní kvalitní obsluhy, budou mít o naše služby smluvního výzkumu a vývoje zájem mezi prvními, " dodal Vrba.

CEITEC – Středoevropský technologický institut

CEITEC je centrem vědecké excelence v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií, jehož hlavním posláním je vybudování významného evropského centra vědy a vzdělanosti se špičkovým zázemím a podmínkami pro nejlepší vědecké pracovníky v Brně. CEITEC byl schválen Evropskou komisí 6. června 2011. Vznikl ze společného projektu 6 nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných institucí: Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně, Mendelovy univerzity v Brně, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR. Celkový rozpočet centra je 5,246 miliard korun.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3