INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) spustila činnost Centra transferu technologií (CTT). Zařadila se tak po bok evropských a světových univerzit, které kladou důraz na přenos svých vědeckých výsledků do praxe. Jde o specializované celoškolské pracoviště, které se bude starat o ochranu duševního vlastnictví, analýzu, rozvoj a využití komerčního potenciálu duševního vlastnictví univerzity. Zároveň bude pro všechny fakulty zabezpečovat profesionální obchodní a partnerskou komunikaci s představiteli průmyslu. Cílem CTT je rozšířit a zintenzivnit spolupráci univerzity s firmami, které mají zájem využít speciálního přístrojového a laboratorního vybavení nebo znalostního potenciálu a vědeckých výsledků univerzity.

Komercializace znalostí a technologií univerzity může mít podobu prodeje licencí výsledků univerzitního výzkumu, zakázkového výzkumu podle zadání zákazníka i odborných služeb nad přístrojovým vybavením univerzity (měření, testování apod.) Firmám může univerzita poskytnout také hotové analýzy a studie či znalecké služby.

„Věřím, že Centrum transferu technologií nám pomůže prohloubit a rozšířit spolupráci univerzity s firmami, kterým mohou v jejich podnikání pomoci naše vědecké výsledky a výzkumné kapacity či odborné služby nad speciálním přístrojovým vybavením. Vedle internacionalizace univerzitních aktivit považujeme poskytování našich znalostí průmyslu za další podmínku pro pokračující modernizaci a rozvoj univerzity," sdělil rektor Mendelovy univerzity prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc.

CTT MENDELU má statut celoškolského pracoviště organizačně zařazeného přímo do řídicí působnosti rektora a personálně je obsazeno kvalifikovanými profesionály se zkušenostmi z průmyslu, obchodu a marketingu. Tak je zajištěna dostatečná autonomie, flexibilita i profesionální přístup k zákazníkům. Centrum bylo zřízeno díky získání finančních prostředků z dotace EU OP VaVpI 3.3 centra transferu technologií ve výši 24 milionů korun.

Propojení vědy s průmyslem

Důvodem ke zřízení nového centra a očekávaným přínosem je zlepšení všech procesů v transferu technologií s cílem zpřístupnit hodnotnější vědecké výsledky průmyslu, profesionalizovat obchodní styk a komunikaci s firmami, zefektivnit nabídku volné výzkumné kapacity firmám či zabezpečit silnější ochranu duševního vlastnictví univerzity. Centrum také pomůže uvnitř univerzity nacházet a firmám nabízet právě ty znalostní zdroje, které průmysl potřebuje. Zároveň bude vědce zaměřené na aplikovaný výzkum informovat o výzkumných tématech, po nichž je na trhu poptávka.

Značný potenciál MENDELU k využití firmami představuje specifická skladba univerzitních oborů, v nichž mohou vědecké výsledky při přenosu do praxe pomáhat řešit mj. problémy spojené se zajištěním udržitelnosti života a zvyšováním fyzické kvality lidského života. Tímto specifickým zaměřením se MENDELU odlišuje od většiny jiných univerzit a výzkumných organizací s komercializovatelnými vědeckými výsledky. S univerzitními obory, jako jsou agronomie, potravinářství, biochemie, genetika rostlin a zvířat, ekologie, lesnictví a ostatními jsou spojeny kompetence vědců jako genomika, metabolomika, molekulární biologie či nanobiotechnologie. Díky tomu je univerzita schopná řešit výzkumné úkoly v oblastech, jako jsou např. nové zdroje výživy, ochrana rostlin a životního prostředí, bezpečnost potravin, nanomateriály pro lékařství a mnohé další.

CTT MENDELU navazuje na již realizované spolupráce s firmami. Univerzita dosud poskytla výsledky své vědecké činnosti či odborné služby např. firmám SEMO, Monsanto, Brněnské vodárny a kanalizace, Fendt, Tero Rosice, Znovín Znojmo a dalším. Výzkumné spolupráce proběhly s institucemi, univerzitami i nemocnicemi, jako jsou Slovenská akademie věd, španělská univerzita Málaga, mexická univerzita SLP, univerzita BOKU ve Vídni, Výzkumný ústav ovocnářský, FN Motol aj.

Ředitel CTT MENDELU Ing. Robert Plaga, Ph.D., prohlásil: „Aktivitami našeho centra chceme pomoci univerzitě, aby se nejpozději do roku 2020 stala moderní výzkumnou univerzitou evropského formátu, produkující takové výsledky výzkumu a vývoje, jež budou nejen špičkové, ale také poptávané a uplatňované ve vybraných oborech budoucnosti, klíčových pro fyzickou kvalitu lidského života. Mendelova univerzita k tomu má všechny předpoklady."

Důrazem na přenos vznikajících vědeckých výsledků na trh se tak Mendelova univerzita v Brně může stát významným globálním hráčem na poli výzkumu a vývoje technologií pomáhajících lidem ve vyspělém i rozvojovém světě k lepší fyzické kvalitě života, zachování a zlepšování zdraví i samotnému přežití.

Zájemci naleznou více informací o centru a možnostech spolupráce na webu www.ctt.mendelu.cz.

Mendelova univerzita v Brně vznikla (pod původním názvem Vysoká škola zemědělská v Brně) již v roce 1919 a je tedy vůbec nejstarším vysokým zemědělským a lesnickým učením v českých zemích.

Mendelovu univerzitu v Brně (MENDELU) tvoří pět fakult a jeden vysokoškolský ústav: Agronomická fakulta, Lesnická a dřevařská fakulta, Zahradnická fakulta, dále Provozně ekonomická fakulta, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií a Institut celoživotního vzdělávání. V rámci univerzity funguje celkem 57 specializovaných ústavů.

V současnosti zde studuje celkem cca 10 600 studentů, z toho 585 studentů zahraničních. Působí zde cca 500 akademických a vědeckých pracovníků.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3