INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Sdružení českých spotřebitelů (dále SČS) se již delší dobu zabývá dopady technické normalizace na nejmenší a základní články ekonomiky – běžné spotřebitele. Za tímto účelem již dříve založilo obecně prospěšnou společnost Kabinet pro standardizaci (KaStan), která je na zapojení spotřebitelů do normalizace specificky zaměřena.

Technické normy, jsou aplikovány na dobrovolném základě, a přesto napomáhají zohlednit různé potřeby obyvatelstva a vytvořit nové příležitosti k podnikání a poskytování inovativních řešení s ohledem na podporu produktů, služeb a infrastruktury, která bude přístupná každému jedinci.

„Technická normalizace má také velký potenciál k odstranění překážek, které brání osobám se zdravotním postižením a starším lidem uplatnit jejich schopnosti a plnohodnotně se účastnit všech oblastí života. Proto se v dnešní době často zdůrazňuje koncept "Konstrukce pro všechny", informoval předseda SČS Libor Dupal a dodává, že aktivity SČS a KaStan se zaměřují na odbornou i osvětovou práci. Experti zastupující zájmy spotřebitelů se účastní práce téměř 20 technických normalizačních komisí, ve kterých se normy projednávají. Zástupci sdružení působí na evropské i mezinárodní úrovni.

Některé aktivity SČS a KaStan v dané oblasti jsou podpořeny například Radou kvality, která koordinuje naplňování Národní politiky kvality (www.npj.cz) či Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. „Je to příklad tiskovin, které vydáváme za účelem zviditelnění norem z různého pohledu", vysvětlil Dupal a pokračoval: „Loni jsme vydali publikaci zaměřenou na malé a střední podniky (http://www.konzument.cz/users/publications/3-mimo-edice/38-s-technickou-normou-k-uspechu-na-trhu-a-v-podnikani.pdf). Tuto tiskovou zprávu vydáváme u příležitosti dalších dvou letáků."

První tiskovina s názvem „Kvalita života pro všechny? Za pomoci technických norem" poukazuje na nástrahy, které čekají na handicapované v běžném životě, ať už doma, na ulici nebo na úřadech. Jde například o problém předávání informací (lokace, uspořádání, viditelnost), materiály domácích spotřebičů nebo správné použití výrobku. Na všechny výše zmiňované problémy zná řešení mezinárodní standardizace a tiskovina SČS v tomto ohledu poskytuje příklady z každodenních situací a pro různé případy postižení. (http://www.konzument.cz/users/publications/3-mimo-edice/49-kvalita-zivota-pro-vsechny-uloha-technickych-norem.pdf)

Druhá tiskovina s názvem „Mezinárodní normy pro nás všechny" má za cíl vyzdvihnout přínosy mezinárodní standardizace, které jsou tolik užitečné například pro turisty, distribuci pitné vody nebo organizaci posledních letních olympijských her v Londýně. Zdůrazňuje nutnost standardizace pro bezproblémovou přeshraniční spolupráci v obchodních a logistických záležitostech nebo také přínos pro bezpečnost potravin. (http://www.konzument.cz/users/publications/3-mimo-edice/51-normy-pro-nas-vsechny.pdf)

V minulosti si někteří politici z technické normalizace „utahovali" a zlehčovali tak její význam – vzpomeňme standardizované banány. Většinou se ale jednalo o nepochopení či vytržení z kontextu. „Technické normy jsou tou nejlepší alternativou pro nadměrnou regulaci, která svazuje evropskou ekonomiku", uzavřel Dupal. Spotřebitelé i podnikatelé mají jejich význam chápat a podporovat jejich používání.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3