INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
IMG_6913
První Haas Technical Education Center (HTEC) v České republice bylo dnes slavnostně otevřeno v prostorách Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze 10. Cílem tohoto inovativního výukového projektu je vychovávat odborníky pro programování CNC (číslicově řízených) strojů, jichž je na trhu práce nedostatek, a také specialisty pro práci s těmito stroji, které jsou dnes trendem napříč výrobní sférou. Absolventi tohoto oboru tak významně posílí své šance na uplatnění na trhu práce.

Slavnostního otevření HTEC se kromě zástupců školy, partnerů, kteří projekt finančně podpořili a zástupců veřejné správy (viz fotografie a popisky), zúčastnil též Alain Reynvoet, generální ředitel Haas Automation Europe. Podobných výukových center vzniklo dosud celkem 66 v celé Evropě a zatím pouze jediné v Česku.

IMG_6923

„Jádrem programu HTEC je ujištění, že potřebné a žádoucí věci lze vyrábět kdekoliv na světě, a během doby (s tím, jak porostou mzdové náklady v rozvojových zemích) nebude téměř záležet na tom, kde je CNC obráběcí stroj umístěn," řekl RNDr. František Bártl, ředitel SPŠ Na Třebešíně a dodal: „Bude záležet pouze na dovednostech a šikovnosti lidí, kteří navrhují produkty a obsluhují stroje CNC. Jinými slovy – na konstruktérech a technicích. Věřím, že otevřením tohoto specializovaného výukového centra se škola ještě víc dostane do povědomí veřejnosti a my budeme moci vychovávat více kvalifikovaných odborníků, kterých současný trh práce pociťuje akutní nedostatek. Věřím také, že nám tento projekt pomůže zvětšit počet zájemců o studium na naší škole."

Autorem myšlenky vzniku HTEC na Třebešíně, který byl současně vedoucím celého projektu, je zdejší dlouholetý pedagog, Petr Kronus, který říká: „Naším cílem při zřízení HTEC centra je získat další zdroj informací a zkušeností z výuky programování CNC strojů. Získání informací o nových moderních technologiích a o celkovém rozvoji v oblasti programování CNC strojů, což bude pro naše absolventy znamenat obrovskou konkurenční výhodu a pro školu značné posílení prestiže."

Historie a současnost Střední průmyslové školy Na Třebešíně

www.trebesin.cz

Střední průmyslová škola Na Třebešíně splňuje veškeré potřebné podmínky k přípravě absolventů s profilem odpovídajícím DRAKu, který je logem školy - tedy Důvtipných, Rychlých, Atraktivních a Kreativních.

Vyučování v nové Střední průmyslové škole Na Třebešíně bylo zahájeno 1. září 1973. Škola se svým vybavením stala jednou z nejmodernějších středních škol v Československu.

V době, kdy to zdaleka nebylo samozřejmostí, vybudovala vlastní televizní studio využívané pro tvorbu výukových materiálů. Již v roce 1979 zde byl nainstalován a provozován sálový počítač Siemens 4004. V té době byl Třebešín jedinou střední školou v republice, která takový počítač využívala.

V roce 1983 byl na škole zaveden předmět Výpočetní technika. Zavedení CAD systémů do výuky se zde datuje od roku 1988.

Škola dále rozvíjela výuku s podporou výpočetní techniky. Tato snaha vyvrcholila získáním několika statutů, zejména statutem Microsoft IT Academy a dále statutem Autodesk Academia.

Na škole vznikla celá řada školicích center určených nejen široké pedagogické veřejnosti, ale i pracovníkům z praxe, například Autorizované školicí středisko pro CAD/CAM. Vrcholem těchto aktivit bylo otevření Centra moderních technologií. V dubnu 2004 se tak průmyslovka Na Třebešíně stala druhou školou v oblasti střední a východní Evropy, která plně využívá nejnovější technologie společnosti Microsoft pro účely výuky a vedení agendy školy.

V současné době průmyslovka zajišťuje výuku zhruba 500 žáků v denním studiu. Studium je čtyřleté, zakončené maturitní zkouškou.

Žáci si mohou vybrat ze tří studijních oborů:

STROJÍRENSTVÍ (23-41-M/01) – ŠVP (Informační technologie a strojírenství)

ve 4. ročníku žáci volí jeden z nabízených bloků:

blok CAD systémy

blok Programování CNC strojů

blok Ekonomika strojírenství

blok Technická zařízení budov

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE (18–20-M/01) – ŠVP (Aplikace osobních počítačů)

od 3. ročníku možnost volby ze dvou bloků

blok DTP a multimédia

blok CAD/CAM systémy

TECHNICKÉ LYCEUM (78–42-M/01)

od 3. ročníku možnost volby ze dvou bloků

blok strojírenství

blok informačních technologií

Na škole existuje speciální program pro žáky se specifickými potřebami a do výuky jsou integrováni i handicapovaní studenti.

Historie výuky programování číslicově řízených (CNC) strojů na Střední průmyslové škole Třebešín

Výuka programování CNC strojů není na Třebešíně novinkou. Na zavedení tohoto typu výuky zde začali pracovat na jaře 1993 na popud tehdejšího ředitele Ing. Jiřího Valenty.

Zpočátku byla k dispozici učebna se sedmi stanovišti a software SL s graficko - dynamickou simulací pohybu nástroje. NC kód byl sestavován ručně ve dvou, později ve třech osách. Stroj na ověření sestaveného NC kódu zde zatím nebyl žádný. Ve školním roce 1995/96 začali vyučovat v bloku zaměření CNC ve čtvrtém ročníku strojní sestavení NC kódu, kde byl pomocníkem software KetynKeč.

Na podzim roku 1995 byl uveden do provozu první zdejší CNC stroj - soustruh SMT 16, který vznikl přestavbou školního výukového stroje z osmdesátých let, jenž byl nefunkční a pro výuku nepoužitelný. Jeho výkon na vřetení byl pouhých 400W. Tuto přestavbu provedli pracovníci školy ve spolupráci s firmou Mikronex. Po uvedení stroje do provozu se značně zkvalitnila výuka. Pro získání dalších prostředků byla provedena ve spolupráci s Mikronexem přestavba dalších šesti strojů a byla zakoupena výuková frézka SUF 16 CNC na které již bylo možné ověřovat správnost sestavení NC kódu ve třech osách.

Bodem zlomu byl rok 1997, kdy firma 3E Praha Engineering předvedla ve zdejší učebně CAM software SURFCAM. To představovalo lokální revoluci ve výuce programování CNC strojů. Bylo možno generovat dráhu nástroje po zadání potřebných technologických dat. Tento software umožňoval jak správnou výuku programování, tak zároveň technologii třískového obrábění. Současně s modernizací a růstem softwaru se zkvalitňovala zdejší výuka CNC.

V roce 2000 se SPŠ Na Třebešíně stala „Autorizovaným školícím centrem pro SURFCAM". Tím se opět otevřela možnost nejenom pořádat školení pedagogů a komerčních zákazníků na tomto softwaru, ale i příležitost pro bohatou výměnu zkušeností z výuky CNC a získávání poznatků z výrobní sféry.

Dalším důležitým mezníkem byl březen 2006, kdy se škole podařilo díky zřizovateli a sponzorům zakoupit dva stroje firmy Haas - frézku Super MiniMill a soustruh SL 10. Od té chvíle bylo možno ověřovat sestavený program v profesionálním prostředí s využitím moderních technologií.

V roce 2007 byl zakoupen další CAD – SolidWorks - který byl začleněn do výuky konstruování. K tomuto software již za rok přibyl HSM Works, konkrétně CAM který je využíván ve výuce programování číslicového řízení ve třídách Informační technologie. V letošním roce je zde zaváděn do výuky programování pomocí systému HAIDENHAIN.

V listopadu loňského roku kontaktovala na žádost SPŠ společnost Teximp ČR společnost Haas a v lednu letošního roku začala korespondence mezi Evropskou centrálou firmy Haas a průmyslovkou Třebešín, která vyústila ve slavnostní otevření zdejšího HTEC.

Poděkování za rozvoj oboru IT na SPŠ Třebešín, kromě již zmíněných, patří společnostem:

Společnosti S-COM Centre, která pomohla se zavedením Informační technologie do výuky. Firmě 3E Praha – Engineering, neboť technici této firmy jsou škole dodnes velkou oporou a zdrojem cenných informací v oboru. Také spolupráce s firmou Teximp ČR, je klíčová, díky otevřenosti a ochotě jejích techniků. Nesmíme zapomínat ani na firmu Mikronex a její odbornou podporu při údržbě a případných opravách školních výukových strojů. Firma ISCAR předává třebešínským pedagogům velmi cenné zkušenosti v oblasti nástrojů pro obráběcí stroje. Přínosem je digitální katalog nástrojů, ze kterého se žáci učí správně zadávat potřebná technologická data. A konečně poděkování patří dnes již neexitující firmě Technometra, kde mohli žáci absolvovat praxi přímo u CNC strojů.

Jakékoli další informace Vám rádi podají:

Taťána Kubíková, zástupkyně ředitele SPŠ Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Petr Kronus, vedoucí projektu HTEC Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

(Placená prezentace)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3