INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Propuštění vězni mají menší možnost sehnat si zaměstnání než ostatní z několika důvodů: záznam v trestním rejstříku, nízké vzdělání a společenské stigma, které si nesou z nápravného zařízení do civilního života. První překážku jim už z cesty nikdo neodstraní, avšak řadu dalších problémů těmto lidem pomáhá vyřešit nezisková organizace Centrum podpory podnikání Praha, o.p.s.. Organizace spolupracuje také s ostravskou věznicí v Heřmanicích, kde její klienti dokončili několik vzdělávacích kurzů a zvýšili tak svoje šance na získání zaměstnání.

Následující výčet ukončených kurzů na sklonku roku 2013 dává těmto lidem naději, že se na trhu práce prosadí. Na konci srpna čtyři klienti úspěšně zakončili certifikovaný kurz na ovládání vysokozdvižného vozíku, před Vánocemi dalších 28 úspěšně zakončilo kurz kovovýroby a 11 absolvovalo, také úspěšně, test ECDL, tedy test znalostí základních počítačových programů. Tato široká paleta dovedností je ideálním základem pro získání nového zaměstnání po propuštění z věznice. „ Snažíme se našim klientům předat co nejširší okruh dovedností, aby měli větší šance získat po propuštění zaměstnání. Vedle těchto kurzů probíhají ještě kurzy sváření,“ vysvětlil projektový manažer reintegračního programu v Heřmanicích Jaroslav Kovář.

Zakončení kurzů spolu garantuje také Vítkovická střední průmyslová škola a gymnázium. „Byl jsem mile překvapen zručností zkoušených. Ani u jednoho z nich jsem s udělením doporučení pro získání certifikátu neváhal. Je vidět, že to se svojí životní změnou myslí vážně,“ řekl  jeden z členů zkušební komise a zástupce školy, Petr Matěj.

Samotná Věznice Heřmanice spolupráci v zaměstnávání vězňů vítá. „Není v našich personálních ani finančních možnostech shánět vězňům po jejich propuštění práci. Jsme proto rádi, že se toho alespoň částečně ujímá neziskový sektor,“ uvedl Ing. Zdeněk Dlouhý, vedoucí oddělení zaměstnávání vězněných osob z Věznice Heřmanice. 

Po ukončení výkonu trestu zajišťuje Centrum bývalým vězňům zaměstnání u menších a středních podniků po celé České republice. Sami klienti často chtějí pracovat v jiném kraji, než z kterého pocházejí, a začít svůj život od základu v novém prostředí. Centrum také nemá tolik partnerských firem, které by byly ochotné tuto skupinu osob zaměstnat. Organizace proto spoluzaložila dva sociální podniky, kde je pro osoby se záznamem v trestním rejstříku připraveno 12 chráněných pracovních míst.

Projekt „Komplexní reintegrační program pro osoby opouštějící prostředí Věznice Heřmanice“ je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Marek Bartoš

Více informací najdete na: www.cppp.cz, www.reintegrace.cz,

Nebo nás kontaktujte na:

Regionální a projektová kancelář Kladno
Ctiborova 3091
272 01 Kladno
tel: +420 312 610 103
mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cppp.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3