INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 

ČM stříbrná a zlatá medaile Atentát v SarajevuV pátek 27. června budou v Brně zahájeny vzpomínkové akce ke 100. výročí zahájení 1. světové války „Velká válka v Brně“, které v neděli vyvrcholí odhalením pamětní desky řidiči Františka Ferdinanda d´Este na Ústředním hřbitově. Víkendový program otevře představení zlaté a stříbrné pamětní medaile s motivem osudového sarajevského atentátu od akademického malíře Karla Zemana, kterou v dnešních dnech začíná razit jablonecká Česká mincovna.

 

Slavnostní akt proběhne 27. 6. v 17:00 v brněnské pobočce mincovny. Že půjde opravdu o význačnou akci, dá tušit čestná uniformovaná stráž, která bude v pátek návštěvníky vítat hned u vchodu brněnské mincovní prodejny. „Medaile, které uvedeme, jsou vzpomínkou na válku, která změnila chod dějin, a zároveň jsou první emisí nového cyklu věnovanému dějinám válečnictví. Autorem celého cyklu je renomovaný medailér Karel Zeman, který je mezi odborníky považovaný za špičku v našem oboru,“ říká Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

 

Grafik, medailér, ilustrátor a sochař Karel Zeman je dvojnásobným držitelem ocenění v soutěži „O nejkrásnější knihu roku“ a dalších cen v Belgii, Německu a Itálii. Kromě pražských výstav bylo jeho dílo ke zhlédnutí například v San Francisku, Havaně, Sofii, Kodani, Mainzu, Berlíně atd. „Většina Čechů zná zmínku o sarajevském atentátu ze Švejka. Skutečnou válku, útrapy vojáků a obyvatelstva známe z literatury faktu a i tak je to jen sdílená informace. Skutečně prožité utrpení je nepřenositelné. Dominantním motivem averzní strany je hlava smrtky, z jejíchž čelistí vyskakuje atentátník, který smrtelnou střelbou z Browningu odstartoval první světovou válku. Na reverzní straně medaile jsou portréty Františka Ferdinanda d´Este a jeho ženy Žofie, rozené hraběnky Chotkové. Portréty manželů jsou použity nejen proto, že v Sarajevu oba zahynuli, ale připomínají také manželství z lásky. Manželství, ač bylo vyvzdorované, bylo šťastné, což bylo tehdy v habsburském domě výjimečné. V pozadí je prázdná silueta císařského orla, jelikož nedošlo k naplnění a následník trůnu se nestal císařem. Klidná reverzní strana s dramatickou averzní stranou jsou kontrastem jako svět před sarajevským atentátem s následující dobou,“ říká k medaili její tvůrce, Karel Zeman.

 

Slavnostní akt představení medailí za účasti samotného autora proběhne v pátek 27. 6. 2014 v 17 hodin v brněnské prodejně České mincovny v Rooseveltově ulici. Akce je otevřena veřejnosti. Zlaté uncové medaile vyjdou v nákladu pouhých 100 kusů a budou k zakoupení za 45 000 Kč, stříbrné 42 gramové medaile lze koupit za 1 990 Kč a k dostání jich bude 500 kusů.

 

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

(tz)

 



 

***

 

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

 



 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3