INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

eleEvropský jaderný výzkum se zefektivňuje: spojuje síly výzkumných organizací a průmyslu. Energetika prochází od počátku tohoto tisíciletí dramatickými strukturálními i technologickými změnami. Rozvoj dotovaných obnovitelných zdrojů a potlačované tržní prostředí tlačí všechny energetické hráče k šetření a hledání efektivnějších cest.

Jednou z nich je užší součinnost průmyslu s výzkumem i vzájemná spolupráce výzkumných center mezi sebou. Roli koordinátora již šest let plní mezinárodní nezisková asociace NUGENIA, jejíž výkonný výbor zasedá ve dnech 10. - 12. dubna v Praze. Česká republika se díky svému členství v této asociaci podílí na výzkumných projektech za desítky milionů eur.

Jaderný výzkum není levná záležitost: patřičně vzdělaný a zkušený odborný personál, speciální vybavení, materiály i ochranné a bezpečnostní vybavení představují finančně náročné položky. Mezi výzkumnými institucemi existuje snaha o koordinaci a sdílení nákladů již řadu let, ale v poslední době nabývá na důležitosti ještě více. Výzkumné ústavy, které dříve působily samostatně, se dnes sdružují a úzce spolupracují s průmyslem i mezi sebou navzájem. Role koordinátora výzkumných aktivit se před šesti lety ujala mezinárodní nezisková asociace NUGENIA. Jednoduše řečeno, hlídá, aby neběžely paralelně stejné výzkumy na několika místech, propojuje organizace zkoumající podobnou problematiku, pomáhá určovat celoevropské výzkumné priority a hledat optimální skladbu zdrojů pro jejich financování.

Česká republika drží díky svému odbornému renomé v NUGENII významnou pozici: má pět řádných členů, tedy srovnatelně se Švédskem a Belgií, a navíc hned dva zástupce ve 14-ti členném výkonném výboru. Asociace přitom sdružuje přes 110 subjektů: od provozovatelů jaderných elektráren, přes dodavatele technologií, výzkumné a akademické instituce, až po technické podpůrné organizace (TSO) orgánů jaderného dozoru. „Nejen ČEZ, ale především jeho dceřiné společnosti ÚJV Řež a Centrum výzkumu Řež, se podílejí celkem na devíti výzkumných projektech za desítky milionů eur,“ říká manažer projektů výzkum a vývoj společnosti ČEZ a jeden z členů výkonného výboru NUGENIA Aleš Laciok. Většina projektů NUGENIA získala i financování Evropské unie v rámci programu Horizon 2020. Podle Lacioka je ale největším přínosem členství především vzájemná spolupráce. „Hovoříme s ostatními provozovateli o tom, která témata nás pálí. Následně můžeme navrhnout společné výzkumné projekty šité na míru přímo naši potřebám. Dalším nesporným kladem je sdílení výzkumné infrastruktury,“ vysvětluje Laciok.

Momentálně v rámci asociace NUGENIA probíhá 17 projektů, z nichž 13 získalo dotace z evropského programu Horizon 2020. ČEZ aktivně participuje např. v projektu McSAFE, zaměřeném na účinnější modelování aktivní zóny reaktoru. Během tříletého výzkumu, na nějž Evropská unie přispěla částkou 2,9 milionů eur (cca 74 milionů korun), budou vyvíjeny a testovány nové výpočetní metody pro analýzy a hodnocení bezpečnosti projektu aktivní zóny jaderného reaktoru, přesnější než ty, které jsou dnes používány v průmyslové praxi. To přispěje k dalšímu zvýšení efektivity a bezpečnosti provozu reaktorů.

ÚJV Řež se zase angažuje v několika projektech zaměřených na stárnutí materiálů, například reaktorové nádoby (projekt SOTERIA) či kabeláže (projekt TeaM Cables). Výsledky výzkumu budou důležitým vstupem pro bezpečné prodlužování životnosti stávajících jaderných bloků. I v dalších projektech se soustředí především na bezpečnost provozu a její neustálé zvyšování.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3