INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

haje 4Před 20 lety, na začátku léta 1998, se začal naplňovat zemním plynem podzemní uskladňovací prostor v Hájích u Příbrami. Tento technicky ojedinělý a zároveň jediný kavernový zásobník zemního plynu v ČR provozuje společnost innogy Gas Storage.

Na rozdíl od většiny zásobníků se zde plyn neskladuje v porézní hornině, ale ve vyrubaných chodbách v žulovém masivu.
Podzemní zásobník plynu Háje se nachází asi 7 kilometrů od Příbrami. Leží jeden kilometr pod povrchem a zabírá asi 1,5 kilometru čtverečního plochy. Systém chodeb má délku přes 45 km.

„Jde o technický unikát nejen v ČR, ale i ve světě. Využití šachty sousedního uranového dolu pro výstavbu podzemního zásobníku byl odvážný nápad a také velká výzva z hlediska realizace,“ uvedl Lubor Veleba, jednatel společnosti innogy Gas Storage, a dodal: „Háje patří s kapacitou 75 milionů m3 k menším zásobníkům, jeho předností je však rychlost. Přepnout z vtláčení na těžbu a naopak dokážeme během pouhé hodiny, proto se tento zásobník používá k vykrývání špiček ve spotřebě. V době nižší spotřeby je zásobník operativně schopen přepnout směr toku a plyn z průběžných dodávek zase ukládat,“ vysvětlil Veleba.

Jak vznikal unikátní zásobník

V Čechách se na konci sedmdesátých let začal hledat způsob, jak vykrýt špičky ve spotřebě zemního plynu v Praze a okolních průmyslových centrech. Protože se moravské zásobníky nacházejí příliš daleko, začala se hledat vhodná lokalita pro výstavbu podzemního zásobníku plynu ve středních Čechách.

Ze zkoumaných lokalit se nakonec začala jevit jako nejvhodnější geologická struktura středočeského plutonu nacházející se asi 70 km jihozápadně od Prahy. V této oblasti byly zahájeny poloprovozní zkoušky v prostoru podzemí Rudných dolů Příbram v roce 1980 (kaverna Bohutín) a v roce 1984 v podzemní výdušné šachtě číslo 68-Milín patřící Uranovým dolům Příbram.

Stavební práce na vybudování zásobníku byly po předchozím průzkumu zahájeny v roce 1992, výstavba vrchní části začala v roce 1996. Náklady tehdy dosáhly 2,8 miliardy korun. Plyn se do něj přivádí plynovodem ze Zvěstova.

Plnění zásobníku bylo ukončeno při dosažení ložiskového tlaku 4,5 MPa. Další zvyšování tlaku se provádělo postupně, na základě vyhodnocení chování horninového masivu a porovnání parametrů s matematickým modelem. Nyní je zásobník provozován na tlakové úrovni 11 MPa a umožňuje uskladnit 75 mil. m3 zemního plynu.

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami – technické parametry

Kapacita 75 mil. m3
Maximální těžební výkon: 6 mil. m3
Maximální vtláčecí výkon: 7,2 mil. m3
Zajímavosti:
• Soustava chodeb s profilem 12 až 15 m2 o celkové délce 45 066 m vytváří prostor pro skladování zemního plynu o objemu 620 502 m3
• Vyražené chodby byly ponechány bez povrchové úpravy
• Vytěžená hornina posloužila při stavbě plzeňské dálnice
• Kavernové zásobníky zemního plynu jsou provozovány dosud pouze v solných kavernách a v opuštěných uhelných dolech. Háje jsou první komerčně využívaný zásobník vybudovaný v krystalinických strukturách.

innogy Gas Storage je největším provozovatelem zásobníků v ČR. Kromě Hájů, které jsou nejmenším tuzemským zásobníkem, provozuje ještě dalších pět se současnou kapacitou 2,7 mld. m3. Nacházejí se v Třanovicích, Lobodicích, Tvrdonicích, Štramberku a Dolních Dunajovicích. Při mrazech proudí více než polovina dodávek plynu pro celou ČR ze zásobníků innogy Gas Storage. Společnost dokáže během zimního období ze svých zásobníků vytěžit až 422 GWh zemního plynu za den, což jsou téměř dvě třetiny špičkové spotřeby celé země.

Význam zásobníků plynu je klíčový pro zajištění spolehlivých dodávek zemních plynu během topné sezony. Umožňují garantovat bezpečné zásobování i v těch nejmrazivějších dnech, kdy je spotřeba nejvyšší.
Spotřeba plynu na území ČR se v uplynulých letech pohybovala, zejména v závislosti na klimatických podmínkách, ale i v závislosti na zvyšování energetické efektivnosti na straně odběratelů, mezi 7,5 – 8,5 mld. m3, resp. mezi 80 – 90 GWh za rok. Zemní plyn odebírá více než 2,8 mil. zákazníků, z toho více než 2,6 mil. tvoří domácnosti. innogy v ČR dodává zemní plyn 1,4 mil. zákazníků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3