INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

podzemí 2Město Plzeň ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem slavnostně otevřely pro veřejnost část historického podzemí, které je jedním z největších turistických lákadel Plzně. Čerstvě zpřístupněné podzemní chodby pod Rooseveltovou ulicí mají délku 134 metrů a návštěvníci se v nich budou pohybovat pouze za svitu baterek.

Nová trasa bude pro veřejnost otevřena jen několikrát do roka. První návštěvníci do ní mohou zavítat 15. února a pak každý den až do konce února vždy v 16 hodin. „Jsem moc rád, že můžeme návštěvníkům zpřístupnit novou část plzeňského podzemí. Věřím, že to bude pro řadu lidí důvod se do podzemí opět podívat. V nových chodbách není elektrické osvětlení, takže si zde návštěvníci užijí atmosféru historických chodeb za svitu baterek,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v květnu 1985 a roku 2009 jej do správy převzal od města Plzeňský Prazdroj, který jej provozuje dodnes. Podařilo se mu vybudovat nový vstup do historických chodeb z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici a nyní přichází s rozšířením návštěvnické trasy. Na jejím otevření a zpřístupnění veřejnosti se Prazdroj dohodl s městem Plzní a v loňském roce se tato iniciativa stala součástí společné deklarace o spolupráci.

„Plzeňské historické podzemí je jednou z největších zajímavostí středověké Plzně. I díky péči Plzeňského Prazdroje se zařadilo  mezi nejnavštěvovanější památky v centru města. Prodloužení prohlídkové trasy v zážitkové úpravě s baterkami určitě přiláká nové návštěvníky. V nově otevřených prostorách si  budou návštěvníci sami svítit a  snadno si tak představí, jaké to bylo v dobách dávno minulých,  kdy se do sklepů chodilo jen se svíčkou pro potraviny či led na chlazení piva a bylo vidět jen na pár kroků. Věřím, že  tentokrát návštěvníci zažijí podzemí trochu jinak – možná s příjemným mrazením v zádech, ale určitě se přitom budou bavit,“ říká Martin Baxa, primátor města Plzně.

Doposud byla pro návštěvníky otevřená prohlídková trasa o délce 800 metrů, jejíž součástí je historická vodárna s replikou vodního kola nebo lednice - místnost, do které se dával led, který postupně a pomalu roztával a studená voda, která z něj stékala, pak ochlazovala v nižších patrech vybudované spilky a ležácké sklepy. Nově si tedy mohou návštěvníci projít až 934 metrů plzeňských chodeb.

Celé plzeňské podzemí tvoří rozsáhlý systém chodeb pod historickým centrem města. V některých částech má dvě patra a pyšní se celkovou délkou 13 kilometrů. Podzemní prostory byly budovány s výstavbou prvních měšťanských domů ihned po založení města, tedy od konce 13. století, a původně sloužily ke skladování potravin, následně je využívali pivovarníci ke zrání a ležení piva. „V podzemí je také zhruba dvě stě studní a voda z některých z nich se používala na výrobu piva. Do několika studní je možné během prohlídky nahlédnout, jednou studnou návštěvníci dokonce procházejí,“ říká Pavla Mášková z oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3