INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

DZD klimatizace AIR vnitrni jednotkaV posledních letech se Česká republika potýká s výrazným oteplováním, které ovlivňuje i vnitřní prostředí v budovách. Před letní sezónou proto stoupají prodeje klimatizací, jež často spotřebovávají velké množství energie. Letošní novinky společnosti DZ Dražice, člena skupiny NIBE, jsou proto určené pro úsporné a efektivní chlazení a vytápění domácnosti, které pomáhá významně šetřit náklady a životní prostředí. 

Tuzemský trh tak obohatí unikátní systém vyvinutý se slovenskou společností Logitex, v němž je energie z fotovoltaických panelů přímo využita na chlazení, přitápění a ohřev vody pomocí hybridní klimatizace LX 35/50/70 a ohřívače vody LX ACDC/M+K. Druhou novinkou je pak první dražická klimatizace AIR 26/35/53 s ekologickým chladivem R32, jež dosahuje energetické třídy A++.

 

IMG 4719 copyDíky novému systému už klimatizace nemusí být žroutem energie

Ochrana životního prostředí je jedním z nejdůležitějších témat moderní doby. Otázka využití obnovitelných zdrojů v průmyslu, dopravě či domácnostech se proto přetřásá ze všech stran a lidé je stále častěji vpouštějí do svých domovů. K environmentálně šetrným zdrojům tepla a ohřevu vody patří i fotovoltaické panely napojené do efektivních systémů. Zajímavým příkladem je přímé využití energie z fotovoltaických panelů na chlazení nebo přitápění domácnosti pomocí klimatizace LX 35 (LX 50, LX 70) a její následné ukládání do vody. Díky tomuto systému, který DZ Dražice vyvinula společně s firmou Logitex, tak není nutné posílat přebytky energie do sítě nebo je ukládat do vlastní baterie.
„Velmi tichá klimatizace LX, jež se skládá z venkovní hybridní a vnitřní jednotky, primárně zpracovává stejnosměrný elektrický proud vyrobený fotovoltaickými panely: pouze v případě, že ho potřebuje více, než jsou panely schopny vyrobit, začne odebírat potřebnou část energie ze sítě. Po vypnutí klimatizace, které je možné uskutečnit pomocí dálkového ovládání nebo aplikací v mobilním telefonu, se systém automaticky přepojí na hybridní ohřívač vody LX ACDC/M+K, a energie se tak začne ukládat přímo do vody,“ konstatuje Martin Grygar, technický manažer sekce fotovoltaiky v DZ Dražice, a dodává: „Invertorová klimatizační jednotka funguje podobně jako tepelné čerpadlo systému vzduch-vzduch, umí se tedy přizpůsobit venkovním změnám teplot a domácnost jak ochladit, tak ohřát. Přesměrovávání elektrické energie z fotovoltaických panelů mezi klimatizací a ohřívačem vody zajišťuje maximální využití ekologicky vyrobené elektřiny, rychlou návratnost investice do obnovitelných zdrojů a minimalizaci tepelných ztrát.“ Na fotovoltaický systém určený k ohřevu vody lze navíc získat státní dotaci až 35 000 Kč z programu Nová zelená úsporám.

Pokud je tedy klimatizace LX 35 vypnutá, systém se automaticky přepojí na hybridní ohřívač vody LX ACDC/M+K, který funguje na stejnosměrný proud z fotovoltaických panelů nebo elektřinu ze sítě. Vyznačuje se regulací tepelných ochranných prvků a dvou topných spirál, jež lze zcela bezpečně odpojit od zdroje a následně využít elektrický proud jinde: např. k opětovnému spuštění klimatizace, nebo (po instalaci dalších prvků) k dodání do vnitřní sítě domu. Místo hybridního ohřívače vody však mohou být v systému zapojeny i další komponenty, mezi něž patří například akumulační nádrž nebo stacionární bojler s LXDC setem.

 

Ekologická klimatizace s energetickou třídou A++

Jednodušší systém chlazení, který využívá elektrickou energii ze sítě, představuje první dražická klimatizace AIR26 (AIR35, AIR53) a ekologickým chladivem R32. Ta se skládá z vnější invertorové jednotky o výkonu 2,6, 3,5 nebo 5,3 kW a vnitřní jednotky s řízením směru proudění vzduchu dálkovým ovládáním, díky němuž nejsou lidé obtěžováni přímým proudem chladného vzduchu. Energetické nároky tohoto zařízení snižuje kvalitní ovládání v kombinaci s invertorovou technologií regulace kompresoru. Klimatizace AIR tak dosahuje energetické třídy chlazení A++ a topení A+ a hodnot SEER (energetická účinnost) > 6,1 a SCOP (topný faktor) > 4,0.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3