INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

vinny sklep 4„To byla dřív místnost, kde máte dnes saunu. Byl tam velký kotel a plno prachu...“ Tak by mohl znít již za pár let rozhovor mezi vnukem a dědou v tradičním českém rodinném domě.

Prostory kotelen a skladů uhlí lze totiž podle názorů architektů relativně snadno přeměnit na místnosti s obytným či volnočasovým využitím, a zvýšit tak hodnotu domu třeba i o statisíce. Taková možnost se nyní nabízí lidem, kteří vymění vytápění uhlím či dřevem za moderní plynový kotel. Ten je totiž možné umístit do nevelké skřínky třeba na chodbu.

Prostory kotelny a skladu paliva mohou v rodinných domech zabírat až 25 m2. „Majitelé domu tak mohou snadno získat nejen nové skladovací prostory, ale třeba i prostor pro pracovnu, odpočinek, dílnu nebo pokoj pro hosty,“ radí Filip Soukup ze studia Afinita architekti. „Ze stavebního hlediska lze těmto prostorům dát téměř libovolný obytný či volnočasový účel,“ popsal architekt. Kotlů na pevná paliva je v Česku nyní v provozu téměř 800 000, z toho nejstarších typů přes 300 000 (kotle tzv. I. a II. emisní třídy). Na jejich odstranění a přechod na modernější zdroj vytápění zbývají jejich majitelům už jen tři roky. Jejich využívání bude totiž do září roku 2022 ze zákona zakázáno pod hrozbou pokuty v řádu desítek tisíc korun. 

wellness 4S financováním pomohou dotace

Lidé mohou žádat o příspěvek na modernizaci vytápění v rámci programu tzv. kotlíkových dotací, jejichž třetí vlnu spustí letos v květnu ministerstvo životního prostředí. Vyčlení na ně 3,1 miliardy korun, na jeden kotel až 120 000 korun. Druhý program tzv. kotlíkových půjček pak pomůže zejména sociálně slabším vrstvám s financováním prvotní investice. Při rekonstrukci kotelny a skladu paliva je však zapotřebí mít na paměti původní využití a s ním spojená specifika prostorů. „Z funkce a podoby kotelny a skladu uhlí vyplývá celá řada nešvarů, které je potřeba při rekonstrukci odstranit. Příkladem může být redukce rozvodů otopného systému, tedy zbavení prostor nadbytečných trubek, kohoutů, drátů a podobně,“ upozornil Filip Soukup. Změna funkce dosavadní kotelny se obvykle neobejde bez důkladného vyčištění místnosti, často je třeba otlouci povrchy zdí a aplikovat na ně sanační omítky. „Pečlivě je také třeba posoudit konstrukci a dostatečnou izolaci podlah,“ připomněl Filip Soukup.

Pokud jsou místnosti odizolované nedostatečně, nezbývá než obkopat obvodové zdi až k základům a zařídit novou izolaci a drenáže. Kromě zmíněných možností využití hovoří architekti v souvislosti s prostory bývalých kotelen a také o zahradních kuchyních, wellness, hernách nebo o prostých skladech sportovního vybavení. Právě od budoucího využití prostoru se odvíjí také cena nutné rekonstrukce a vybavení. Pokud má sloužit jako sklad, tak jej stačí vyklidit a třeba jen vymalovat. Pokud nebude nutná větší sanace, stačí zakoupit úložný policový systém a veškeré úpravy mohou majitele přijít třeba jen na 20 000 korun. „Ovšem když se rozhodnete pro vinný sklep, tak vás to bude stát třeba čtvrt milionu,“ vyčíslil Filip Soukup.

Když začnete topit zemním plynem...

Po výměně kotle na tuhá paliva odpadne mnoho manuální práce, jako je například skládání uhlí, pravidelné přikládání či vynášení popela. Nebude už potřebná plechová popelnice na žhavý popel ani tak časté malování zaprášených místností v domě. Zmizí i starosti se zajištěním zásob paliva na zimu. K tomu je nutno připočíst také nenáročnost obsluhy plynového kotle – stačí jednoduše otočit ovladačem termostatu. Ty nejmodernější plynové kondenzační kotle navíc dokážou zajistit různé topné režimy během denního nebo týdenního cyklu a umožňují rovněž dálkové monitorování a ovládání, např. přes mobilní aplikaci.

Garik Hammer

Hlasujte v soutěži Kotelna a vyhrajte iPhone X nebo další zajímavé ceny!

Hlasujte od 1. května 2019 pro nejzajímavější nápad a přání, jak zrekonstruovat starou kotelnu na pevná paliva. Pro jedenáct vylosovaných hlasujících jsou připraveny ceny v podobě deseti předplatných zajímavého časopisu a jednoho mobilního telefonu iPhone X, které do soutěže věnuje Český plynárenský svaz.
Tip: Pro vybraný nápad můžete hlasovat opakovaně, každý den. Výrazně tak zvýšíte svoji šanci na vítězství.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3