INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Letni podnikatelsky kemp Vilemov IČtvrtý ročník Letního podnikatelského kempu v obci Vilémov, na Vysočině, přivedl na tamější zámeček zkušené manažery a začínající podnikatele ze všech koutů republiky. Svůj um, čas a energii po celý týden v neformální atmosféře věnovali patnácti mladým lidem z českých a slovenských dětských domovů.

Učili je najít si uplatnění na trhu práce a snažili se podpořit v nich podnikatelského ducha. Letní podnikatelský kemp každoročně pořádá Nadace ZET profesora Milana Zeleného ve spolupráci s yourchance o. p. s. a Českou manažerskou asociací.

Cílem ZET Foundation je vytvořit motivační vzdělávací program pro podporu mládeže z dětských domovů zaměřený na podnikání. Jeho motto je:,Od nápadu k podnikání…´ Během letního kempu se mladí lidé seznamují se všemi aspekty podnikání. Jak být dobrým zaměstnancem, jak se stát profesionálem ve svém oboru a dobrým podnikatelem. Získávají informace, jak jsou všechny tyto role mezi sebou navzájem propojeny.

Stejně jako bojové sporty se podnikání četbou knih nenaučíš!

Nadšení, odhodlání, optimismus a otevřenost. Pojítka osmi statečných mladých podnikatelů, kteří se s účastníky kempu podělili o zkušenosti s podnikáním a představili jim své start-upy. Jan Oulehla na podnikatelský kemp přijel už potřetí. Loni ještě jako řádný účastník kempu představil velké sobotní porotě svůj podnikatelský záměr, za který získal Cenu profesora Zeleného. Po roce práce aktuálním účastníkům představil svou cateringovou firmu Honzovy řízky. „Seděl jsem mezi vámi a o podnikání jsem zpočátku měl hodně naivní představy. Jak všechno skvěle půjde a bude to ‚easy‘…Jenže pak jsem udělal první řízky a bylo jasné, že vše nebude zase tak jednoduché,“ přiznává s úsměvem start-upista, který i přes počáteční podnikatelské nesnáze všem účastníkům kempu k večeři připravil výborné řízky dle vlastní receptury. Podle něj nejdůležitější a možná také nejtěžší věcí v podnikání je nebát se a udělat první krok. „Start-up je extrémní nejistota, na druhé straně mi ale přináší cenné zkušenosti a kontakty, které bych asi nezískal na žádné škole,“ říká mladý podnikatel.
Start-up Nesnězeno, díky němuž mohou Češi omezit plýtvání s jídlem a ještě ušetřit, představil Jakub Henni. Princip je takový, že jídlo, které se v daný den neprodalo a muselo by se ze zákona zlikvidovat, nabízejí podniky prostřednictvím mobilní aplikace nesnezeno.cz zákazníkům s minimálně 30% slevou. Zájemci si pokrm zamluví přes aplikaci a ještě ten den vyzvednou. Projekt spolupracuje s restauracemi, kavárnami, bistry, cukrárnami či pekárnami. Dosud se zapojilo na sto sedmdesát dva podniků v Praze, Brně, Ostravě a v Olomouci a stále se mohou přidávat další. Za pět měsíců zkušebního provozu na Facebooku získala stránka projektu přes patnáct tisíc fanoušků a prodalo se přes pět tisíc zbylých porcí jídla!

Skautský start-up z Brna ve Vilémově představil Petr Štych, který společně se svými kamarády založil aplikaci Vandr. Jde o platformu, která zájemcům pomůže vyhledat možnosti skautského ubytování v lokalitě, do které se právě chystají na vandr.

Milovníkům kávy je zase určený projekt DejKafe.cz Jak to funguje? Na toho, kdo se stane členem DejKafe tím, že si zdarma stáhne aplikaci a zaplatí měsíční členství 299 korun, čeká pak v jedné z kaváren projektu každý den jedna výborná káva zdarma. Projekt DejKafe běží osmým měsícem a je do něj zapojeno třiatřicet kaváren v Brně a dvacet v Praze. V aplikaci si zatím vytvořilo účet přes 1700 lidí.

Prezentace start-upů vzbudily velký ohlas účastníků kempu i přítomných profesionálů. „Ve svém životě jsem prošel přerodem od zaměstnance k aktivnímu investorovi. Pracoval jsem na manažerských pozicích v mnoha českých i mezinárodních firmách. Když jsem po škole začínal, neměl jsem tu odvahu jít hned do podnikání. Teď ale vidím, že start-upem člověk získá intenzivnější, lepší a rychlejší učení než ve škole nebo jako zaměstnanec korporátu. Fandím vám! Podnikání se musí dělat. Čtením knih se ho stejně jako bojové umění nenaučíš…,“ uvedl zkušený manažer a investor Václav Sušeň, který s kandidáty podnikání po celý týden připravoval jejich osobní podnikatelské modely.

Kupříkladu osmnáctiletý Bryan se rozhodl postavit svůj byznysplán na nápadu rozjet firmu zaměřenou na tuning aut nebo Gábina na kemp přijela s myšlenkou podnikat jako kadeřnice. Mezi kandidáty podnikání byli také dopravce, truhlář nebo třeba herec.
Kromě základů podnikatelské gramotnosti si účastníci kempu osvojovali pravidla etikety a společenské komunikace či umění prezentace a koncentrace. Své bohaté zkušenosti s podnikáním jim po celý týden dávkovali Peter Krištofovič, zakladatel finanční skupiny Arca Capital a. s., Libor Hoření, zakladatel portálu Top recepty, Janis Samarass, majitel firem Kofola a Ugo a další úspěšní podnikatelé. Třešinkou na dortu bylo vystoupení Petra Ludwiga, autora bestselleru „Konec prokrastinace“. Účastníkům poradil, jak zatočit s odkládáním důležitých úkolů a povinností.

Postupně své plány zdokonalovali a v závěru prezentovali ostatním před odbornou komisí v čele s ekonomem, profesorem Milanem Zeleným. Nejvíce zaujal plán Ladislava Šenkyříka zřídit mobilní aplikaci pro fitness centra sdružující trenéry a zájemce o zdravý životní styl. Vysoko zabodoval také nápad Gábiny Sedláčkové, která se rozhodla oprášit originální recept své babičky na bramborové placky a rozjet podnikání v oblasti cateringu - bistro Pancakehouse. Gábina na kempu rovnou získala i první zakázku! Placky si od ní objednala yourchance o. p. s. pro účastníky tematického setkání projektu Začni správně v Brně. 

Na třetím místě se umístil plán Petra Havelky otevřít restauraci Kozí Bouda, která by pro přípravu zdravých jídel využívala regionální suroviny od místních farmářů. Za tento záměr získal Petr Cenu profesora Milana Zeleného.

„Podnikatelský kemp je výbornou příležitostí pro osobní rozvoj mladých lidí z dětských domovů. Na organizaci této akce rádi spolupracujeme v rámci našeho integračního projektu ,Začni správně‘. Z kempu vždycky vzešel nějaký životaschopný projekt, ať už je to start-up Honzovy řízky, brazilské bistro Brafo nebo třeba projekt Usušeno. Už teď se těšíme na další ročník,“ uzavírá ředitelka společnosti yourchance Jana Merunková, která na 4. ročníku podnikatelského kempu školila základy finanční gramotnosti.

Markéta Pomšárová Židlická

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3