INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

DSC 2649Milan PospíchalTo, že dobrých nápadů není nikdy dost, plyne z výsledků národního kola mezinárodní soutěže inovací Quality Innovation Award. Ukazuje to i na fakt, že i menší české firmy dokážou oslnit výrobkem, který nemá obdoby a pro člověka je víc než užitečný. Společnost CALISME, a. s., je toho důkazem. Stala se vítězem národního kola soutěže Quality Innovation Award v kategorii potenciální inovace. Její odborníci dali vzniknout takovým řešením do našich kuchyní, jaká jsou skutečně potřeba a s jakými dosud nikdo jiný nepřišel. Z rozhovoru s ředitelem společnosti Milanem Pospíchalem lze vyčíst, proč tato inovace přišla a jaké hodnoty může uživatelům přinést.

Můžete nám představit historii společnosti CALISME a jejích inovací?

Naše společnost dlouhodobě spolupracuje s podnikatelskými subjekty při realizaci dotačních a inovačních projektů. Jedním z našich partnerů je i společnost KOLIMAX, která je prakticky jediným českým výrobcem kuchyňského nádobí, v jehož případě se produkce odehrává opravdu na území naší země. V rámci této spolupráce nás napadlo, že by mohla poklička kuchyňského nádobí disponovat elektrickým zařízením, které by umožňovalo monitorovat proces vaření a regulovat plotýnku, na které je varná nádoba s pokličkou umístěna.

To byl zajímavý nápad...

Jenže nápad není vše. Vzhledem k tomu, že ani naše společnost, ani společnost KOLIMAX nedisponovaly pracovníky, kteří by měli s vývojem elektrických spotřebičů zkušenosti, podařilo se nám pro tento projekt získat spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice, a výsledkem je dnes již funkční prototyp „chytré pokličky“. Dalším projektem, který v současné době se společností KOLIMAX realizujeme, je vývoj oboustranné varné desky, která umožňuje rozdílný způsob úpravy potravin. Zatímco jedna strana varné desky má klasické plotny pro vaření, po otočení varné desky o 180° se zpřístupní druhá plocha, která umožňuje grilování. Většina domácností totiž využívá v kuchyni mimo varné desky ještě další spotřebiče, jako jsou například gril nebo palačinkovač. Jde o samostatné spotřebiče, které musíte někde skladovat a při používání je musíte někam položit a zapojit. Tato skutečnost nás přivedla na myšlenku oboustranné varné desky, která šetří nejen místo v domácnosti, ale i váš čas. Po těchto dvou projektech naše společnost CALISME následně přišla s koncepcí chytré kuchyňské digestoře, která je naším prvním samostatným projektem.

Jak jste na myšlenku využít kuchyňskou digestoř v roli domácího multifunkčního spotřebiče přišli?

I když si to mnozí z nás ani neuvědomují, je kuchyňská digestoř v rámci domácnosti poměrně specifickým spotřebičem. Nachází se prakticky v nejvíce frekventovaném místě domu nebo bytu. Každý člen domácnosti kuchyň určitě několikrát denně využije. Zároveň je kuchyň místem, kde hrozí asi nejvíce rizik v rámci bydlení. Přímo pod digestoří probíhá tepelná příprava potravin na varné desce nebo sporáku, což jsou elektrické nebo plynové spotřebiče. Existuje zde tedy riziko požáru nebo úniku plynu. Nezanedbatelnou skutečností je i to, že digestoř je poměrně velké zařízení, do kterého je možné bez problému umístit další prvky.

Může tedy digestoř disponovat dalšími potenciálními funkcemi?

Všechny v současnosti prodávané digestoře mají pouze dvě vlastnosti – odsávání par a zápachu a osvětlení varné desky nebo sporáku. Jak už jsem říkal, existuje zde riziko požáru nebo úniku plynu. Proto naše řešení obsahuje senzory požáru a plynů. V případě detekce je digestoř schopna vás o této skutečnosti informovat prostřednictvím telefonního modulu, a případně i vytočit tísňovou linku a zavolat pomoc. Prostřednictvím komunikace s dalšími chytrými zařízeními je schopna uzavřít přívod plynu nebo vypnout napájení varné desky.

Ale to není všechno, šli jste ještě dál v přemýšlení o tom, jak spotřebič vylepšit...

Například digestoř doplněná o UV lampu umožňuje sterilizaci varné desky nebo na ní umístěných nádob. Doplnění digestoře o ozonační jednotku umožňuje čistit kuchyň od bakterií a virů. Vonná náplň pak dokáže vzduch v kuchyni také osvěžit. Sterilizace samozřejmě musí probíhat bez přítomnosti osob, a tak je digestoř vybavena pohybovými senzory, které činnost zastaví, pokud přítomnost osob detekují. Provoz digestoře je avizován prostřednictvím projekce hlášení na strop kuchyně. Ve vrchní části digestoře je umístěn také elektrický lapač hmyzu, který se v kuchyni může vyskytnout. Digestoř vybavená termokamerou dokáže monitorovat teplotu v nádobách na varné desce a prostřednictvím komunikace s touto deskou umí teplotu i regulovat. Samozřejmostí je i integrace internetového rádia. A protože má digestoř hlasový vstup a výstup, je její další potenciální funkcí přenášení významných informací, například od orgánů krizového řízení, nebo možnost přivolání pomoci v případě náhlé zdravotní indispozice osoby, která se v kuchyni nachází.

Na jaké zákazníky takováto chytrá digestoř cílí?

Domníváme se, že zájem bude především od osob, které již nějaká chytrá zařízení využívají a které chtějí mít doma zároveň zdravé a zabezpečené prostředí. Bezpečnostní funkce jsou také ideální k zajištění starších a hendikepovaných osob. Proto při vývoji úzce spolupracujeme i s Organizací nevidomých.

Kdy můžeme očekávat, že se tento výrobek bude prodávat?

V první polovině letošního roku bude k dispozici prototyp digestoře s funkcemi sterilizace vzduchu a varné desky. Účinnost digestoře následně prověří zkoušky a měření ze strany Zdravotního ústavu v Ostravě. V současné době oslovujeme potenciální partnery pro sériovou výrobu a prodej digestoře. Předpokládáme, že se na trhu objeví příští rok.

Neobáváte se, že obdobnou novinku neuvede na trh někdo dříve?

Před začátkem každého projektu důkladně prověřujeme, jestli někde na světě neexistuje ochrana obdobného řešení. Tak tomu bylo i před začátkem vývoje této digestoře. V současné době již máme chráněnou každou samostatnou funkci digestoře v České republice u Úřadu průmyslového vlastnictví a také na relevantních zahraničních trzích.

Proč jste se rozhodli přihlásit do soutěže Quality Innovation Award?

Domnívali jsme se, že vzhledem k jedinečnosti uvedených funkcí, kterými v současné době žádná digestoř na trhu nedisponuje, a potenciálu, který toto zařízení má, mohla by tato inovace v soutěži uspět. Zároveň jsme pochopitelně chtěli popsané řešení zviditelnit i ve vztahu k budoucím partnerům v oblasti výroby a prodeje.

připravil David Kubla

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3