INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

auto 4368663 1280Alespoň někdy porušuje pravidla 82 procent Čechů. Vedle ignorování dopravních předpisů, kdy se například každý šestý respondent přiznal k jízdě v opilosti, se tak často děje i v práci. Čtvrtina zaměstnanců zanedbává nošení povinných ochranných pomůcek a nedodržuje zásady bezpečnosti.

Pokud se u toho zraní, ztrácí nárok na odškodnění či jeho část. Nejčastějším důsledkem porušování pravidel je ovšem pokuta – museli ji zaplatit tři ze čtyř respondentů, kteří byli při přečinu chyceni. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Vindicia.

Respekt k pravidlům Čechy příliš nezdobí. Osm respondentů z deseti v průzkumu potvrdilo, že je alespoň někdy porušují. Lidem se zároveň své přestupky nedaří skrýt. Polovinu z nich totiž u prohřešku chytí – část dokonce opakovaně. Porušení pravidel se také často neobejde bez následků. „V praxi se hodně setkáváme hlavně s lehkomyslností – lidé nerespektují pravidla, protože si chtějí zjednodušit život a doplatí na to,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Uvádí příklad ženy, která si krátila cestu skrz výrobní halu, kam měla zakázaný přístup. V prostoru ji následně zasáhlo do hlavy těžké břemeno, takže skončila s vážným zraněním.

Nejčastější prohřešky? Na silnici a v práci

Místem, které k hříchům láká, jsou tuzemské silnice. Projetí křižovatky na červenou, nebezpečné předjíždění či jízda přes přejezd, který signalizuje blížící se vlak? Dopravní pravidla hrubě porušila celá pětina Čechů. „Je alarmující, že se každý šestý respondent přiznal k řízení po konzumaci alkoholu. Jen za loňský rok zavinili opilí řidiči více než 4 500 nehod, které si vyžádaly 53 obětí na životech. Viníky pak čeká další kruté vystřízlivění. Pojišťovny totiž vyplatí odškodnění zraněným či pozůstalým – a následně pak částku vymáhají po řidiči, protože alkohol je považován za velmi přitěžující okolnost,“ zdůrazňuje Beck. Výrazně častěji takto hřeší muži – po konzumaci alkoholu jich sedla za volant pětina.

Pravidla bere část Čechů na lehkou váhu i v práci. Čtvrtina respondentů v zaměstnání porušuje zásady bezpečnosti. Ignorují také nošení povinných ochranných pomůcek, čímž riskují nejen své zdraví, ale i případnou ztrátu místa. Oblibě se netěší ani čtení firemních manuálů a směrnic, které obvykle zaměstnavatel vyžaduje. Pouští se do něj pouhé dvě třetiny pracovníků.

Ledabylost v práci či nekázeň na silnici doplňují i trestné činy a přestupky – 16 procent respondentů se netají tím, že alespoň jednou v životě něco ukradli.

Důsledky porušování pravidel: pokuty i ztráta odškodnění

Lidé důsledky porušování pravidel pocítí nejčastěji na své peněžence. Tři respondenti ze čtyř připouští, že po přistižení museli platit pokutu či jiný peněžitý trest. Třetina si vykoledovala napomenutí v práci, lidé přiznávali i to, že jim byl odebrán řidičský průkaz. A každý dvacátý čelil dokonce hrozbě vězení.

Češi ale často nedomýšlí, že konečné důsledky porušování pravidel mohou být daleko vážnější. „Zdaleka nejde jen o finanční sankce či pokárání od nadřízeného. Pokud se člověk zraní v práci, má většinou nárok na odškodnění. O ten ovšem přichází právě ve chvíli, kdy se zjistí porušení pravidel, například ignorování povinných ochranných pomůcek. Stejná situace panuje na silnici. Jestliže jako spolujezdec nepoužiju bezpečnostní pás a následně se zraním při nehodě, ztrácím právo například na 30 % z odškodnění. V konečném důsledku tak lidé přichází o statisíce – jednomu z našich klientů tak kvůli opakovanému ignorování pásů snížili odškodnění o 720 tisíc korun,“ varuje Beck. Zaměstnanci navíc riskují výpověď.

Průzkum proběhl v listopadu 2019, a to na reprezentativním vzorku 1000 respondentů (18-59 let).

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3