INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Společnost Manpower Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce" pro první čtvrtletí roku 2012. I přes celkový pesimismus na trhu práce je nadále celá řada pracovních pozic, které zaměstnavatelé těžko obsazují.

Zaměstnavatelé v České republice předpovídají pro první čtvrtletí 2012 nepříznivé náborové prostředí. 5 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 9 % předpovídá snížení pracovních sil a 85 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2012 hodnotu -4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím je index o 5 procentních bodů nižší a je na přibližně stejné úrovni.

„Není žádným překvapením, že čeští zaměstnavatelé přistupují k přijímání nových zaměstnanců velmi opatrně v důsledku negativních zpráv o vývoji na finančních trzích a hrozbě zpomalení růstu v eurozóně. Společnosti jsou pod rostoucím tlakem na snižování marží a jsou nuceny produkovat více se stejným nebo nižším počtem lidských zdrojů," řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

„Zaměstnavatelé vědí, že v tomto ekonomickém prostředí musí dělat vše pro to, aby udržely jejich organizaci flexibilní a konkurenceschopnou. Dokud se opět neobjeví pozitivní zprávy o vývoji na trzích, zaměstnavatelé budou nadále omezovat nábory nových zaměstnanců a vytvoření každého nového pracovního místa budou velmi zvažovat," dodává Rezlerová.

To je i důvod, proč 85% zaměstnavatelů odpovědělo, že nebude měnit počet svých zaměstnanců v prvním čtvrtletí nového roku a bude vyčkávat, jak se situace na trhu vyvine. Navzdory rostoucímu pesimismu zaměstnavatelů ale přetrvává vysoká poptávka po pracovnících s technickým vzděláním, řemeslnících nebo obchodních zástupcích.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v devíti z 10 odvětví předpovídají pro první čtvrtletí 2012 slabší náborové aktivity. Odvětví Zpracovatelský průmysl hlásí nejnižší Index v hodnotě -8 %. Naproti tomu poměrně velký počet zaměstnavatelů v sektoru Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov uvedl, že bude zvyšovat počet zaměstnanců (pravděpodobně v souvislosti se začínající jarní sezónou). Výsledná hodnota Čistého indexu v tomto sektoru je +12 %.

Ke snížení Čistého indexu došlo, ve srovnání s předchozím čtvrtletím, v osmi z deseti odvětví. Největší pokles, o 18 procentních bodů, zaznamenalo odvětví Zpracovatelský průmysl a Ubytování a stravování o 12 procentních bodů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku jsou náborové aktivity silnější v šesti odvětvích z deseti.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají pro první čtvrtletí 2012 negativní náborové prostředí. Nejnižší Čistý index trhu práce -7 % hlásí Morava, zaměstnavatelé v Praze a v Čechách předpovídají utlumené náborové aktivity s Indexem -3 %. Ve všech třech regionech je evidentní pokles náborových aktivit v porovnání s minulým čtvrtletím. Zaměstnavatelé v Praze hlásí značný pokles o 10 procentních bodů, na Moravě se Index snížil o 5 procentních bodů a v Čechách o 3 procentní body. V meziročním srovnání Index na Moravě posílil o 6 procentních bodů, podobně jako v Čechách, kde se mírně zvýšil o 2 procentní body. Zaměstnavatelé v Praze však hlásí pokles o 3 procentní body.

Globální pohled

Více než 65 000 zaměstnavatelů ve 41 zemích a oblastech světa se zúčastnilo průzkumu, který sleduje předpokládané trendy v oblasti náboru zaměstnanců pro období leden–březen 2012. Zaměstnavatelé ve 31 z 41 zemí a oblastí, kde se průzkum ManpowerGroup provádí, očekávají, že v posledním čtvrtletí roku budou v různé míře zvyšovat počet svých zaměstnanců i přes přetrvávající ekonomické problémy a nejistotu na globálním trhu práce. Zaměstnavatelé v Indii, Brazílii, Tchaj-wanu a Panamě hlásí pro první čtvrtletí z globálního hlediska nejsilnější náborové plány. Předpovědi v Řecku, Maďarsku a Itálii jsou nejvíce pesimistické. V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborové aktivity snížily ve 30 zemích a oblastech a v meziročním srovnání zpomalily ve 23 zemích a oblastech.

Otázka evropských dluhů stále ovlivňuje náborové plány zaměstnavatelů po celém světě a má dopad i na čínské zaměstnavatele vzhledem k tomu, že Evropa představuje pro Čínu největší exportní trh. Značný meziroční pokles náborových aktivit v Číně také můžeme přisuzovat záměrným snahám čínské vlády o zpomalení ekonomického růstu. Předpovědi ve Spojených státech jsou v porovnání s předchozím čtvrtletím i v meziročním srovnání lepší, případně stabilní ve 13 odvětvích. Zaměstnavatelé v Japonsku hlásí nejsilnější náborové plány od Q3 2008.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3