INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Růst mezd specialistů napříč obory, tahounem trhu pozice v IT. Největší nárůst mezd: programátoři, testeři, administrativní a HR pozice (3-5 let praxe), technicky zaměřené obchodnické pozice a obchodní pozice v FMCG (rychloobrátkové zboží), finanční účetní během prvních 2 let praxe. Rok 2011 přinesl na trhu práce nárůst mezd specialistů napříč všemi sledovanými obory. K nejvýraznějšímu zvýšení mezd došlo mezi programátory a testery. Oblast IT se tak stala hlavním tahounem růstu mezd specialistů v České republice. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Salary & Benefits Guide 2011–2012 mezinárodní personální agentury Robert Half. „Zvyšování mezd specialistů, které jsme zaznamenali již od konce roku 2010, pokračovalo i v roce 2011. Růst mezd se nejčastěji týkal zkušených odborníků, a to zejména v IT, administrativě, logistice a u obchodních pozic v FMCG a specifických technických pozic. V loňském roce se také významně zvýšil zájem o uchazeče na pozice v oblasti lidských zdrojů," řekl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

Nové pracovní možnosti se otevřely i pro vysokoškolské absolventy, podmínkou ale byla komerční praxe vykonávaná při studiu. Největší uplatnění našli v oblasti IT a obchodu. Na trhu práce se i v roce 2011 projevoval nedostatek kvalifikovaných odborníků. Extrémní poptávka byla zejména po zkušených programátorech a testerech na trhu IT. Rozšířeným trendem loňského roku se stalo zaměstnávání na dobu určitou.

V roce 2012 očekáváme větší stabilizaci pracovního trhu specialistů. „Zaměstnavatelé budou pravděpodobně opatrnější při otevírání nových pozic. Nábory nových zaměstnanců budou probíhat zejména jako náhrady za stávající zaměstnance. V důsledku toho neočekáváme v průběhu roku 2012 výrazný nárůst mezd," dodává Aleš Křížek. Nadále ale bude na pracovním trhu nedostatek zkušených profesionálů s praxí a nenaplněná bude poptávka zejména po IT specialistech. Předpokládá se, že společnosti budou v roce 2012 ve větší míře využívat specializované agenturní zaměstnávání.

ROBERT HALF FINANCE & ACCOUNTING

MZDY: FINANCE A ÚČETNICTVÍ

V roce 2011 potrdilo zvýšení mezd 45 % respondentů.

Rychlejší mzdový nárůst v prvních dvou letech praxe u finančních účetních (až na 25 tisíc Kč).

Finanční management: snižování fixní části mzdy a navýšení bonusových složek.

Dobrá znalost anglického jazyka navyšuje mzdy u mzdového účetnictví až o 10-15 tisíc Kč.Oblast externího auditu: odchody asistentů a obtížná změna oboru pro manažery.

Nejžádanější odborníci: senior a hlavní účetní, finanční analytik, finanční/business controllera specialisté center sdílených služeb.

V roce 2011 došlo v České republice v oblasti finančního a účetního sektoru k poměrně výraznému nárůstu mezd. Zvýšení mzdy potvrdilo 45 % dotázaných respondentů. „Pokud se mzda zvyšovala, tak nejčastěji do 5 % (uvedlo 39 % respondentů). Navýšení mzdy o 6-10 % potvrdilo 28 % dotázaných," vysvětluje Aleš Křížek, ředitel Robert Half International pro Českou republiku, situaci na trhu práce v roce 2011. Ze strany zaměstnavatelů byl v loňském roce největší zájem o kvalifikované a zkušené senior účetní a hlavní účetní, finanční analytiky, finanční a business controllery a o pozice do center sdílených služeb.

U pozice finanční účetní se oproti předchozím rokům výrazně zrychlil nárůst mzdového ohodnocení během prvních dvou let vykonávané praxe. Díky tomu zaměstnanci na této pozici mnohem rychleji postupovali až na průměrnou mzdovou úroveň odpovídající 25 tisícům korun. V loňském roce si mzdoví účetní s dobrou znalostí anglického jazyka vydělali až o 10-15 tisíc korun měsíčně více než specialisté na této pozici bez znalosti anglického jazyka. „Naopak k mírnému snížení fixní části mzdy došlo v roce 2011 nově ve finančním managementu. Snížení mzdy ale bylo kompenzováno navýšením bonusové složky. Z pohledu zaměstnavatelů je tato změna prostředkem, jak své zaměstnance motivovat k vyšším výkonům," dodává Aleš Křížek.

Změny nastaly v průběhu roku 2011 také v externím auditu. V porovnání s předchozími roky docházelo k častějším odchodům asistentů na stranu klientů. Důvodem byla mnohdy snaha o zlepšení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Naopak pro zkušené manažery byl loňský rok obtížnější pro změnu oboru, a to vzhledem k jejich vysokému finančnímu ohodnocení. Oblast center sdílených služeb (SSC) poprvé za uplynulých šest let nezaznamenala oproti předchozím rokům výraznější změnu. Během roku 2012 je možné očekávat navyšování mezd u kvalifikovaných a zkušených odborníků na specifických pozicích.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3