INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
kb_r_300Česká ekonomika se v celém druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi, kde by měla setrvat ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Hlavní příčinou jsou úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží; úspory na vládní úrovni pak samozřejmě pokračují i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Z recese by se české hospodářství mohlo dostat ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Prognózu letošního hospodářského růstu jsme revidovali o minimálních 0,1 procentního bodu níže ve srovnání s prognózou z počátku února. Měřeno reálným HDP očekáváme, že česká ekonomika bude po loňském vzestupu o 1,7 % letos stagnovat s tím, že nejméně příznivé bude první čtvrtletí, kdy by ekonomika měla nadále klesat. Za horší výkonností budou stát mimo jiné i únorové mrazy, které se podepíší na horším výsledku stavebnictví i průmyslu. Od druhého čtvrtletí by již ekonomika mohla mírně růst.

I přes výrazné snížení zahraniční poptávky zůstanou hlavním tahounem ekonomiky čisté exporty. Domácí poptávka zůstane slabá. Spotřeba domácností bude nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost. Se stagnací hospodářského růstu je totiž konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti – z loňských prosincových 8,6 % na 9,4 % na konci letošního roku.

Zejména dražší potraviny a pohonné hmoty stojí za revizí letošního inflačního výhledu o 0,5 procentního bodu nahoru, když očekáváme průměrnou inflaci ve výši 3,4 % po loňských 1,9 %. Zrychlení inflace je patrné od podzimu loňského roku, její kulminaci těsně pod úrovní 4 % lze očekávat v jarních měsících. Za inflačním vzestupem stojí zejména dopad slabší koruny z přelomu roku, daňové změny (zejména zvýšení spodní sazby DPH) a růst cen potravin, regulovaných položek a pohonných hmot. Inflace je tedy tažena výlučně nákladovými faktory.

ČNB by měla ponechat sazby beze změny na úrovni 0,75 % až do konce roku 2013. Hlavním důvodem jsou nízko ukotvená inflační očekávání, významné nejistoty související s vývojem vnějšího prostředí a slabá domácí poptávka. I když se aktuální inflace nachází výrazně nad inflačním cílem ČNB a zůstane tam po celý letošní rok, je třeba si uvědomit, že je to způsobeno zejména faktory mimo kontrolu centrální banky. Korigovaná inflace je blízko nuly, poptávkové tlaky do inflace neexistují a vzhledem k očekávanému vývoji spotřeby domácností ani letos nepropuknou.

V ročním horizontu by měla být koruna vůči euru silnější, když očekáváme kurz kolem 24,30 CZK/EUR. Domníváme se, že trend oslabující koruny patrný od loňského podzimu je již za námi. Nejslabší úrovně již zřejmě v tomto cyklu bylo dosaženo. Oslabení koruny od září loňského roku do ledna letošního roku dosáhlo zhruba osm procent, což koresponduje s tím, že se česká ekonomika nacházela v recesi. Očekávané ekonomické oživení pro druhou polovinu roku stojí za námi předpokládaným posílením koruny. Výhled pro nadcházející čtvrtletí ale tak růžový není. (1) Březnové posílení koruny vnímáme jako příliš výrazné a tažené pouze lepším sentimentem na globálních finančních trzích. Na místě jsou však obavy ohledně udržitelnosti tohoto optimismu. (2) druhá čtvrtletí jsou typicky ve znamení dividendové sezóny, tedy repatriace tuzemských zisků k zahraničním majitelům. Tento efekt by měl být ale letos slabší. Hospodářské potíže prostě znamenají nižší zisky a tudíž i nižší dividendy.

Hlavní rizika makroekonomické prognózy spatřujeme v zahraničí, české hospodářství netrpí žádnou výraznější makroekonomickou nerovnováhou. Bankovní sektor je v dobrém stavu, likvidní a dobře kapitálově vybavený. Hlavním rizikem je hlubší a delší než v současné době předpokládaná recese v eurozóně, rozšíření a eskalace dluhové krize (Portugalsko, Španělsko, Itálie) a inflační šok v souvislosti s dalším růstem cen ropy.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3