INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

akcentaEvropská dluhová krize pokračuje. Její nejviditelnější příznaky se jen přesunuly z Peloponéského na Pyrenejský poloostrov. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny, kde žije přes 45 milionů obyvatel, nezažívá právě nejlepší časy. Hospodářský boom Španělska, který vypukl po zavedení eura, se v posledních letech proměnil v těžké procitnutí.

Pokles cen nemovitostí, ohrožený bankovní sektor a vysoká nezaměstnanost kolem 25 % jsou ty nejviditelnější rysy. Fiskální úspory, které nová vláda hodlá uskutečnit, jsou navíc pro tamní občany obtížně stravitelné, což se projevilo i ve čtvrteční generální stávce. Kromě toho neustále hrozí nebezpečí, že Španělsko definitivně ztratí důvěru finančních trhů a nezbude mu nic jiného než požádat o finanční pomoc. V takovém případě by se během dvou let stalo již čtvrtou evropskou zemí, která tak musela učinit.

O tom, že tato varianta není nereálná, svědčí mimo jiné i rostoucí výnosy 10letých státních dluhopisů. Ty se i v tomto týdnu dostaly k úrovni 5,5 % a od začátku března se drží v rostoucím trendu. Na dluhopisový trh sice může mít pozitivní vliv rozšíření kapacit evropských záchranných fondů na 800 mld. eur, které bylo dnes dohodnuto na zasedání ministrů financí eurozóny v Kodani, nelze na to však spoléhat. V případě pokračujícího nárůstu výnosů se tak nejpravděpodobnější variantou jeví další zapojení Evropské centrální banky do odkupu tamních státních dluhopisů. Českého občana může těšit, že náš západní soused se s takovými problémy (zatím) nepotýká a je naopak tahounem evropského hospodářství. To ostatně potvrdila i příznivá makrodata z tohoto týdne. Březnová míra nezaměstnanosti v Německu poklesla na 6,7 %, což jsou nejnižší úrovně od sjednocení země. Hodnota pečlivě sledovaného indikátoru německé ekonomiky (index Ifo) dokonce nepatrně vzrostla.

Posilování české měny bylo v minulém týdnu přerušeno a i v tomto týdnu koruna tahala spíše za kratší konec. Na měnovém páru s eurem sice nejdříve posilovala a podařilo se jí návrat k hladině 24,55 CZK/EUR, to však bylo z její strany vše. Ve středu se karta obrátila a koruna zamířila k úrovni 24,80 CZK/EUR. Další oslabení české měny zhruba k hranici 25 CZK/EUR nelze v příštím týdnu vyloučit. Vůči americkému dolaru pokračovalo obchodování v postranním trendu. Ve středu se sice koruna dostala na letošní maxima, avšak v druhé polovině týdne se vrátila zpět nad hladinu 18,50 CZK/USD.

Na domácí scéně poutalo pozornost čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Centrální bankéři diskutovali především problém inflace. Z proinflačních rizik byl zmíněn především růst cen pohonných hmot a potravin. Inflaci naopak brzdí silnější kurz koruny a velmi slabé poptávkově inflační tlaky z domácí ekonomiky. Úrokové sazby tak byly podle předpokladů ponechány beze změny, přičemž šest členů rady hlasovalo pro zachování sazeb a jeden člen pro zvýšení o 0,25 %. Hlavní úroková sazba je na rekordně nízké úrovni 0,75 % držena od května 2010. Z ekonomických dat poutaly pozornost výsledky konjunkturálního průzkumu. Celková důvěra v domácí ekonomiku v březnu vzrostla jen marginálně ze 1,6 na 1,7 bodu. Celkový index táhnou dolů spotřebitelé, u nichž se prohloubily obavy ze zhoršení celkové i jejich vlastní ekonomické situace.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3