INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
akcentaStrach kolem vývoje v Řecku a ve Španělsku byl i nadále hnacím motorem nervozity na finančních trzích. Nepříliš přesvědčivé statistiky z Evropy i ze zámoří následně negativní náladu ještě umocnily. Obecně se nedařilo rizikovým aktivům. Oslabovaly akcie, komodity, středoevropské měny i euro vůči americkému dolaru. Směrem vzhůru se naopak šplhaly výnosy jihoevropských státních dluhopisů. Z napjaté atmosféry těžily již tradiční „bezpečné" instrumenty jako americký dolar, japonský jen nebo státní dluhopisy USA či Německa.

Definitivně padla naděje, že se politické strany v Řecku dohodnou na společné vládě. Parlamentní volby se tak budou opakovat. Vše se musí stihnout do konce června. Do té doby má totiž Řecko peníze na provoz státu. Strach v zemi je enormní. Lidé vybírají vklady z bank a podobně jako bankéři v Londýně se připravují na odchod země z eurozóny. Pravděpodobnost, že ten nastane, totiž dále roste a nic na tom nemění ani rétorika evropských politiků, že Řecko v euroklubu chtějí. Na rozuzlení si však pravděpodobně budeme muset počkat na začátek léta. To tak může být pěkně horké. Lavina, kterou by odchod Řecka z eurozóny způsobil, by nepochybně zasáhla i další jihoevropské země a osud společné evropské měny v původní podobě by tak mohl být definitivně zpečetěn.

Klíčovou ekonomickou událostí na domácí scéně bylo zveřejnění výsledku domácího hospodářství za první čtvrtletí letošního roku. Ten předčil všechna očekávání. Tak výrazný propad HDP totiž nikdo nečekal. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku ekonomika poklesla o 1,0 % a v meziročním srovnání byl výsledek na vlas stejný, tedy opět pokles o 1,0 %. Údaj o HDP je však nutno brát s určitou rezervou, protože se jedná o předběžný odhad. Detailní struktura HDP ještě není známa, avšak důvody poklesu, které Český statistický úřad zveřejnil, budí spekulace. Měsíční data totiž ukazovala na stagnaci ekonomiky, německé hospodářství rostlo a obrovský (téměř 100 mld. korun) byl i přebytek obchodní bilance. To však nic nemění na faktu, že se ČR zařadila v údaji o růstu HDP na evropský chvost. Debata o tristním vývoji ekonomiky byla následně razantně utnuta milióny nalezené v krabici od vína. To už je však jiná kapitola.

Koruně se nedařilo a především v první polovině týdne výrazně ztrácela. Na měnovém páru s eurem z pondělních ranních hodnot kolem 25,20 CZK/EUR postupně oslabovala a během středečního rána se obchodovalo dokonce nad úrovní 25,70 CZK/EUR. To jsou nejslabší hodnoty české měny za poslední čtyři měsíce. Druhá polovina týdne již byla z pohledu koruny úspěšnější a ta větší část svých ztrát smazala. V pátek kolem 13 hodiny bylo na mezibankovním trhu možné koupit euro za 25 korun a 37 haléřů. Výraznější ztráty si koruna připsala vůči americkému dolaru, kde se těsně přiblížila minimům z počátku ledna letošního roku. V druhé polovině týdne se obchodovalo převážně nad hranicí 20 CZK/USD. Rostoucí napětí na finančních trzích se výrazně promítá i na obchodování s českou měnou. V následujících týdnech je tak nutno počítat se zvýšenou rozkolísaností koruny. Pravděpodobněji se nyní jeví varianta jejího dalšího oslabování vůči oběma výše uvedeným měnám.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.:

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu s více než 10letou tradicí. Kromě výhodných kurzů pro nákup a prodej deviz a nízkých poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb. § 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem Licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Zajišťuje směnu měn za výhodné kurzy a bez poplatku.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3