INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Nárůst insolvenčních návrhů dosáhl za pololetí roku 2012 (proti stejnému období 2011) necelých 36%. Jak vidíme, růst insolvenčních návrhů přetrvává, ale dynamika je oproti minulým letům výrazně nižší. Hlavní podíl mají stále insolvenční návrhy fyzických osob.

V červnu 2011 2012 bylo podáno celkem 2619 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 611 insolvencí u právnických osob a podnikatelů a 2008 u nepodnikatelů.

Mezi největší firmy, které se v červnu ocitly v insolvenci, patří společnost BGS Levi Czech, a.s., PILSEN STEEL s.r.o., BOHEMIA PRINT a.s., BELORUSSIAN STEEL WORKS TRADING CZECH, s.r.o. a HT Trading,s.r.o.. Ve společnosti PILSEN STEEL s.r.o. byla dokonce zastavena výroba z důvodu zastavení dodávek technologických zdrojů a od 15. 6. byli zaměstnanci doma.

Stejně jako v červnu 2011 je nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem v Moravskoslezském kraji a tento počet se dokonce meziročně zvýšil. Situace se zhoršila v Ústeckém kraji, který se v meziročním srovnání vyšvihl na druhou příčku pomyslného žebříčku (v červnu 2011 byl až na pátém místě). Třetí nejvyšší počet insolvencí na 1000 firem má stejně jako před rokem Olomoucký kraj, následuje kraj Jihomoravský a Královéhradecký. Naopak nejlépe si stejně jako loni stojí Středočeský kraj, kde je dlouhodobě počet insolvencí na 1000 registrovaných firem nejnižší.

Druhým způsobem řešení úpadku je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Předpokladem pro povolení reorganizace je, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000,- Kč. Druhým kritériem pro povolení reorganizace je, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců. Výše uvedená kritéria neplatí v situaci, kdy dlužník předloží nejpozději do 15 dnů po rozhodnutí o úpadku reorganizační plán, již schválený polovinou zajištěných i nezajištěných věřitelů.

Za celou dobu platnosti insolvenčního zákona (tj. od ledna 2008) bylo povoleno pouhých 64 reorganizací. Z toho v roce 2012 bylo povoleno 9 reorganizací a 3 reorganizace byly naopak přeměněny v konkurz. Počty využití tohoto způsobu řešení úpadku jsou ve srovnání s počtem konkurzů stále minimální.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů má v posledních letech dominantní vliv na celkový počet insolvenčních návrhů.

Při srovnání šesti měsíců roku 2012 a 2011 zaznamenáváme nárůst insolvencí o 42%. Přesto i zde dynamika nárůstu počtu insolvencí zvolňuje. Podíl za období 1.- 6. 2011/2010 byl téměř dvojnásobný a činil dokonce 76%.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V červnu 2012 požádalo o oddlužení celkem 2144 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 1429 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 30 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Zdroj: insolvenční rejstřík, Creditreform

Věková struktura osob, u kterých bylo povoleno oddlužení se proti konci roku 2011 nijak výrazně nezměnila. Hlavní podíl žadatelů s povoleným oddlužením představuje skupina ve věkovém intervalu 31 – 40 let. Následuje skupina ve věku 41 – 50 let (s procentním nárůstem proti konci roku 2011). Nejnižší zastoupení v rámci osob žádajících o oddlužení mají mladí lidé do 30 let a důchodci.

Pro další období Creditreform neočekává v oblasti vývoje insolvenčních návrhů žádnou výraznou změnu situace. Vzhledem k vysokému zadlužení domácností a dalším plánovaným restriktivním opatřením vlády přetrvává nejistota jak v podnikatelském sektoru, tak na trhu práce. To se odráží v hospodaření firem i v ekonomické situaci domácností.

Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4.500 pracovníků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3