INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Na akciových trzích to je jako na houpačce. Jednou nahoru, podruhé dolů, a pak znovu dokola. Zatímco minulý týden akciové trhy výrazně ztrácely, tento týden své ztráty umazávají. Že by ale za tím stálo něco opravdu pevného? To se zrovna říci nedá. Investoři dostali pouze strach. Dává to ale smysl, aby měli investoři strach a přitom akcie rostly? Na první pohled to zní jako hloupost, opak je ale pravdou. Investoři mají strach jít proti velkým hráčům, pod kterými si můžeme představit světové centrální banky.

Podle investorů je (prý) nesmysl prodávat něco, co třeba takový Fed svoji zvrácenou měnovou politikou podporuje. Nehodlají tudíž prodávat akcie, když si velký Fed přeje, aby jejich cena rostla. Dnes se tak akciový investor příliš nezajímá o to, co bude se Španělskem a zda konečně příjme finanční pomoc. Vývoj akciových trhů v průběhu minulého týdne tak představoval pouhou technickou korekci, která byla nevyhnutelná. Dnes krátkodobé technické indikátory doporučují akcie k nákupu. Dow Jones Industrial Avarage nebo DAX tak mají z tohoto pohledu tento týden více prostoru k růstu.

I index pražské burzy PX má z technického pohledu více prostoru k růstu. A přesto jako jediný akciový index v regionu neroste, ale odepisuje 0,7 %. Co to? Největší akcionář Erste Bank prodal 14 mil. kusů akcií, což je hlavní příčina dnešního 2,6% poklesu akcií Erste. To je dost silná rána na to, aby to poslalo index PX do nižšího patra. Z našeho pohledu se ale nejedná o nic katastrofického. Největší akcionář již dříve ohlásil, že bude muset akcie Erste prodat, aby mohl uhradit své závazky (od banky nedostal žádnou dividendu). Z tohoto pohledu tak byl negativní dopad ze strany akcií Erste na index PX pouze jednorázový. I index PX tak tento týden zakončí v zelených číslech.

Když již zde je řeč o tom, že investoři mají strach jít proti centrálním bankám, potom bychom neměli jít ani proti ČNB. Ta v poslední době snižuje své sazby jako o závod. Jinými slovy, tlačí banky k tomu, aby poskytovaly více úvěrů. Ale těm se do toho nechce. Alternativou v poskytování úvěrů je pro banky např. investování do krátkodobých českých dluhopisů. Právě větší poptávka po nich by měla vést k vyšším cenám a tedy k nižším výnosům. To ale není dobrá zpráva pro fondy peněžního trhu, jejichž výnosy z tohoto důvodu budou velice negativně ovlivněny.

Koruna k euru po krátkém dopoledním oslabení začala odpoledne posilovat. Dokonce se dostala až pod hranici 25,00 CZK/EUR na 24,97 CZK/EUR. Investoři prozatím dost riskantně sází na to, že ČNB nebude proti silné koruně intervenovat. Jenomže to je změna proti minulému týdnu, kdy koruna oslabovala právě kvůli strachu z intervence ČNB. Problémem je, že se na intervencích zatím ČNB nedokáže shodnout. Koruna tak zaujímá své staré pozice. Krátkodobě může koruna ještě posílit. Nicméně již nyní se nachází v oslabujícím trendu, který ji ve střednědobém horizontu posune k hranici 25,20 CZK/EUR.

Dolar dnes k euru oslabuje na 1,292 USD/EUR. Přitom španělský premiér se zatím stále nemá k tomu, aby požádal o pomoc. To dnes ale téměř nikoho nezajímá. Hlavní je, že centrální banky jsou ochotné pomoci. I technické indikátory dávají dolaru více prostoru k oslabení. Dolar proto má z krátkodobého pohledu prostor k oslabení, aby se později vrátil ke svému posilujícímu trendu.

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3