INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Národní program pro genetické zdroje rostlin (NP-GZ) vychází z platných mezinárodních dokumentů, doporučení a metodicky na ně navazuje (FAO, Global Plan of Action; FAO, Mezinárodní dohoda o GZ rostlin (ITPGRFA); Standardní dohoda o poskytnutí GZ (SMTA); metodická doporučení Bioversity International, Evropského programu spolupráce pro GZ (ECPGR) a Global Cop Diversity Trust). Existence a poslání NP jsou založeny národní legislativou (zákonem č. 148/2003 Sb. a Vyhláškou č. 458/2003 Sb.).

V rámci NP rostlin v roce 2012 spolupracovalo šestnáct pracovišť patřících dvanácti právním subjektům ze sféry veřejných výzkumných institucí (VÚRV Praha, VÚKOZ Průhonice, BÚ ČAV Průhonice), universit (MENDELU, ZF v Lednici) a soukromých obchodních společností, které se zabývají zemědělským výzkumem (ZVÚ Kroměříž, AGRITEC Šumperk, VÚB Havlíčkův Brod, CHI Žatec, VŠÚO Holovousy, VÚP Troubsko, OSEVA PRO- VST Zubří a VÚO Opava a AMPELOS, Znojmo-Vrbovec). Koordinaci a servisní činnosti (národní informační systém EVIGEZ, dlouhodobé uchování semenných vzorků v genové bance, provoz kryobanky) zajišťuje pro všechny účastníky NP VÚRV Praha. Genetické zdroje vegetativně rozmnožovaných druhů jsou uchovávány na pracovištích odpovědných za kolekce těchto druhů. Ve spolupráci s kryobankou ve VÚRV  Praha se rozvíjí rovněž metoda kryokonzervace. Odpovědná pracoviště zajišťují u svěřených vegetativně množených kolekcí běžné služby genové banky (dlouhodobé uchování GZ, poskytování a výměny materiálů z kolekcí, poskytování a výměnu informací).

V českých kolekcích je nyní shromážděno 52 607 GZ, s převládajícím podílem obilnin, zelenin, pícnin, luskovin a ovocných rostlin. Druhová diversita českých kolekcí je relativně pestrá. Lze zde nalézt 1173 druhů (kulturní a plané příbuzné druhy), které jsou ve standardním režimu konzervovány a poskytovány uživatelům. Semeny množené kolekce představují 81,4% a vegetativně množené druhy 18,6% GZ. Strategie rozšiřování kolekcí o nové genetické zdroje (GZ) zůstává v několika posledních létech podobná. Do kolekcí je zařazován menší rozsah cíleně vybíraných GZ; přijejich získávání a výběru se zaměřujeme zejména na GZ domácího původu a na rozšíření kolekcí o GZ- zdroje nové genetické diversity, požadované uživateli. V roce 2012 bylo nově získáno 1049 GZod domácích a zahraničních dárců a ze sběrových expedic. Pro uchování a efektivní využívání GZR je nezbytné zajistit jejich evidenci, hodnocení a zejména pak konzervaci pro současné i budoucí potřeby.V českém informačním systému GZ (EVIGEZ) jsou u všech GZ v národních kolekcích evidována pasportní data (umožňující identifikaci a evidenci GZ). Pro potřeby uživatelů je informační sytém zpřístupněn na internetu na URL http://www.genbank.vurv.cz/genetic/resources/. Popisná data, která mají zásadní význam pro uživatele, jsou v různém rozsahu k dispozici u 36 tis. GZ (tj. 67% položek). Tato data jsou výsledkem hodnocení GZ (polní pokusy, laboratorní testy) a jsou doplňována dalšími genetickými charakteristikami (identifikované geny, genetické markéry), které jejich užitnou hodnotu dále zvyšují. Rozsah hodnocených znaků je rozdílný u jednotlivých druhů (v polních kolekcích 50-80 znaků, v průměru všech kolekcí cca 30 znaků). Předpokladem dlouhodobého uchování GZ je jejich periodická regenerace a následná konzervace. Zachování životnosti semenných vzorků je dosaženo šetrným vysoušení semen (při teplotě do 25 oC) a jejich dlouhodobým uloženípři teplotě -18 oC. Z celkového počtu 41,8 tis. generativně množených GZje nyní v genové bance konzervovánu přes 95% položek v kolekcích semeny množených druhů.Mimo tyto standardní kolekce je v GB uloženo dalších 10,5 tis. GZ pro potřebyúčastníků NP a spolupracujících institucí; jsou zde rovněž uchovány vzorky a standardy DNA (2245 položek) některých obilnin.Vegetativně množené druhy jsou uchovávány v polních kolekcích (genofondové sady, vinice, chmelnice), v in vitro kulturách (brambory, některé okrasné rostliny); u vybraných druhů se začíná uplatňovatmetoda kryokonzervace (česnek, chmel, brambory, réva vinná a vybrané druhy ovocných dřevin- dosud uloženo cca 300 GZ).

Vzorky genetických zdrojů jsou podle zákona 148/2003 Sb. a mezinárodních dohod (ITPGRFA, SMTA) bezplatně poskytovány uživatelům pro potřebyšlechtění, vědy, výzkumu a vzdělávání, nikoliv však pro přímé komerční využití. Uplatňovaný princip vychází z ITPGRFA a SMTA. Efektivní využívání GZR je přímo úměrné dostupnosti vzorků a rozsahu a kvalitě informací poskytovaných uživateli.S tímto záměrem byl budován IS EVIGEZ, připravovány katalogy GZR a další publikace, obsahující údaje o vlastnostech a znacích, původu, přítomnosti genů velkého účinku apod.V  roce 2011 bylo v rámci NP poskytnuto uživatelůmrekordních8 258 vzorků GZ, v roce 2012 to bylo 4352 GZ. Každý rok výrazně stoupá podíl genové bankyna distribuci semenných vzorků uživatelům. S narůstající distribucí GZ se mění i její struktura. Nejčastějším uživatelem GZ se stává výzkum, následuje šlechtění.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3