INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Už jen dva týdny zbývají podnikatelům, kterým dělá daňové přiznání daňový poradce, na to, aby podali tzv. „Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné“. Přehled musejí podat své zdravotní pojišťovně do 1. srpna.

Termín pro podání Přehledu zdravotní pojišťovně se odvíjí od termínu daňového přiznání. Podnikatelé musí vždy podat Přehlednejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měli podat daňové přiznání. Pokud mají daňového poradce, kterého zplnomocnili ke zpracování a podání daňového přiznání, mají lhůtu pro podání tohoto přiznání (a zaplacení daně) do 1. července. Nejzazším datem pro podání Přehledu je pak 1. srpen 2013. Nicméně v tom případě byli povinni doložit své zdravotní pojišťovně předem (do 30. dubna), že jim daňové přiznání zpracovává daňový poradce.

Doplatek rozdílu mezi zálohami a vypočtenou skutečnou výší pojistného je splatný nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán Přehled o příjmech a výdajích. Pozor ale: dnem platby pojistného není den odepsání platby z účtu plátce, ale den, kdy dojde k připsání pojistného na účet banky konkrétní zdravotní pojišťovny. Při platbě složenkou je třeba počítat s další časovou rezervou dvou pracovních dnů na převod mezi poštou a jejím poskytovatelem platebních služeb.

Od měsíce podání Přehledu je nutno platit zálohy na zdravotní pojištění v nové výši, která vyplynula z Přehledu. Výjimkou, která se ale nejspíš netýká OSVČ s daňovým poradcem, je pouze platba minimálního pojistného – to je stanoveno vždy pro všechny měsíce roku, tedy již od ledna.

V letošním roce tyto zálohy v minimální výši (1 748 Kč) platí více než 53 procent všech OSVČ (317 355), zatímco těch, kteří mají zálohy vyšší než minimum, je pouze necelých 8 procent (47 731). Z toho cca 430 osob samostatně výdělečně činných platí nyní zálohy vyšší, než by odpovídalo maximálnímu vyměřovacímu základu; tato horní hranice byla ale v důsledku změny zákona dočasně zrušena (viz tabulku na následující stránce).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3