INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Škody způsobené požáry ve zpracovatelském průmyslu vzrostly o třetinu. Přestože počet požárů, které zasáhly výrobní linky napříč celým zpracovatelským sektorem, se snížil, výše škod skokově vzrostla. Vyplývá to z pololetních statistik Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR.

Za vyššími škodami jsou nejčastěji nedostatky interního zabezpečení, jak prozrazují údaje inspekční společnosti Bureau Veritas.

„Například pětimilionovou škodu a několikaměsíční odstávku kvůli totálnímu zničení fosfátovací linky, která sice byla jištěna požární signalizací, způsobil fakt, že automatická kouřová čidla v prostoru linky byla odstavena z činnosti. Signál o vznikajícím požáru proto nedorazil k odpovědné osobě a požár nemohl být zlikvidován v zárodku s minimálními dopady,“ upozornil Milan Pavelčík, vedoucí inspektor divize IVS ze společnosti Bureau Veritas, která se protipožární ochranou zabývá po celém světě.

Z pololetních statistik vyplývá, že zatímco loni bojovali hasiči u výrobních linek s 281 požáry, letos to bylo jen 263 požárů. Škody jimi způsobené však proti loňsku vzrostly o 35 procent a to z 149,726 miliónů korun na 203,103 miliónů korun.

„Zvýšení způsobených škod je možno přičíst i technologickému rozvoji ve firmách. Například výše zmíněná fosfátovací linka byla v provozu necelý rok. Pokud by na stejném místě vznikl požár před instalací nové technologie, byla by škoda desetkrát menší. Častou příčinou vzniku požáru je lidská chyba. U našich klientů proto zpracováváme adekvátní požární dokumentaci zabezpečení požární prevence a při kontrolách důsledně ověřujeme, zda všichni zaměstnanci tyto předpisy znají a dodržují je,“ doplnil Pavelčík.

Alarmující je rovněž počet zraněných při těchto živelních pohromách. Jejich počet se téměř zdvojnásobil a to z 22 zraněných v prvním pololetí 2012 na letošních 38. Naopak mrtvých ubylo. Za prvních šest měsíců loňského roku při těchto požárech zemřeli dva lidé, letos naštěstí nikdo.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3