INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Z prázdninového průzkumu headhunterské firmy Recruit CZ vyplývá, že jen ve 12% firem na českém trhu mají ženy více jak 50% zastoupení ve vedení. Ve 46% je však jejich zastoupení méně než 10%

Společnost Recruit CZ v červenci a srpnu 2013 zrealizovala on-line dotazníkový průzkum mezi firmami různých velikostí a s různou majetkovou strukturou působícími na českém trhu na téma „Zaměstnávání žen“. Jeho cílem bylo zmapovat, jak se dnes společnosti staví k flexibilním úvazkům a k vytváření dalších podmínek pro snadnější návrat žen z mateřské / rodičovské dovolené nebo pro zaměstnávání maminek s dětmi.

V 60% oslovených společností pracuje méně než polovina žen. Jinak je rozložení zaměstnaných žen v jednotlivých firmách ovlivněno zejména oborem činnosti firmy. Oborem, kde pracuje největší podíl žen je zdravotnictví, bankovnictví a finance, naopak nejméně jsou ženy zastoupeny v energetice, dopravě, stavebnictví a automobilovém průmyslu.

Z výsledků dotazníku je patrné, že na vedení firem se ženy podílejí daleko menším podílem. Pouze v necelých 12% oslovených firem se podílí ženy na vedení více jak 50% podílem. Ve 46% je to dokonce méně než 10% žen ve vedení firmy.

„Práce ve vedení firmy je časově, fyzicky i psychicky náročné. Ženy v určitém momentu musí řešit otázku, zda dají přednost kariéře nebo rodině, nebo zda zvolí kombinaci obojího. Pak je ale důležitá nejen podpora rodiny, ale kvalitní infrastruktura péče o děti předškolního věku, primárního vzdělávání a lékařské páče v okolí bydliště nebo pracoviště. Bohužel tato zařízení mají často omezené kapacity a v některých regionech je situace řešitelná privátními službami  “, řekla ředitelka Recruit CZ Markéta Švedová.

Řešení vyšší flexibility na pracovním trhu mohou představovat alternativní pracovní úvazky. 35% firem připouští, že v současné době evidují zvýšený zájem především o stlačený pracovní týden nebo poloviční flexibilní úvazek, a to hlavně v případě žen s malými dětmi a studentů.

„Samy firmy připouští, že flexibilní pracovní úvazky jsou jedním z možných řešeních v této nejisté době, kdy nechtějí přijít o kvalifikované zaměstnance. Jejich umožnění prohloubí loajalitu zaměstnanců, jejich rychlejší návrat například z mateřské dovolené nebo úsporu finančních prostředků“, uzavřela Markéta Švedová.

Společnost Recruit CZ funguje na českém trhu od 3. 3. 2003. Téhož roku se stala součástí mezinárodní skupiny ECI Group. Ta byla založena již v roce 1960 a patří mezi společnosti poskytující služby executive search s nejdelší historií na evropském trhu. Dodnes zajišťuje služby a poradenství ve vyhledávání manažerských profesionálů pro veřejné i soukromé společnosti všech velikostí a organizačních struktur. V současnosti společnost působí v jedenácti zemích světa (BENELUX, Čína, Česká republika, Francie, Indie, Itálie, Německo, Polsko, Španělsko, USA a Velká Británie).

Recruit CZ vstoupil do této skupiny v roce 2003 jako první zástupce pro region střední Evropy. Recruit CZ zastřešuje mezinárodní projekty executive search v rámci této lokality.

Recruit CZ se také podílí na podpoře nejrůznějších konferencí a odborných seminářů. Je dlouholetým partnerem a sponzorem Retail Summitu (od roku 2006). Roku 2009 se pak stává odborným garantem sekce Obchod&Lidé, kterým je až do dneška.

Recruit CZ také dlouhodobě podporuje různé neziskové organizace a projekty jakými jsou například UNICEF, projekt Šance, Dětský domov Pyšely, Electric Wheelchair Sportclub nebo ZUŠ Harmony.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3