INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Polskem zmítá další potravinový skandál. Tamní farmáři krmí dlouhodobě jateční dobytek masokostní moučkou z uhynulé zvěře. Deset roků přísně zakázanému krmivu je přitom přisuzována hlavní role při nákaze takzvanou nemocí šílených krav BSE. Nebezpečná nemoc, která postihuje mozek, si už vyžádala přes dvě stě obětí na životech. Ukazuje se, že přestože řada firem deklaruje platné certifikáty bezpečnosti potravin, nefunguje v mnoha případech jejich prosazování v praxi a důsledná kontrola.

Míní to zástupci United Registrar of Systems Czech (URS Czech), nadnárodní společnosti, zabývající se certifikací mezinárodních podnikových standardů, se zastoupením v Česku. Nově by podobným případům na českém trhu mělo zabránit důsledné plnění certifikace standardu bezpečnosti krmiv pro zvířata s názvem GMP+, která nabírá na významu a je stále více vyžadována při nakládání s krmivem.

Kauzy nebezpečných a falšovaných potravin stejně jako krmných směsí z posledních let ukazují, že je potřeba zpřesnit a zpřísnit pravidla a zlepšit systém kontrol bezpečnosti potravin, ale i krmiv. Státní potravinové inspekce mezinárodně příliš nespolupracují. Podle zástupců URS Czech musí prosazování certifikátů probíhat přísněji.

Takzvaná nemoc šílených krav, odborně bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) v případě přenosu na člověka vyvolává Creutzfeldt-Jakobovu nemoc, vzácné, ale vždy smrtelné, neurodegenerativní onemocnění mozku.

Podobné aféry přitom budí polemiku ohledně kvality polských potravin, které jsou hojně vyváženy do sousedních zemí, Česka nevyjímaje. „Morální odpovědností výrobce, který uvažuje o dlouhodobém působení na trhu, by měla být dobrovolná kontrola jeho výrobku, kterou zajišťují právě certifikace jejich oboru činnosti a dílčích aktivit spojených s produkcí jejich produktů nezávislou organizací,“ říká bez obalu Petr Maličovský, generální ředitel URS Czech s tím, že tou organizací je nezávislý certifikační orgán, který sice neodhalí cíleně podvodné jednání výrobce, ale jeho kontroly mohou být zaměřeny na výrobní postupy, které zajistí kvalitu výrobku.

„Současná legislativa může být sebelepší, ale pokud nebude právo vymáháno a viníci příkladně trestáni, je legislativa sama o sobě k ničemu,“ podotkl Petr Maličovský..

Certifikace bezpečnosti krmiv pro zvířata GMP+

Bezpečnost potravin nad rámec legislativy, zdravotní nezávadnost, kvalita i kontrola možných rizikových bodů, to jsou základní fakta certifikací ISO 22 000 a FSSC 22000 nově vcházející v platnost, které by měly splňovat firmy v celém řetězci od výrobce až po maloobchod. Kvalitu u konečných potravin zajistí i certifikace standardu bezpečnosti krmiv pro zvířata GMP+, která končí v potravinovém řetězci.

Protože bezpečnost potravin se netýká jen kvality výroby produktu, ale například i bezpečného transportu surovin, ze kterých se pak skládá, je nutné neopomíjet jeho dovozce, přepravce, skladovatele a podobně.

„Od příštího roku, konkrétně ledna 2014, budou pravidla GMP+ více vymáhána v rámci celého potravinového řetězce při nakládání s krmivema nebudou platit výjimky. Tak je tomu dnes již například v Holandsku, Německu a přichází to i do Česka,“ upřesňuje Maličovský  z URS Czech.

Pozadí potravinového skandálu

Zakázané krmivo v jednom z posledních případů pocházelo podle polských médií z uhynulého skotu. Dlouhodobě masokostní moučku vyráběla a prodávala chovatelům jedna z největších polských kafilérií Hetman v Olszowce. Od roku 2003 přitom platí v celém Polsku stejně jako v Česku zákaz krmení zvířat kafilerní moučkou. Maso z takto krmeného dobytka je zdrojem šíření epidemie, která od roku 1985 zabila nejméně 227 lidí.

Podle majitelů kafilérie žádnou kostní moučku nevyrábějí, protože prý na to nemají technické prostředky. Netušil, že několik tun moučky reportér polské TVN24 vydávající se za chovatele jatečního dobytka koupil od pracovníka kafilérie. Přísně zakázané krmivo mu přitom dovezli firemním autem kafilérie na přesně udanou adresu.

V průmyslové hale kafilerie určenou pro sklad odpadu se přitom nacházelo kompletní zařízení pro výrobu masokostní moučky. Veterinární zpráva severopolského města Bydhošť proto činnost kafilerie okamžitě zastavila a bydhošťská vojvodská prokuratura se začala případem intenzivně zabývat.

Zakázanou moučku přidávají chovatelé masného dobytka do krmiva zejména proto, že je až o polovinu levnější než sója a sníží tak výrobní náklady. Legálně se smí používat jen při splnění přísných podmínek a to pouze jako hnojivo na polích či meziprodukt pro výrobu potravy pro kočky a psy.

V poslední době v Polsku vyplulo na povrch několik desítek policejních vyšetřování  v důsledku nelegální výroby a prodeje masokostní moučky. Pro nedostatek důkazů však všechny policisté zastavili.

Letošního června se přitom objevil skandál s polskou drůbeží chovanou na maso. Do krmiva se ve velkém přidávala zakázaná antibiotika, aby kuřata rychleji nabývala na váze.O pár dní později Státní veterinární správa ČR na základě kontrol masa z dovozu nechala stáhnout z obchodů 1200 kilogramů mražených kuřecích řízků  z Polska. Obsahovaly trojnásobek povoleného množství antibiotika doxycyklinu.

Dle vyjádření Agentury zemědělského trhu Polské republiky (ARR) zahájila polská policie společně s generálním prokurátorem vyšetřování. V Polsku prý funguje dlouhodobě takzvaný Plán státní kontroly krmiv i státní monitoring krmiv. Každým rokem je odebráno 8 tisíc vzorků za účelem ověření přítomnosti nelegálních látek v krmných směsích. Letos již bylo nalezeno 14 problematických vzorků. V případě nalezení zakázaných látek v krmivu je přikázáno stáda porazit před tím, než se maso dostane na trh.

Pokuty neodradí

Použití nelegálních přísad do krmiv pokutuje Polsko do výše jednoho milionu polských zlotých, což odpovídá při současném kurzu 6 127 000 korunám.

Masokostní moučka (též kafilerní moučka)

Jde o bílkovinné krmivo, produkt zpracování živočišného odpadu v kafilériích. Obsahuje vysoké množství proteinů a má značnou výživovou hodnotu. V některých zemích je přidávána do krmných směsí pro přežvýkavce jako zdroj dusíku pro bachorovou mikroflóru, používá se také jako dobrý zdroj snadno stravitelných bílkovin v krmných směsích pro prasata a další zvířata. Od 1. 11. 2003 je v Česku zákonem o krmivech zakázáno použití masokostní moučky a jiných zpracovaných živočišných proteinů jako krmiva pro hospodářská zvířata, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě.

BSE

Masokostní moučka je považována za hlavní důvod rozšíření onemocnění označovaného jako Bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) mezi skotem. Z krmné dávky byla vyřazena  v Evropské unii již v roce 1990.

Epidemie nemoci šílených krav naplno propukla roku 1985 ve Velké Británii. Zapříčinila nejméně 227 úmrtí. Odborníci se však shodují na vyšším počtu způsobeném dlouhou inkubační dobou nemoci. Hlavním důvodem nemoci je krmení dobytka masokostní moučkou.

URS Certifikace/United Registrar of Systems Czech s.r.o.

Společnost United Registrar of Systems Czech (URS Czech) je jednou z předních nadnárodních firem, zabývajících se certifikací mezinárodních podnikových standardů, se zastoupením v Česku. Historie firmy sahá do roku 2006, kdy bylo v Praze otevřeno oficiální zastoupení společnosti ROS Group sídlící ve Velké Británii a jež má pobočky ve 32 zemích světa. Společnost disponuje oprávněním provádět certifikační audity vydaným akreditačním orgánem United Kingdom Accreditation Service a asociací International Automotive Task Force. Více informací na http://www.urs-certifikace.cz/.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3