INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
 

Marcel Winter -foto archiv Marcela WinteraDíky své přítomnosti ve Vietnamu jsem zjistil řadu nových poznatků, které jsem ani při svých předchozích 44 návštěvách této perspektivní a krásné země nepoznal. Vietnamci jsou velmi schopnými obchodníky a dokáží pro zisk realizovat věci, které mnozí naši manažeři obchodu vůbec neznají, ani je nenapadnou.

Na snímku Marcel Winter

Firmy, jež nejsou opatrné a nemají možnost kontroly vietnamských korespondentů, se lehce mohou připravit o mnoho reálných šancí zvítězit v tendrech ve VSR. Stačí, když důvěřivě odpovídají na emailové dotazy pro ně neznámých jednotlivců nebo vietnamských firem a posílají jim přesné ceny svých výrobků, často podle obdržené konkrétní poptávky, někdy dokonce doplněné technickými parametry a konkrétním požadovaným množstvím.

Tito emailoví tazatelé ve skutečnosti vůbec nemusí zastupovat vietnamské firmy mající zájem o nákup produktů z ČR, ale zastupují zdejší zahraniční konkurenci z Koreje, Japonska, ale i ze zemí EU, či z USA. Některé tyto zahraniční firmy totiž zastupují ve VSR i Vietnamci, kteří v minulosti u nás studovali. Ti znají důvěřivost českých firem i malou profesionální znalost vietnamského trhu, protože aktuálních ekonomických informací o současném Vietnamu a obchodních zvyklostech zde je u nás velmi málo.

Zahraniční konkurence, znající exportní ceny kvalitních výrobků firem z ČR, pak v případě výběrových řízení ve Vietnamu nabídne své ceny o malinko nižší, než jsou ceny firem od nás. Nebo pokud tak nemohou učinit, tak vám tito ve skutečnosti placení zástupci zahraniční konkurence ve Vietnamu sdělí, že máte výrobky zastaralé, nemoderní, s nízkými technickými parametry a drahé, že nemá cenu je ve VSR nabízet, což vůbec nemusí být ve skutečnosti pravda. 

Proto je nutné využít vždy marketingové specialisty z ČR přítomné ve Vietnamu k prověření budoucích obchodních partnerů a také k provedení kvalitního průzkumu trhu. Vždy požadujte po vietnamském zájemci, který se na vás obrátí s dotazy, jeho kompletní adresu, firemní kontakty s emailem i webové stránky firmy, což zvýší vaši informovanost a možnost kontroly. V mnoha případech je nutné, nejen při exportu alkoholu, aby vám vietnamský kupec předem předložil časově platnou dovozní licenci vydanou ministerstvem průmyslu a obchodu VSR, jinak vaše zboží může skončit u celníků ve vietnamském mezinárodním přístavu, či na letišti. Pak budete muset znovu zaplatit zabalení vaší při celní kontrole rozbalené dodávky, skladné na celnici a úhradu dopravného zpět do ČR, ale vše do tří měsíců, jinak vaše dodávka propadne vietnamskému státu.

Kvalitní marketing přímo ve Vietnamu vás uchrání těchto problémů i odhalí, když vietnamský kupec, nebo dodavatel, má před exekucí, či jeho firmu čeká konkurz. Zahraniční obchod vždy vyžaduje marketing, bez něj je to vyloženě hazard a mnohdy základ budoucích finančních ztrát. V naprosté většině Vietnam, kromě výběrových řízení, nepoptává a proto celý svět mu tam létá nabízet, což se realizuje nejlépe na veletrzích, nebo na předváděcích akcích. Šancí je zde mnoho a o české výrobky, technologie i služby je zde zájem, ale zahraniční obchod ve Vietnamu nejdříve svěřte teritoriálním marketingovým odborníkům. 

 

 

 

 

Marcel Winter - Hanoj

 

Člen České manažerské asociace

 

Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti

 

Vizionář roku 2012 v ČR

 

 

 

( Mobil: +84 123 805 5677 )

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3