INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Otázku, čím topit a vyrábět teplou vodu, umí v téměř všech možných variantách topných médií odpovědět výpočetní pomůcka Porovnání  nákl adů na vytápění, kterou sestavili odborníci portálu TZB- INFO.CZ. Tazatel v jednoduchém dotazníku pouze odpovídá na své potřeby a skutečnosti. Výstupem je porovnání možných zdrojů tepla z hlediska jejich ročních nákladů.

Výpočet bere v úvahu náklady na vytápění, přípravu teplé vody, ostatní elektrickou spotřebu, paušální platby, investice a údržbu. U nízkoenergetického rodinného domu s tepelnou ztrátou 7 kW, o rozloze obytné plochy 150m2 , obývaného čtyřmi dospělými osobami, se jako nejúspornější jeví topit hnědým uhlím v automatickém kotli na uhlí. Roční náklady takového provozu, kde je nutno vyřešit místo skládky, uložení a jistý nekomfort obsluhy, jsou Kč 43 873,-. Oproti tomu zcela čistý a ekologický provoz stejné domácnosti, vybavené  elektrickými přímotopy (konvekční panely), činí Kč 49 856,- . Vzniklých 12 procent úspor již nahlodává mýty o elektřině, jako o drahé energii. Zejména proto, že za elektřinou jsou všechny možnosti plynového topení a tepelná čerpadla. „Důležitou roli při rozhodování o elektrickém vytápění hrají nejen nízké pořizovací náklady, ale i výhodná sazba za elektřinu i pro všechnu ostatní spotřebu. Dlouhodobým trendem je totiž nejen snižování potřeby tepla na vytápění, ale zároveň nárůst spotřeby elektřiny zvyšováním počtu dalších, byť úsporných spotřebičů v domácnostech,“ upozornila Ing. Dagmar Kopačková Ph.D., ředitelka portálu TZB-INFO.CZ na nutnost velmi pečlivě zadávat i číst výsledky porovnání.
Zde je třeba navíc  uvést, že ve výpočetní  pomůcce TZB – INFO.CZ není  zatím zahrnuta novinka, kterou jsou rozměrově malá vysokoteplotní sálavá topidla. Právě ta byla součástí dlouhodobého porovnávacího experimentu Technické univerzity v Liberci. Téměř tříměsíční měření prokázala, že vysokoteplotní sálavé topidlo vytváří příjemnější a stálou pocitovou teplotu, než  přímotop, a že náklady na vytápění přímotopem jsou o téměř jednu třetinu vyšší než  vysokoteplotním sálavým topidlem. Vzhledem k tomu, že obě  topidla mají přibližně stejné pořizovací a instalační náklady se zanedbatelnou cenou údržby, lze očekávat, že domácnosti, vybavené vysokoteplotními sálavými topidly budou mít jedny z nejnižších ročních nákladů na energie.
Projektem  Porovnání  účinnosti  vytápění  elektri ckým  přímotopným  tělesem  a sálavým  topidlem se zabývala Katedra materiálu Strojní fakulty Technické univerzity v Liberci. Experiment probíhal nepřetržitě necelé tři zimní měsíce, od 12. prosince 2012 do 6. března 2013. Měření probíhalo v identické místnosti, vytápěný prostor byl 58,9m3. Požadovanou vnitřní teplotu 18 °C v nich řídil termostat.

Použitými zařízeními bylo přímotopné těleso 1750 W,  výrobce AEG a sálavé topidlo 1300 W Sorrento Ceramic, výrobce Tansun.
 Porovnávány byly tepl oty u podlahy, u termostatu a u stropu. To je důležité pro zjištění stálosti pocitové teploty, kterou člověk vnímá jako zimu či teplo. Zatímco teplý vzduch z přímotopu byl u stropu přibližně o 5 stupňů teplejší, u sálavého topidla to bylo méně než o jeden stupeň. Zde se jednoznačně prokázala efektivita vytápění vysokoteplotním sálavým topidlem. Jím byl prostor vnímání pocitové teploty vytopen a udržován na stejné úrovni, bez kolísání teplot a bez zbytečného ohřívání vrstev vzduchu pod stropem.

Hl avním  účelem experimentu  bylo porovnání spotřeby energie na vytápění: Měřeními a výpočty bylo zjištěno, že přímotop spotřeboval o 32 % více energie oproti vysokoteplotnímu sálavému topidlu.
Z uvedeného zkoumání vyplývá, že vysokoteplotní sálavé topidlo vytváří stálou a pocitově příjemnější teplotu, než  přímotop, a že náklady na vytápění přímotopem jsou o téměř jednu třetinu vyšší, než vysokoteplotním sálavým topidlem.
Důležitou roli při rozhodování o elektrickém vytápění hrají nejen nízké pořizovací náklady, ale i výhodná sazba za elektřinu i pro všechnu ostatní spotřebu. Dlouhodobým trendem je totiž nejen snižování potřeby tepla na vytápění, ale zároveň nárůst spotřeby elektřiny zvyšováním počtu byť úsporných spotřebičů v domácnostech.
Vysokoteplotní sálavá topidla nejsou ale v České republice úplnou novinkou. Velmi dobré zkušenosti jsou s jejich instalacemi v průmyslu, skladech a podobných zařízeních, kde se osvědčují jako jediná rozumná možnost ekonomického vytápění velkého prostoru. Princip jejich tepelného účinku je založen na dopadu infračerveného záření na materiály a osoby, které jej pohlcují a vnímají, stejně jako tepelné záření ze slunce. Teprve po ohřátí hmoty a od ní se ohřívá okolní vzduch. Efektem toho je možnost zónového (bodového) vytápění, kdy je ohřívána nejprve plocha, na kterou se „svítí“. Bez obav z vyvětrání tepla je pak možné například otevírat vrata a podobně.

„Vysokoteplotní sálavá topidla nejen, že jsou mnohdy jedinou alternativou k vytápění, kde je to jinými zdroji naprosto neekonomické, ale ony jsou v porovnání se všemi známými topidly investičně a provozně nejlevnější,“představuje výhody topidel Ing. Ivo Borovec, jednatel společnosti Able Electric, která sálavá topidla dováží. „Navíc jejich teplo je pro člověka pocitově nejpříjemnější, protože neohřívá vzduch, ale stěny, materiály a lidi. Máme tak pocit, že nám je teplo a všechno kolem příjemně hřeje,“doplnil Ivo Borovec.
Význam těchto topidel je i v domácnosti, kdy se nejprve ohřívají a vysušují zdi a teprve od nich se ohřívá okolní vzduch. Vysokoteplotní sálavá topidla jsou proto vhodná do koupelen a všech prostor, kde je nebezpečí vzniku plísní z vlhka. Jedinou, ale asi největší překážkou jejich rozšíření v domácnostech je významný podíl světelného záření.
Tento designový nedostatek odstraňují nyní středněteplotní sálavá topidla. Jejich sálavý účinek je nižší o zanedbatelných 5 procent, avšak jejich zpracování, vzhled a přizpůsobivost do interiéru tento rozdíl zcela vymažou. Středněteplotní a vysokoteplotní sálavá topidla se významně podílí na rozšíření možností a prostorů pro bydlení. Umožňují téměř celoročně obývat terasy, altány, zimní zahrady a jiné prostory, u nichž to bylo před vyvinutím výšeteplotních sálavých topidel, vzhledem k nemožnosti vytopení, myslitelné.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3