INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Premiér v demisi Jiří Rusnok během své včerejší návštěvy Mostecka uvedl, že limity těžbyhnědého uhlí jsou vyčpělé a nevyloučil, že se ještě pokusí o jejich zrušení.Jde prý především o pracovní místa, která nelze jinde tak rychle vytvořit. Šance pro budovy v reakci na toto prohlášení upozorňuje, že jen v oblasti energeticky úsporných renovací budov lze v Ústeckém kraji vytvořit tisíce nových pracovních míst a to prakticky během jednoho roku.

Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně vyčerpat 80-100 miliard korun, tedy až 12 miliard podpor ročně. Celorepublikově by tato částka dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všech regionech České republiky.

Nová zelená úsporám má již odsouhlasených dalších 27 miliard korun na pokračování v příštích sedmi letech.Dalších 75 miliard korun lze získat z evropských fondů. Oba nejdůležitější fondy – Fond soudržnosti a Evropský fond pro regionální rozvoj – umožní financovat energeticky úsporné renovace jak veřejných budov, tak nově i bytových domů, a to několikanásobně vyšším procentem než v současném programovém období.

Financovat takový program se přitom vyplatí dokonce i státní kase. Vložené prostředky se do ní totiž už během jednoho roku vrátí [1].

Pokračování těžby za cenu problematického bourání města Horní Jiřetín, obce Černice a části města Litvínov jde navíc v energetice přesně opačným směrem, než který ve svých dvou posledních Výhledech světové energetiky (World Energy Outlook, WEO) popisuje Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency, IEA). Tato konzervativní instituce říká, že energetická účinnost postupně předčí svým významem tradiční zdroje, jako jsou například uhlí nebo ropa,vyzývá k ukončení dotací fosilním palivům a také varuje, že ti, kteří dobře neodhadnou budoucí trendy, mohou dělat špatná strategická a investiční rozhodnutí.[2] A toto varování se může týkat právě takových kroků, jaké včera naznačil Jiří Rusnok.

Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance oborových asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví, říká:

„Limity těžby hnědého uhlí platí na Mostecku už od devadesátých let. To vědí všechny firmy, které zde podnikají. Všechna krajská zastupitelstva, která se zde střídají u moci, by s útlumem těžby v budoucnu měla počítat a místo pochybných plánů na bourání dalších obcí a další devastaci místní krajiny pracovat na diverzifikaci ekonomiky kraje, která by přinesla pracovní místa v nových i tradičních odvětvích. Jen například v oblasti energeticky úsporných renovací budov zde mohou vzniknout tisíce nových pracovních míst a to v případě politické vůle i během jednoho roku.“

Poznámky:

[1]Podle odhadu studie Miroslava Zámečníka každá koruna, kterou získají od státu občané, na sebe nabalí další 3 až 4 koruny soukromé, což mobilizuje ekonomickou aktivitu země a přispívá k růstu HDP. Vložené prostředky se během jednoho roku vrátí právě v podobě tisíců nových pracovních míst zejména v malých a středních firmách v regionech a tím i vyšších odvodech na daních a nižších sociálních dávkách v nezaměstnanosti.

Ke stažení zde: http://www.sanceprobudovy.cz/studie/analyzy/2012/studie-srovnani-dopadu-narodnich-programu-zvysovani-energeticke-efektivity-budov-s-jinymi-alternativami

[2]Více v tiskové zprávě z 12.11.2013 zde: http://www.sanceprobudovy.cz/pro-media/tiskove-zpravy/energeticka-ucinnost-jako-novy-zdroj-do-20-let-porazi-ropu

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3