INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V České republice pokračuje i nadále trend zpomalování růstu mezd zaměstnanců a vedoucích pracovníků v mezinárodních podnicích. Vyplývá to z výsledků aktuální studie k odměňování, kterou vydala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s poradenskou společností Kienbaum Management Consultants. Podle výsledků studie rostly hrubé mzdy v oslovených podnicích v roce 2013 průměrně o 3,4 procenta. Přitom ještě v roce 2010 byl nárůst dvojnásobný, v roce 2011 činil 5,3 procenta a o rok později 4,2 procenta. Výše mzdy se stejně jako v uplynulých letech liší v závislosti na konkrétním odvětví a regionu.

Do průzkumu byly zahrnuty údaje o mzdách více než 22 000 zaměstnanců ze zhruba 80 podniků nejrůznější velikosti z různých ekonomických odvětví a regionů v České republice. Výsledky průzkumu potvrzují, že zaměstnanci s kvalitním vzděláním jsou odměňováni lépe. Existují však značné rozdíly mezi jednotlivými obory. Nejvyšší nástupní mzdou se mohou pochlubit absolventi technických a přírodovědných oborů, následují právní a ekonomické obory. Na opačném konci mzdového žebříčku se naopak nachází nástupní mzdy absolventů v oblasti sociálních věd.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných firem hodnotily úroveň vzdělání svých zaměstnanců jako uspokojivou, 12 procent ji naopak označilo za nedostatečnou. Ještě hůře byla hodnocena dostupnost nových kvalifikovaných pracovníků na trhu práce: téměř dvě třetiny respondentů ji považují za nedostatečnou. Firmy si nejvíce stěžují na nedostatek pracovních sil s kvalitním vzděláním a zaměstnanců pro oblast výzkumu a vývoje. „Od zástupců mnoha podniků v České republice slýcháme, že nemohou v místě svého podnikání najít dostatek kvalifikovaných pracovníků pro high-tech výrobu, ale ani pro výzkum a vývoj,“ komentoval výsledky průzkumu výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. „Hodně firem si přitom přeje užší spolupráci se státními výzkumnými institucemi a vysokými školami. Právě o její prohloubení budeme usilovat v rámci  našeho tématu roku 2014,“ dodal Bauer.

Rozdíly v odměňování zaměstnanců závisí kromě zastávané pozice také na pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. Ze srovnání jednotlivých oborů vyplývá, že nejlépe jsou odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. O více než 50 procent převyšují obecný průměr také mzdy v oblasti lékařské techniky a optiky, v těsném závěsu pak následuje energetika a surovinový průmysl. Stále větší vliv na výši mzdy má i místo podnikání. Zatímco v Praze převyšují mzdy odborníků a vedoucích pracovníků celorepublikový průměr o 41 procent, v jižních Čechách jsou 17 procent pod průměrem.

Trend zpomalování růstu mezd v České republice se netýká jen mezinárodních podniků. Celkový nárůst hrubých mezd v České republice je dokonce nižší než 3,4 procenta, jak je tomu u námi dotázaných firem. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla hrubá mzda v loňském roce jen o pouhých 1,4 procenta.

Zaměstnavatelé mohou z výsledků Studie k odměňování vydanou ČNOPK a společností Kienbaum získat podrobné informace o tom, jaké finanční ohodnocení nabízí svým zaměstnancům jejich konkurenti. Studie je strukturována podle odvětví, regionů a pracovních pozic.

Studii k odměňování 2014 v České republice si zájemci mohou zakoupit v ČNOPK. Více informací naleznete na http://tschechien.ahk.de/cz/publikace/studie-k-odmenovani/.

Tabulka: Přehled mezd v České republice podle Studie k odměňování ČNOPK

 

Vedení společnosti
(úroveň 1)

Vedoucí pracovníci    (úroveň 2-3)

Vyšší zaměstnanci
(úroveň 4-5)

Zaměstnanci
(úroveň 6)

(kvalifikovaní) dělníci           (úroveň 7-8)

Účast

 

 

 

 

 

» společnosti

81

» pozice

22 249

Zvýšení základní mzdy

 

 

 

 

 

» 01.09.2012 - 01.09.2013

3,2 %

3,4 %

3,7 %

3,7 %

3,2 %

Základní roční mzda
(v tis. Kč)

2 294

1 135

472

357

305

Celkové roční příjmy
(v tis. Kč)

2 997

1 315

549

405

352

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3