INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Evropská centrální banka se rozhodla stát na místě a vyčkávat se založenýma rukama na další vývoj v evropské ekonomice. President Draghi přiznal, že eurozóna prochází dlouhým obdobím supernízké inflace. Nižší inflace zatím ale není důvodem k další akci, a to nehledě na předešlá varování, že ECB bude na podstřelování inflačního cíle citlivá. Hlavním argumentem, proč v tuto chvíli nic nedělat, je podle Maria Draghiho vysoká nejistota ohledně vývoje v nadcházejících měsících.

Co je jejím zdrojem? Podle Maria Draghiho nejistý výsledek HDP za čtvrtý kvartál, příprava bank na zátěžové testy, nejistý dopad krize na rozvíjejících se trzích a v neposlední řadě především nová březnová prognóza. Ta poprvé ukáže inflační prognózu i na rok 2016. Pokud i v roce 2016 zůstane podle prognózy inflace hluboko pod cílem (odhad na 2014 a 2015 je zatím 1,1 % a 1,3 %), bude ECB nakonec těžko vysvětlovat další přešlapování na místě. Zvlášť pokud mezi tím její váhání posílí euro na úrovně, které budou ohrožovat křehké exportem tažené oživení.

 

To Česká národní banka již od konce minulého roku aktivně bojuje proti nízké inflaci kurzovými intervencemi. Včera zveřejněná prognóze ještě zesílila růstová očekávání pro tento rok (na 2,2 %), což je podle našeho názoru až příliš optimistické. ČNB také čeká o něco vyšší inflaci a nečeká na začátku roku její propad pod nulu. Celkově tak prognóza vyznívá ve prospěch stabilního kurzového cíle na úrovni 27,00 EUR/CZK pro celý rok 2014 a možný exit z režimu na začátku roku 2015.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3