INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Důvěra finančních ředitelů v pěti největších zemí střední Evropy (Polsko, Česká republika, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko), je nejvyšší od roku 2011. Přestože mezi finančními řediteli ve střední Evropě panují náznaky optimismu v otázkách týkajících se finančních vyhlídek jejich společností, většina z nich se domnívá, že ještě není vhodná doba na to, aby společnost přijala z hlediska rozvahy větší riziko. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Deloitte, který proběhl na podzim loňského roku.

Průzkumu názorů finančních ředitelů ve střední Evropě se zúčastnilo 580 respondentů z nejrůznějších průmyslových oblastí z těchto zemí – Albánie a Kosovo, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

„V meziročním srovnání je mezi finančními řediteli v ČR patrný nárůst optimismu, který přivedl tento ukazatel přes absenci „velkých optimistů“ na nejlepší hodnotu od počátku šetření. Pozitivní finanční vyhlídky má v současnosti necelá polovina českých finančních manažerů (43 %), zatímco před více než rokem to byla jen třetina (32 %),“ uvedl k výsledkům průzkumu Martin Tesař, vedoucí partner oddělení auditu ve společnosti Deloitte.

Pohled finančních manažerů na ekonomiku se shoduje s výhledem většiny analytiků - v kalendářním roce 2014 očekávají zastavení ekonomické recese. Zatímco před rokem měla negativní očekávaní, které se bohužel naplnilo, necelá pětina dotázaných (18,3 %), v aktuálním průzkumu recesi čeká pouze 1,6 % respondentů. Mírný růst ekonomiky (růst HDP v rozmezí 1,5 - 3 %) očekává téměř třetina (29 %) finančních ředitelů.

„Ve většině kategorií lze vidět známky zlepšující se situace firem a náznaky toho, že podnikový sektor bude i nadále motorem naší ekonomiky. Zároveň ale platí, že firmy a jejich finanční ředitelé se v minulých letech úspěšně adaptovali na podmínky nerostoucích a nestabilních trhů, což je při hodnocení pohledu firem na riziko třeba mít na paměti,“ doplnil Luděk Niedermayer, ekonomický expert ve společnosti Deloitte.

Pozitivní zprávou aktuálního průzkumu je rovněž to, že o více než polovinu ubylo českých finančních manažerů, kteří měli nepříliš optimistické očekávání o finančním růstu svých společností. Někteří manažeři sice stále vnímají vyšší externí finanční a ekonomickou nejistotu svých podniků, nicméně počet těch, kteří ji považují za vysokou, je nízký (v roce 2012 na podzim to bylo 3,7 % respondentů, v aktuální průzkumu 3,2 %).

„Pro téměř čtyři pětiny (79 %) finančních manažerů jsou nové úvěry pro jejich společnosti běžně dostupné. Oproti podzimu 2012 tak významně kleslo vnímání, že úvěry jsou obtížně dostupné“ doplnil Petr Brich, ředitel v oddělení auditu ve společnosti Deloitte.

Obecně finanční manažeři nechtějí přijímat z hlediska rozvahy větší riziko, nicméně oproti stejnému období předchozího roku vzrostl podíl těch, kteří by riziko přijali (nárůst o necelých 11 procentních bodů na 30,2 %). „Mírný pokles proti minulému šetření může reflektovat to, že se bohužel nenaplnily předpoklady pro obrat naší ekonomiky k růstu a může reflektovat i obavy z povolební nejistoty – respektive změn, které mohou zasáhnout do podnikání firem, a které představují rizika dopadající na firmy bez jejich vlastního rozhodnutí,“ dodal Ladislav Šauer, ředitel v auditním oddělení společnosti Deloitte.

Ačkoliv finanční manažeři již delší dobu vnímají zvýšenou dostupnost finančních úvěrů, přesto je meziročně z průzkumu patrné, že k růstu zadlužení svých podniků přistupuje méně respondentů, než před rokem. „To může souviset s omezeným důrazem na investiční aktivitu podniků a naznačuje to, že eventuální zvýšení prodejů, o které se firmy dle průzkumu budou snažit, půjde spíše cestou vyššího využití kapacit,“ poznamenal Luděk Niedermayer, ekonomický expert ve společnosti Deloitte.

Hlavní zjištění průzkumu mezi finančními řediteli v ČR:

 V meziročním srovnání je mezi finančními řediteli v ČR patrný nárůst optimismu

 

  • Finanční manažeři stejně jako většina analytiků očekává v roce 2014 zastavení ekonomické recese

  • Meziročně se zvýšil podíl finančních manažerů, kteří jsou ochotni přijmout z hlediska rozvahy větší riziko

  • Většina finančních ředitelů neplánuje zvyšovat náklady na financování podniků

  • Bankovní úvěry zůstávají pro podniky stále atraktivní

  • Oproti minulým zjištěním se finanční ředitelé budou ve větší míře soustředit na obchodní růst na stávajících i nových trzích

 

Srovnání průzkumu s ostatními zeměmi ve střední Evropě

V regionálním srovnání mají nejvíce optimistické vyhlídky v následujících 6 měsících finanční manažeři v Srbsku, Polsku, Bosně a Hercegovině a Rumunsku. Většina finančních ředitelů v regionu obecně označuje úroveň externí finanční nejistoty jako nadprůměrnou, vysokou nebo velmi vysokou, přičemž tyto názory zastává 88 % finančních ředitelů ve Slovinsku a 70 % v Polsku.

Finanční ředitelé ze střední Evropy se domnívají, že náklady na financování se buď nezmění, nebo se mírně zvýší. Existují však čtyři výjimky, mezi něž patří Rumunsko, Albánie, Maďarsko a Srbsko, kde 21 % až 39 % finančních ředitelů zastává názor, že úrokové míry se v příštích 12 měsících mírně zvýší. Výrazné zvýšení nákladů na financování očekává jen malý počet finančních ředitelů, přičemž největší skupinu s tímto názorem představuje 9 % finančních ředitelů ze Slovinska.

Hlavní cíl bude pro většinu finančních ředitelů ve střední Evropě v nadcházejícím roce zdánlivě jednoduchý, a sice zvýšit výnosy. V osmi zemích patří dosažení růstu výnosů z nových trhů mezi dvě nejdůležitější priority pro příští rok. Mnohé z těchto nových trhů se nacházejí mimo region střední Evropy a úspěch iniciativ usilujících o zvýšení růstu bude silně ovlivněn externí ekonomickou dynamikou na exportních trzích.

Celá studie v českém jazyce je ke stažení zde.

Více informací naleznete na www.deloitte.com/cecfo.

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3