INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé pro 4. čtvrtletí očekávají opatrné, ale stále pozitivní vyhlídky na zvýšení náboru zaměstnanců. Společnost Manpower Česká

republika zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2015.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2015 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2015 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro čtvrté čtvrtletí 2015 opatrné náborové plány. 6 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 5 % předpovídá snížení počtu pracovních sil a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2015 hodnotu +1 %.

„Výsledky našeho průzkumu ukazují na pokračování pozitivního trendu na trhu práce, který se ale netýká ekonomiky jako celku. Silné náborové aktivity pozorujeme především ve velkých společnostech s více než 250ti zaměstnanci. Jejich poptávka silně roste a tyto firmy hlásí nedostatek vhodných talentů. Nejsilnější je tato situace v automobilovém průmyslu, logistických a call centrech. Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele využívat nové strategie v hledání, náboru a udržení si lidských zdrojů, což se projevuje zejména v systému odměn, organizování výroby, alternativních formách úvazků apod. Na druhou stranu malé firmy, které nejsou tak mediálně viditelné, ale tvoří základ ekonomiky, předpokládají spíše stagnaci v počtu pracovních míst. Navíc některé regiony stále bojují s vysokou mírou nezaměstnanosti a to je velká výzva nejen pro firmy, ale i pro stát a jednotlivce,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání organizací podle velikosti

Zaměstnavatelé velkých společností hlásí nejoptimističtější náborové plány s Čistým indexem trhu +17 %, následováni středními společnostmi se silným Indexem +14 %. Malé podniky a mikropodniky však očekávají stagnující náborové prostředí s Indexem 0 % a -1 %.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v sedmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší trh práce hlásí Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s Indexem ‑17 % a Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s Indexem -9 %, dále pesimistickou předpověď hlásí Těžba nerostných surovin -8 % a Stavebnictví -5 %. Zaměstnavatelé ve třech odvětvích hlásí příznivé náborové prostředí. Nejsilnější Index předpovídá odvětví Velkoobchod a maloobchod s Indexem +8 %, Zpracovatelský průmysl +3 % a Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům +2 %.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve dvou ze tří regionů očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Zaměstnavatelé v Praze očekávají nárůst pracovních sil s Indexem +3 % a v Čechách hlásí Index +1 %. Na Moravě se očekává mírný pokles s Indexem -2 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborové plány výrazně snížily o 15 procentních bodů na Moravě a jsou téměř nezměněny v Praze (-1 %). Zaměstnavatelé v Čechách hlásí relativně stabilní náborové prostředí s hodnotou -3 %.

 Globální pohled

Výsledky průzkumu pro čtvrté čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé ve 36 ze 42 zemí očekávají nárůst počtu pracovních sil. Avšak zlepšení situace na trhu práce je pouze lokální a další známky svědčí o tom, že ozdravení ekonomik po krizi je stále pomalé a zdlouhavé. Mnoho zaměstnavatelů si zachovává opatrný přístup, a dokud neuvidí jasný růst trhu práce, vyhýbají se agresivnímu náboru. Zaměstnavatelé v Indii a Tchaj-wanu hlásí nejsilnější náborové prostředí z globálního hlediska. Jistota zaměstnavatelů v Japonsku stále narůstá a uchazeči o práci se zde mohou těšit na nejoptimističtější předpověď od 1Q 2008. Náborové plány v USA se také postupně zlepšují a současný Index je zde nejsilnější od 4Q 2007. Naproti tomu optimismus zaměstnavatelů v Brazílii postupně slábne, jejich předpověď pro čtvrté čtvrtletí je nejslabší ze všech 42 sledovaných zemí a oblastí, a propadla se na nejnižší úroveň od začátku provádění průzkumu. Trh práce oslabuje také v Číně, kde zaměstnavatelé předpovídají nejslabší náborové prostředí za posledních 6 let. Negativní předpověď hlásí opět Itálie a znovu se k ní přidalo Řecko, Francie a Finsko.

Další výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce budou zveřejněny 8. prosince 2015.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3