INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Necelé dva týdny před startem EET se objevují první stovky podnikatelů, kteří nejsou spokojení s vybraným EET řešením. Díky testovacímu provozu zjišťují, že zvolená kasa buď není pro jejich druh podnikání vhodná anebo že se uvázali k nevýhodným podmínkám. Stále větší množství podniků zároveň hlásí, že jejich pokladna nezvládá přechod do dobrovolného EET módu a je tedy pravděpodobné, že bude mít problém i s ostrým startem. Paradoxně se to netýká pouze nejlevnějších řešení.

Podle odhadů pokladního systému Storyous by v následujících třech měsících mohlo vyměnit svého dodavatele EET pokladny až 10 000 podniků - což je zhruba jedna šestina všech, kteří spadají do první vlny evidence. Dalších třetina tak učiní do 12 měsíců. Týkat by se to mělo především gastronomického segmentu, kde ke změnám dodavatelů na poslední chvíli dochází již nyní. Nejvíce jich lze očekávat nejen v prosinci, ale také lednu a únoru.

Hlavním důvodem je především časový stres, v jakém provozovatelé uzavřeli nepříliš výhodné smlouvy, nejasné podmínky, které ve výsledku zvolené řešení prodraží nebo nezkušenost a neznalost konkurenčních řešení, se kterými se provozovatelé teprve nyní seznamují. Velký podíl na tom však mají i sami poskytovatelé EET služeb - na sociálních sítích konkrétních dodavatelů lze již nyní dohledat celou řadu stížností na nefunkční řešení. Rozvázat smlouvu však nemusí být jednoduché (například u řešení, která kromě kasy nabídla také internet nebo slevu na něj), závisí to vždy na podmínkách konkrétního dodavatele a je třeba počítat se stornopoplatky.

"Podnikatelé teprve při testování EET pokladen v reálném provozu zjišťují závažné nedostatky. Zejména v gastronomii, kdy je při obsluze hostů důležitý čas, si začínají uvědomovat limity neergonomického software nebo neznačkového hardware. Je zkrátka velký rozdíl, jestli hosta odbavíte na jedno anebo pět ťuknutí,” myslí si Petr Filipec ze Storyous, který paří ke špičkám právě v gastrosegmentu. “Taková kasa pak může ve vánoční špičce stát opravdovou pohromou pro chod restaurace. Druhou kapitolou jsou pak dodavatelé, kteří přecenili své síly a nebyli schopni pokladny plně převést do EET módu. Ti mohou ve výsledku přivést své klienty do doslova existenčních problémů.”

4 hlavní důvody, proč podniky mění EET pokladny

Pokladna by měla umět EET, ale neumí

Zní to jako špatný vtip, ale skutečně se najdou i takoví dodavatelé, kteří prodávají EET pokladny, které však neumí komunikovat se servery finanční správy. Vývojáři těchto řešení podcenili náročnost převedení software pokladny do ostrého režimu a soustředili se především na získání zákazníků. Ti jsou teď právem nervózní, neboť dva týdny před startem nemají i přes investované peníze jistotu, že budou zákonnou povinnost plnit.

Výběr nevýhodného řešení "pod tlakem"

Čas hrál do karet obchodníkům jednotlivých výrobců a dodavatelů pokladen. Část podnikatelů se kvůli strachu, že EET nestihnou, nechala přemluvit k nákupu kasy, která však není tak výhodná, jak se na první pohled zdálo. Teprve s ostrým provozem si uvědomují, že nesplní limity transakcí pro dosažení nulového tarifu anebo že slíbená sleva na internet při nákupu kasy není zas tak výhodná. Proto se rozhodli najít vhodnější řešení, než bude zákon v platnosti.

Neznačkový hardware

Mnoho provozovatelů dokázalo svou tabletovou kasu poškodit již během testovacího provozu. Někteří dodavatelé kvůli tlaku na cenu dodávají nejlevnější neznačkový hardware a to se pak projeví při jeho používání. Kasy mají špatnou odezvu, fantomové dotyky a fyzicky nevydrží skoro nic. V kombinaci s jednoletou zárukou je to nebezpečný mix.

Špatná ergonomie řešení

Zejména gastonomická zařízení mají na chod pokladny specifické nároky - důležitá je jednoduchost obsluhy, aby nebylo nutné složitě zaškolovat nový personál, ale především rychlost, s jakou je možné obsloužit hosty. To velká část dodavatelů, kteří nabízí univerzální kasy pro všechny obory, nedokáže splnit. Restauratéři a hostinští si díky zkušebnímu provozu alespoň uvědomili, co chtějí a začali hledat lepší alternativy - za stejné peníze totiž můžete dostat pokladnu, která neumí skoro nic a pokladní systém, který vám zajistí i skladové hospodářství.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3