Jak dlouho očekávaná přednáška šéfa americké centrální banky Bernankeho, tak hurikán Irene nakonec "napáchali" na americké ekonomice a finančních trzích jen minimum škod. Pokud jde o hurikán, tak částečně zasáhl New York, avšak město zdá se přežilo nepřízeň počasí bez větších škod, takže burziáni by měli dorazit do práce a normálně začít obchodovat.
Co se pak týká Bernakeho a jeho páteční přednášky v Jackson Hole - ta prakticky nic nového nepřinesla až na jednu nepatrnou poznámku, díky níž akciové trhy vystřelily vzhůru. Šéf Fedu totiž uvedl, že její zářijová schůze o nastavení měnové politiky bude dvoudenní, takže centrální bankéři budou mít více času si svoje kroky lépe vyargumentovat. Z tohoto pohledu může být tento týden plný klíčových událostí, které mohou, s ohledem na to co Bernanke řekl, trhy nastartovat jedním či druhým směrem.
Kromě naprosto klíčových dat z amerického trhu práce to bude nepochybně i velmi důležitý předstihový ukazatel podnikatelské nálady z amerického průmyslu (ISM), který se velmi pravděpodobně propadne do teritoria indikující recesi, resp. negativní růst ekonomiky. To by mohlo ještě více zvýšit sázky na to, že Fed opravdu přikročí k dalšímu kolu expanze. Jakou by pak mohl mít tento stimul podobu, to by mohl naznačit podrobný zápis z posledního zasedání Fedu, který by měl být zveřejněn v úterý odpoledne. V pátek totiž Bernanke trhům rovněž prozradil, že již na srpnovém zasedání se taková diskuse vedla - jen jak se zdá nebyla dotažena do konce.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.